Haberler

04 Haziran 2020

Türkiye’nin Koronavirüs ile Küresel Mücadelesi Kırgızistan’daki Dostluk Hastanesine Taşınıyor

Kırgızistan'da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından inşası biten ve yakın zamanda tıbbi cihaz donanımı da tamamlanan 72 yatak kapasiteli Bişkek Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında pandemi süresi boyunca geçici olarak Kırgızistan Sağlık Bakanlığının kullanımına verildi.

 

Cumhurbaşkanı talimat verdi TİKA inşa etti

2013’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığı döneminde Kırgızistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret esnasında Kırgızistan Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmede, TİKA’ya Bişkek’te bir hastane kurulması talimatını vermişti.

Cumhurbaşkanının talimatı üzerine Bişkek Belediyesine ait 1 No.lu Şehir Hastanesi içerisinde yer alan arsaya ağırlıklı olarak kardiyoloji ve gastroenteroloji hastalıklarının ileri teşhis ve tedavisine yönelik bir hastanenin kurulması için 2016’da TİKA tarafından çalışmalara başlandı.

Yaklaşık 12.000 metrekare kapalı alanda hizmet verecek olan hastanede kardiyoloji, kardiyovasküler cerrahi, genel cerrahi, göğüs hastalıkları, anestezi ve reanimasyon, girişimsel radyoloji, gastroenteroloji branşlarında ileri teşhis ve tedavi hizmetleri verilecek. 21’i yoğun bakım, 72 yatak kapasiteli hastanede laboratuvarlar, 2 ameliyathane, 3 yoğun bakım, anjiyo ve görüntüleme bölümleri bulunuyor. Hastanede ayrıca 22 adet yoğun bakım ventilatörü bulunuyor.

 

Türk ve Kırgız Sağlık Bakanlıkları Ortak İşletecek

Hastanenin kurulması ve devrine ilişkin daha önce imzalanan protokoller geçerli olmak üzere, Kovid-19 salgını ile mücadele için Dostluk Hastanesi'nin Kırgızistan Sağlık Bakanlığına geçici olarak devrine ilişkin bir protokol hazırlandı. İmzalan protokol ile hastane pandemi süresi boyunca geçici olarak Kırgız Sağlık Bakanlığı kullanımına verildi.

Dostluk ‪Hastanesi, ilerleyen dönemde tecrübe paylaşımı için Türkiye ve Kırgızistan Sağlık Bakanlıkları tarafından 3 yıl süreyle ortak işletilecek.

 

“Bu virüs küresel bir sorun, deneyimlerimizi diğer ülkelere aktarmak insanlık görevidir”

Kırgızistan’ın yanı sıra TİKA’nın Gürcistan’ın Batum şehrinde yenilediği hastane de koronavirüs ile mücadelede çok önemli bir rol oynuyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy daha önce konuya ilişkin koronavirüs ile küresel mücadeleye vurgu yaparak Türkiye’nin tecrübesinin yurt dışına aktarılacağını kaydetmişti.

“Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs tehdidini bertaraf edebilmek için devletimiz her türlü önlemi zamanında alarak örnek bir çalışma sergiledi. Bu virüs küresel bir sorun. Dolayısıyla ülkemizde virüse karşı verdiğimiz mücadeleye ilişkin deneyimlerimizi diğer ülkelere aktarmak, elimizden gelen yardımı esirgememek bir insanlık görevidir.”

 

Malzemeler Türkiye’den temin edildi

Hasta yatakları, koltukları, sedyeleri, çalışma masaları ve sandalyeleri gibi mobilyaların önemli bir kısmı Türkiye’den temin edildi. 2018 sonunda hastanenin tıbbi cihaz ve malzemeleri de teslim edilerek hastanede hizmete hazır hale geldi.

 

Hastane Koronavirüs nedeniyle Kırgızistan Bakanlığı’na kısmi olarak devrediliyor

Küresel çapta yayılan Kovid-19 salgını nedeniyle Kırgızistan Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) önerilerini göz önünde bulundurarak enfeksiyonun yayılmasını önlemek için gözetim, erken teşhis, izolasyon gibi gereken tedbirlerin alınmasına yönelik çalışmalar kapsamında Bişkek Kırgız-Türk Dostluk hastanesinin, Kovid-19 hastalarının kabulü ve tedavisi amacıyla kullanıma açılmasını talep etti ve bu yönde yapılan hazırlıklar tamamlanarak hastane kullanıma hazır hale getirildi.

