Haberler
05 Mart 2012TİKA'dan Arnavutluk'ta Çölleşme ve Erozyon ile Mücadeleye Destek
Orman Yangınları İle Mücadele Eğitim Programları
Topraklarının %30’u çölleşme ve erozyon tehdidi altında bulunan Arnavutluk Cumhuriyeti’nde 2011 yılının yaz aylarında Berat, Gjirokastra ve İşkodra kentlerinde meydana gelen orman yangınları ülke ekonomisine ve tabiatına zararlar verdi. Teknik ve idari yetersizliklerden dolayı yangınlar normalden daha uzun bir süre içinde kontrol altına alınabildi. 2011 yılının Ağustos ayı içerisinde Türkiye Cumhuriyeti Orman Genel Müdürlüğü’ne ait bir yangın söndürme uçağı Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından orman yangınlarının söndürülmesine yardımcı olmak amacıyla Arnavutluk’a gönderildi.
Ülkemizce Arnavutluk’a orman yangınları alanında sağlanan desteğin devamı olarak, Başkanlığımız ve T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğinde, Arnavutluk Çevre Orman ve Su Yönetimi Bakanlığı’nda çalışan uzmanlardan oluşan 20 kişilik heyet için 2012 yılının Ocak ayı içerisinde ülkemizde bir eğitim programı düzenlendi.
Eğitim program kapsamında orman yangınlarıyla mücadele stratejileri, orman yangınlarının nedenleri, orman yangınlarında lojistik desteğin koordinasyonu, yangın tipleri, yangınlara müdahale taktikleri, söndürme yöntemleri, yangın emniyet tedbirleri konuları ele alındı. Eğitim programı ile erozyon ve çölleşmeyi önlemede en önemli unsurlardan biri olan orman yangınları ile mücadele konusunda Türkiye deneyiminin Arnavut uzmanlara aktarılması yoluyla Arnavutluk’un orman yangınları ile mücadelede kapasitesinin artırılmasına destek sağlandı. Çölleşme ve erozyonla mücadele kapsamında Türkiye deneyiminin aktarılmasını amaçlayan eğitim programlarına 2012 yılı içerisinde devam edilmesi öngörülüyor.
Arnavutluk’un Elbasan Bölgesi’nde Orman Fidanlığı Kurulumu Projesi
Arnavutluk’ta devlete ait ilk orman fidanlığı TİKA ve T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğinde kuruluyor.
Arnavutluk Çevre, Ormancılık ve Su Yönetimi Bakanlığı’nın ülkede çölleşme ve erozyonla mücadele kapsamında yürüttüğü ağaçlandırma ve ormanların rehabilitasyonu çalışmalarına katkı sağlayacak. araştırma ve uygulamalı eğitim amaçlı da kullanılabilecek bir orman fidanlığının tasarım ve kurulumuna ilişkin çalışmalar başladı.
Kurulacak orman fidanlığı;
• Arnavutluk’ta çölleşme ve erozyonla mücadele kapsamında yürütülen ağaçlandırma ve ormanların rehabilitasyonu çalışmalarına katkı sağlayacaktır.
• Fidan üretme talebi olan yerel halk ve ormancılık çalışmaları yapan uzmanlar için uygulamalı eğitim ve araştırma amaçlı kullanılacaktır.
• Yeni üretim teknikleri kullanılmasına imkân sağlayarak arazide sağlıklı orman kurulmasını sağlayacaktır.
• Ağaçlandırma projelerine fidan temininin yanı sıra, Arnavutluk Orman Genel Müdürlüğü tarafından ülkenin diğer bölgelerinde kurulması öngörülen fidanlıklar için örnek teşkil edecektir.
• Yanan orman sahalarının ağaçlandırılmasına katkı sağlayacaktır.
Sonraki Haber
20 Yıl Sonra Somali'ye Uluslararası Uçuş Yapıldı
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı Dr. Serdar Çam’ın da aralarında bulunduğu bir heyetle beraber 6 Mart 2012 tarihinde Türk Hava Yolları’nın Mogadişu Havaalanına gerçekleştirdiği ilk uçuş seferiyle Somali’ye gitti. Kamu kurum...