Haberler
08 Mart 2013TİKA'dan Arnavutluk'ta Organik Tarıma Destek
Arnavutluk’ta uluslararası geçerliliğe sahip analiz ve testlerin yapılabileceği ilk organik tarım laboratuvarı TİKA’nın desteği ile kuruldu.
Arnavutluk’ta istihdamın yüzde 60’ını karşılayan tarım sektörü, son yıllarda Gayri Safi Milli Hasıla’daki (GSMH) payı azalmış olmasına rağmen, sağladığı istihdam nedeniyle Arnavutluk ekonomisi içindeki önemini koruyor. Ülke yüzölçümünün yaklaşık dörtte biri tarım alanı olarak kullanılabilir durumda olup, hava koşulları her türlü tarımın yapılabilmesine olanak veriyor. Bununla birlikte Arnavutluk’un tarım alanındaki önemli gelişim imkânlarına sahip olmasına rağmen, eski üretim yöntemlerinin kullanılması ve toprak verimliliğini arttırılması konusunda yaşanan sorunlardan dolayı ülkenin tarım alanındaki kapasitesi yeteri kadar değerlendirilemiyor.
Arnavutluk’un İlk Organik Tarım Analiz Laboratuvarı
Bu bağlamda TİKA’nın desteğiyle Tiran Ziraat Üniversitesi’nin ana binasında öğrencilerin, akademisyenlerin ve Tarım Bakanlığı uzmanlarının ortak faydalanabileceği ve organik tarım alanında uluslararası geçerliliğe sahip analiz ve testler yapılabilen bir organik tarım laboratuarı kuruldu. Son teknolojiye sahip bilimsel yöntemlerle organik tarıma ilişkin temel analizlerin yapılabileceği laboratuvar ülkede organik tarım alanında büyük bir ihtiyaca cevap verecek. Arnavutluk’ta kendi alanında tek olan söz konusu laboratuvar ile organik tarım kapasitesinin geliştirilmesine katkı sağlanacak.
Projenin açılış töreni ise 6 Mart 2013 tarihinde Tiran Ziraat Üniversitesi Rektörü Fatos Harizaj, Tiran Ziraat Üniversitesi Tarım ve Çevre Fakültesi Dekanı Ardian Maçi, TİKA Tiran yöneticileri, Tiran üniversitesinin akademik ve idari personeli ile çok sayıda medya mensubunun katılımıyla gerçekleştirildi.
Açılış töreninde bir konuşma yapan Harizaj, projeden dolayı TİKA’ya minnettar olduklarını belirterek, TİKA’nın projesi ile organik tarım alanında uluslararası geçerliliğe sahip analiz ve testlerin yapılabileceği modern bir laboratuvara sahip olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Açılış töreninin ardından, Maçi, katılımcılara TİKA tarafından kurulan laboratuvar hakkında bilgi verdi. Tarım ve Çevre Fakültesi’nde organik tarım laboratuvarı kurulmadan önce öğrenci ve akademisyenlerin yetersiz koşullarda çalışmak zorunda kaldığını belirten Maçi, organik tarım laboratuvarı kurulumunun aynı zamanda Arnavutluk’ta tarım sektörünün geliştirilmesi için de büyük önem taşıdığını vurguladı.
İgili gazete haberi için tıklayın
Arnavutluk’ta daha önce gerçekleştirilen organik tarıma destek projeleri için tıklayın.
Sonraki Haber
TİKA Başkanı Dr.serdar Çam: Merv Kültürünün Dünyaya Tanıtılması İçin Türkiye Olarak Türkmenistan'la Her Türlü Ortak İşbirliği Projesine Hazırız
TİKA Başkanı Dr. Serdar ÇAM, Cumhurbaşkanı Sn. Abdullah GÜL ve Türkmenistan Devlet Başkanı Sn. Gurbanguli BERDİMUHAMEDOV’un himayelerinde, TOBB & DEİK / Türk – Türkmen İş Konseyi tarafından düzenlenen Türkmenistan Uluslararası Yatırım Forumuna katıldı. 5-6 Mart...