Haberler
22 Nisan 2019Tokat-Zile’den Prizren Mamuşa’ya Uluslararası Kültür Köprüsü
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) destekleriyle Mamuşa Belediyesi ve Tokat Zile Belediyesi’nin ortaklaşa organize ettiği “Tokat-Zile’den Prizren Mamuşa’ya Uluslararası Kültür Köprüsü Sempozyumu” Mamuşa Belediyesinin ev sahipliğinde yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda önemli davetlinin katılımı ile gerçekleşti.
Yoğun katılımın olduğu sempozyumun ilk gününde Türkiye ve Kosova’dan on dört akademisyen, yazar ve şair sunum yaptı. “Kültür Köprüsü” başlığı altında düzenlenen sempozyumda Mamuşa ve Zile arasında tarihi ve kültürel benzerlikler yanında köklü bir geçmişin olduğu, sağlam bir bağ ile ortak kültürün yaşadığı sunumları gerçekleştiren katılımcılar tarafından vurgulandı.
Programın açılış konuşmasında Mamuşa Belediye Başkanı Abdulhadi Krasniç Mamuşa’nın Balkanlarda yaşayan bir Anadolu olduğu, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın teveccühleriyle Balkanlardaki Türklerin dertleriyle Türkiye Cumhuriyeti devletinin yakinen ilgilendiği vurgusunu yaparak, Türkçenin ve Türk kültürünün yaşatıldığı bu şirin ilçede uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Türklüğün yaşatılması gayretini gösteren Kosovalıları takdir ederek konuşmasına başlayan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, toplumları birbirine bağlayan tarihi ve kültür bağlarının canlı tutulması gereğine vurgu yaparken; Zile yanı sıra Tokat’ın da Mamuşa ile kardeş belediyesi resmi prosedürlerini başlatacakları müjdesini verdi. Mamuşa Belediyesi ile yapılacak işbirliği ve projeleri de istişare edeceklerini söyleyen Eyüp Eroğlu, bu gönül ilişkilerin karşılıklı etkinlik ve buluşmalarla pekiştirme hazırlığını da ifade etti.
Zile Belediye Başkanı Şükrü Sargın ise Türkiye Cumhuriyeti’nin kültür ve sanat alanında, barışçıl politikası gereği dost ve kardeş ülkelere daima kültür köprüsünü açık tutacağını ve önümüzdeki dönemde iki belediye arasındaki ilişkilerin artarak çeşitlendirileceği inancını ifade etti.
Sempozyuma katılan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Kosova’da dil konusunda hiç yabancılık çekmediklerine dikkat çekti.
Sempozyum kapsamında üç oturum gerçekleştirildi. Kosova ve Balkanlar’da Bektaşilik, Tokat’taki Mamuşa, Zile ve Mamuşa Halk İnançlarındaki Benzerlikler, Kosova Mimarisi ve Tokat-Zile Ev Kültürü Benzerlikleri, Zile’den Priştine’ye Ortak Değerler sempozyumun öne çıkan başlıkları oldu.
3 gün süren sempozyum, Kosova Mamuşa, Prizren ve Priştine ve Makedonya, Üsküp şehirlerinde gerçekleşti.
Sonraki Haber
TİKA, Azerbaycan’ın Tarihi Kalesini Restore Edecek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Azerbaycan’ın en önemli tarihi ve kültürel anıtlarından olan Büyük Merdekan Kalesi ve Tuba Şah Mescidi’nin restorasyonunu yapacak. Dünyanın bir çok ülkesinde tarihi mirasın korunmasına yönelik restorasyon projeleri yürüten TİKA,...