Haberler
23 Ekim 2011TİKA'dan Türkmenistan'da Mesleki Eğitim Çalıştayı
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı ve JICA işbirliğinde “Endüstriyel Otomasyon Teknolojilerinin Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu Ülkelerine Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında eğitim programları düzenlenmesi amacıyla TİKA Aşkabat Program Koordinasyon Ofisi ve Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı organizasyonunda 11 Ekim 2011 tarihinde Aşkabat Prezident Otel’de ülke ve alan analiz araştırmasını içeren bir çalıştay gerçekleştirildi.
Türkiye Cumhuriyeti Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu, TİKA Aşkabat Program Koordinatörü Zehra Altundağ ve JICA tarafından alan ihtiyacı tespiti yapmak üzere görevlendirilen uzmanlar Türkmenistan’da faaliyet göstermekte olan uluslararası kuruluşlardan UNDP, UNICEF, TACIS ve Avrupa Evi temsilcileri, Türkmenistan’ın ilgili bakanlık, kamu kurum ve kuruluşları ile meslek okulları temsilcilerinin katımlıyla gerçekleştirilen Çalıştay, sıcak bir atmosferde tamamlandı.
Çalıştay’ın açılışında konuşan Aşkabat Program Koordinatörü Altundağ, TİKA’nın Türkmenistan’da gerçekleştirdiği proje ve faaliyetler hakkında bilgi vererek endüstriyel otomasyon alanında yeni bir işbirliğinin önündeki ilk adım olacak olan çalıştayın verimli geçmesi temennisinde bulundu.
T.C. Aşkabat Büyükelçisi Mütevellioğlu ise yaptığı konuşmada, dost ve kardeş Türkmenistan’la Türkiye’nin sadece tarihî bağlarının bulunmadığını, kalkınma konusunda da benzerlikler gösteren iki ülke arasında insana, gençliğe yönelik böyle bir projenin işbirliği alanını genişleteceğini ifade etti.
JICA yetkilileri tarafından, Türk ve Azeri öğretmenlere yönelik endüstriyel otomasyon teknolojileri alanında daha önce gerçekleştirilen projeler, söz konusu projelerin amacı ve çıktıları doğrultusunda bir sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından, bölgesel boyutta uygulanacak olan proje kapsamında verilecek olan eğitim programlarının oluşturulması amacıyla; sosyal ve ekonomik analiz, meslekî ve teknik eğitimin geliştirilmesi ve istihdam edilebilirlik, meslekî ve teknik eğitim sistemi, ilgili sektörlerde uygulanan diğer uluslararası projeler, meslekî ve teknik eğitim seviyesi ve sektör ihtiyacı gibi konularda araştırmalar yapılmasının önemi anlatıldı.
Toplantının ikinci yarısında, Türkmenistan’da uygulanması plânlanan söz konusu projeye ilişkin Türkmen uzmanların yönelttikleri sorular Türkiye’den gelen uzmanlarca yanıtlanarak bu projenin Türkmenistan’da da gerçekleştirilmesi için kendilerinden gelecek olan somut tekliflerin beklendiği vurgulandı.
Sonraki Haber
Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor
Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...