Haberler
07 Haziran 2013TİKA'dan Makedonyalı Pirinç Üreticilerine Eğitim
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın Makedon ve Türk çiftçilerle birlikte uygulamaya başladığı “Makedonya Pirinç Kalitesi ve Üretimi Geliştirme Projesi” çerçevesinde 26 kişilik heyete, 27 – 31 Mayıs 2013 tarihleri arasında pirinç tarımı konusunda Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve İstanbul’da inceleme ve eğitim programları düzenlendi.
Eğitimlere, Makedonya’dan Pirinç üreticisi çiftçiler, Koçana Pirinç Araştırma İstasyonu Müdür ve Araştırmacıları, Makedonya Tarım Bakanlığı ve Koçana Belediyesi yetkilileri katıldı.
Heyet, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde, makine, laboratuvar ve selektör şubelerinde incelemelerde bulunduktan sonra, çeltik deneme ve tohumluk üretim tarlaları, diğer araştırmalar ile buğday ve arpa deneme ve tohumluk üretim tarlalarında uygulamalı eğitim alarak incelemelerde bulundu. Heyet, daha sonra Türkiye’de çeltik tarımı, Türkiye’de lazerli tarla tesviye üreticisi firmalar tarafından üretilen ürünler, çeltikte kaliteye etki eden faktörler ve çeltik üretiminde kullanılan kimyasallar konularında eğitimlerini tamamladılar.
Ayrıca heyet ilaç ve çeltik fabrikalarında incelemelerde bulundu. İpsala Belediyesi ile Kocana Belediyesi arasında gerçekleşecek olan kardeş şehir olma talep mektubunu da İpsala Belediye Başkanlığına teslim eden heyet, İstanbul’un tarihi ve turistik yerlerini de ziyaret ettikten sonra Makedonya’ya döndü.
Söz konusu projeyle Makedonya’da üretilmekte olan verim ve kırıksız pirinç randımanı düşük çeltik çeşidinin değiştirilmesi, kırıksız randımanı ve Türkiye’de geliştirilen çeltik çeşitlerinin Makedonya tarımında kullanımının sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca Makedonya’nın çeltik tarımının ve üretilen çeşitlerin son teknolojiye uygun hale getirilmesinin sağlanması, çiftçi ve araştırıcılarının eğitimi, tohumluk üretim ve AR-GE faaliyetlerinin desteklenerek Makedonya çeltik tarımının son teknolojiyi takip eder hale getirilmesi de projenin amaçları arasında yer alıyor.
Makedonya’da yüksek verim ve kaliteli çeltik yetiştirir duruma getirilmesi ile üreticilerin rekabet gücünün yükseltilmesi ve ihracatın arttırılarak çiftçi gelirlerinin yükseltilmesi ile birlikte Milli Ekonomiye katkı sağlanması hedefleniyor.
Sonraki Haber
TİKA'dan Kazakistanlı Meyve Üreticilerinin İnceleme Gezisine Destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla, Kazakistan’da tarım uygulamalarının geliştirilmesi ve Türkiye’nin bu alandaki tecrübesinin aktarılmasını amaçlayan eğitim programları devam ediyor. TİKA’nın desteğiyle Kazakistan’ın Çimkent Şehri’nden gelen meyvecilik heyeti 27 Mayıs – 3 Haziran...