Pandemi ile mücadele sürecinde hastanenin kullanım şartlarını belirleyen Geçici Devir Teslim Protokolü, K.C. Sağlık Bakanı Sabircan Abdikarimov ve TİKA Bişkek Program Koordinatörü Ali Muslu tarafından 04 Haziran 2020 tarihinde imzalandı.

Sağlık Bakanlığı binasında düzenlenen imza töreninde K.C. Sağlık Bakanı Sabircan Abdikarimov, Türk halkına ve T.C. Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a ve TİKA’ya teşekkürlerini bildirerek şöyle dedi: “Biz Bişkek Kırgız-Türk Dostluk devlet Hastanesinin açılışını resmi törenle gerçekleştirmeyi planlamıştık. Ancak Cumhuriyet Salgın Hastanesinin 2,5 aydır aralıksız yoğun çalışmasını göz önünde bulundurarak, bu hastanenin geçici olarak faaliyete geçmesine karar verdik” dedi. Ayrıca söz konusu hastanenin sağlayacağı ileri düzeydeki sağlık tedavisine ülkenin çok ihtiyacı olduğuna da vurgu yapan Sayın Bakan, salgın sonrası hastanenin tam kapasite ile resmi olarak açılmasını Kırgız halkının sabırsızlıkla beklediğini belirtti. Kırgız Meclis Başkanı ile TBMM Meclis Başkanın da hastanenin açılışının hızlandırılması konusunda görüştüklerini hatırlattı.

TİKA Bişkek Program Koordinatörü Ali Muslu, Hastanenin Kovid-19 salgını ile mücadele etmek üzere hizmete açılmasına ilişkin memnuniyetini dile getirerek, iki ülke arasındaki dostluğun bir simgesi olan hastanenin iki taraf için de hayırlı olmasını diledi. Muslu, “2018 yılında yapımı tamamlanan Bişkek Kırgız-Türk Dostluk Hastanesinin geçici devir teslim protokolünün imzalanmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Zaten hastanenin kuruluş maksadı, Kırgızistan’ın ihtiyacı olan modern ve teknolojik bir hastanenin Türkiye tarafından Kırgız halkına hediye olarak inşa edilmesi ve sağlık alanında Türkiye’nin tecrübesinin paylaşılmasıdır. İçinde bulunduğumuz Kovid-19 salgını döneminde de Kırgızistan’a destek olmak maksadıyla hastanenin geçici devrini yapmış oluyoruz, inşallah pandemi sonrasında da Sağlık Bakanlığımız ile birlikte işletmek üzere tam devrin en kısa sürede yapılmasını umuyoruz” dedi ve Türkiye’nin pandemi ile mücadelede tüm kurumları ile Kırgızistan’ın yanında yer aldığını hatırlattı. 

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018’de Kırgızistan’a yaptığı ziyaret sırasında hastanenin açılması, ortak işletilmesi ve devrine ilişkin anlaşma imzalanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanının eşi Sayın Aygül Ceenbekov ile birlikte Bişkek Kırgız-Türk Dostluk Hastanesi'ni ziyaret ederek incelemelerde bulunmuştu.

 

Kırgız Sağlık Personeline Tıbbi Ekipman Desteği

TİKA, Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında, hastanelerde görev yapan sağlık personelinin korunması için 3 bin maske 3 bin gözlük 500 koruyucu gözlük, 500 koruyucu tulum, 700 koruyucu siperlik ve bin adet antiseptik su temin etmişti. Bunun dışında salgından olumsuz etkilenen ihtiyaç sahibi ailelere 7.500 gıda kolisi ve koruyucu malzeme desteğinde bulunmuştu.

Geçtiğimiz yıl TİKA'nın Batken şehrinde yenilediği, Batken Birleşik Bölge Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü de karantina ve tedavi hastanesi olarak kullanılıyor.

 

Sonraki Haber

TİKA’dan Namibya Sağlık Bakanlığına Medikal Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Kovid-19’la mücadele kapsamında Namibya Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına 200 adet basınçlı ilaç püskürtme makinesi ile 40 adet kızılötesi termometre tabancası desteğinde bulundu. Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Berin Makbule Tulun...