Haberler
13 Ocak 2016TİKA ve Uluslararası Türk Akademisi Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı
Bugüne kadar birçok ortak işbirliği projesini hayata geçiren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Uluslararası Türk Akademisi arasında mutabakat zaptı imzalandı.
İmzalanan mutabakat zaptıyla birlikte başta Türk dili konuşan ülkeler olmak üzere farklı ülkelerde iki kurumun ilgi ve sorumluluk alanlarında bulunan konularda işbirliği ve ortak faaliyetlerin geliştirilmesi amaçlanıyor. Bu amaç doğrultusunda özellikle Türk Dünyası’nda eğitim kültür ve bilim alanlarında ortak projelerin ve kapasite geliştirme programlarının iki kurumun işbirliği ile hayata geçirilmesi planlanıyor.
Mutabakat zaptı TİKA Hizmet Binası’nda TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali tarafından imzalandı.
İmza töreninde konuşan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam “Çok kısa zamanda büyük işler başaran Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali ve ekibine teşekkür ediyorum. TİKA olarak ata yurduna yönelik faaliyet yürüten Türk Akademisi’ne destekte bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Özellikle bir olduğumuzu beraber olduğumuzu ortaya koyacak işler yapılıyor. Ortak tarih, alfabe ve üniversite gibi çalışmalar ve özellikle Altaylardaki kazı çalışmalarında ortaya çıkan bulgular Türk tarihine ışık tutuyor” dedi. Konuşmasının devamında imzalanan mutabakat ile birlikte ortak tarih ve kültürümüze yönelik faaliyetlerin daha da artacağını kaydeden TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, "Önemli olanın gönüllerin bir olmasıdır" ifadelerinde bulundu.
Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali ise törende yaptığı açıklamada, "Uluslarası Türk Akademisi 2012 yılında 4 devletin Kazakistan, Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan’ın işbirliğinde Türk dünyasındaki bütün bilimsel ve eğitim kurumlarını koordine etmek için kuruldu. Akademiye en büyük katkıyı TİKA sağladı. Akademiye modern bir matbaa kurulmasında, kırktan fazla kitabın yayınlanmasında, arkeolojik kazı çalışmalarımıza ve Türk dünyasının genelinde okutulacak ortak tarih ve edebiyat ders kitabının hazırlanmasında TİKA hep yanımızda oldu” dedi. Konuşmasının devamında Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Kıdırali, tüm bu yardımlarından dolayı TİKA Başkanı Serdar Çam’a teşekkür etti.
TİKA ve Türk Akademisi birlikte neler yaptı?
2014 yılında TİKA tarafından Akademi bünyesinde modern bir matbaa kuruldu.
TİKA ve Uluslararası Türk Akademisi işbirliğinde 2014 yılında yürütülen arkeolojik kazılarda Altay dağlarında 6.-8. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen, atı, silahları ve kopuzun atası sayılan müzik aletiyle birlikte defnedilen bir Türk asker ve ozanın mezarı bulundu.
Elde edilen bulgular Türk Dünyasının önde gelen tarihçi ve arkeologlarının katılımı ile 18-21 Ağustos 2015 tarihleri arasında "Altın Beşik Altay" Uluslararası Semineri adı altında ele alındı.
TİKA ve Uluslararası Türk Akademisi işbirliğinde çok sayıda sempozyum, kongre ve konferans düzenlendi. Bunlardan Altın Beşik Altay ve Türk Dünyası: “Önderler Örneği” uluslararası konferansı büyük yankı uyandırdı.
Sonraki Haber
Afganistan’da Öğretmenlere Yönelik İkinci Grup Meslek İçi Eğitim Programı Tamamlandı
Afganistan Eğitim Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliği ile 1.575 öğretmene yönelik düzenlenen ikinci grup meslek içi eğitim programı tamamlandı. TİKA, Afganistan’da gerçekleştirdiği projelerine yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda Afganistan...