Haberler

11 Şubat 2014

TİKA Yemen'de İslam'ın İlk Dönemine Ait El Yazmaları Mirasına Sahip Çıkıyor

Yemen’in başkenti Sanaa’da Osmanlı Şehri olarak bilinen Babu’l-Yemen içinde yer alan ve İslam’ın beşinci en eski camisi olarak kabul edilen Cami-i Kebir’in hemen karşısında Yemen Kültür Bakanlığı’na ait Daru’l-Mahtutat’taki Elyazmaları Genel Sergi salonunun onarımı ve tefrişatı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından tamamlanarak hizmete açıldı.

Yemen, Kur’an-ı Kerim el yazmaları zenginliği açısından 22.000 varakı aşan sayısı ile dünyanın en zengin el yazmalarına sahip ülkelerinden birisi olma özelliğini taşıyor. Bu çerçevede İslam’ın ilk dönemine ait el yazmalarına sahip çıkılması kapsamında Yemen Kültür Bakanlığı’na ait Daru’l-Mahtutat’taki Elyazmaları Genel Sergi salonunun onarım ve tefrişatı TİKA tarafından tamamlanarak, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene, Türkiye Yemen Büyükelçisi Fazlı Çorman, TİKA Yemen Koordinatörü Prof. Dr. Faruk Bozgöz, Yemen Kültür Bakanı Abdullah Awbel, Yemen’in yaşayan en büyük şair ve düşünürü Abdulaziz El-Makalıh, Yemen’deki Endenozya, Malezya, Libya, Filistin, Sudan, Ürdün büyükelçileri katıldı.

TİKA tarafından onarımı ve tefrişatı tamamlanan genel sergi salonunda, Yemen’in 23 vilayetinden derlenip toplanan çeşitli İslami dönemlere ait dünyada ender bulunan el yazması eserler ve Babu’l-Yemen’deki Cami-i Kebir’in 1 yıl önceki restorasyonunda tesadüfen bulunup Elyazmaları Kütüphanesi’nde koruma altına alınan ve Arapça Rukûk olarak adlandırılan İslam’ın birinci ve ikinci yüzyılına ait Kur’an-ı Kerim el yazmaları ve Osmanlı döneminden kalan bazı nadir Osmanlıca elyazmaları sergilenecek.

İslam ülkelerini temsilen katılan büyükelçiler açılışta yaptıkları açıklamalarda, TİKA marifetiyle İslam mirasına Türkiye’nin sahip çıkmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Yemen Kültür Bakanı Awbel ise Kur’an-ı Kerim mirasının kendisine yaraşır bir salonda sergilenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, desteklerinden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini iletti.

TİKA Yemen Koordinatörü Prof. Dr. Bozgöz de TİKA’nın bundan sonra Kur’an-ı Kerim el yazmalarının ve diğer nadir İslami eserlerin restorasyonuna olan desteğinin artarak süreceğini vurguladı. TİKA Yemen Koordinatörü Prof. Dr. Bozgöz, Yemenlilerle birlikte bu ortak mirasın korunması ve muhafazasını birlikte sürdüreceklerini belirtti. TİKA’nın yeni projelerle Yemen’in geçiş sürecinde Yemenlilerin yanında olacağını ifade eden TİKA Yemen Koordinatörü Prof. Dr. Bozgöz, başta eğitim-öğretim olmak üzere, sağlık, sanitasyon, ziraat ve balıkçılık alanlarındaki projeleriyle TİKA’nın Yemen’e desteklerinin devam edeceğini söyledi.

Sonraki Haber

Güney Sudan Gümrük Görevlilerine Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Güney Sudan Cumhuriyeti idaresinin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerine Gümrük Görevlilerine Eğitim programı ile devam ediyor. Güney Sudan Cumhuriyeti’nden 30 Gümrük Görevlisi, TİKA’nın koordinesinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı...