Haberler

30 Nisan 2015

TİKA ve İTÜ İşbirliğinde Bakü'de Gençlerin Eğitimi ve İstihdamına Yönelik Cisco Network Akademi Kuruldu

Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliğinde Azerbaycan Baküde gençlerin eğitimi ve istihdamının artırılması yönelik Cisco Network Akademi kuruldu.

Bilişim sistemlerinin, sağlıktan bankacılığa, milli güvenlikten kamu yönetimine kadar pekçok alanda hayati önemi haiz bir nitelik kazandığı günümüz koşullarında, konuya ilişkin yetişmiş uzman personel eksikliğinin görüldüğü biliniyor. Bu bağlamda network (ağ) altyapısı, yönetimi ve güvenliği konularının önemi süratle artmaktadır. Özellikle elektronik devlet sistemlerinin toplumun her kesimine hizmet vermesi ve dolayısıyla işlerin hızlı hale gelmesi, bilişim sistemlerinin kullanımını cazip hale getirdi.

Ekonomik olarak hızla büyüyen ve hayatın her alanında bilişim teknolojilerine büyük önem veren dost ve kardeş Azerbaycan’da da gerek kamu kurumlarının gerekse özel işletmelerin bu sahada yetişmiş donanımlı teknik uzmanlara ihtiyacı hususu kaçınılmaz bir gerçek halini almıştır.  Bu bağlamda hem bilişim altyapısının iyileştirilerek güvenli hale getirilmesi, hem de yetişmiş teknik personel gücü yetiştirilmesine katkı sağlamak adına TİKA tarafından “BİT-01 Bilişim Eğitim Projesi” adı altında bir dizi çalışmalar başlatıldı.

Eğitimlerle ilgili ilk adım Türkiye’de bu konuda uzmanlaşmış akademik olarak Cisco’nun ilk partneri olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile birlikte TİKA-İTÜ işbirliği çerçevesinde “Cisco Network Akademi” kurulması hususunda mutabık kalınarak, karşılıklı protokol imzalandı. Yoğun bir mesaiden sonra TİKA Bakü Koordinatörlüğü bünyesinde Cisco Network Akademimiz faaliyete geçti. Akademi olabilmek için CISCO tarafından kabul edilmiş standartlara uygun laboratuar kurulması ve CISCO eğiticisi belgesine sahip hocaların görevlendirilmesi gerekiyor.

TİKA bünyesinde bir ilk olan Cisco Network Akademi Merkezi’nde İTÜ Bilgi İşlem Dairesi Eğiticileri görev yapmakta ve öncelikle 15 öğrenci ve 3 eğitmen yetiştirilmesi öngörülüyor. Eğiticilerin CISCO Instructor ünvanını almasından sonra eğitim yerel kaynaklarla sürdürülebilir hale gelmiş oluyor. Eğitimler yaklaşık 9 ay sürecek olup bu kapsamda CCNA (Cisco Cetified NetworkAssociate) ve CCNP (Cisco Certified Network Profession) kurları takip edilecek. Kurs bitiminde başarılı olan öğrencilere sertifikaları verilecek olup başarı kaydeden öğrenciler Cisco sınav merkezlerine yönlendirilecekler. Kurs bitimi sonrası iyi bir ücretle işe başlamaları ve başarılı bir kariyer imkanı elde etmeleri mümkün olacak.

Bakü Program Koordinatörlüğümüz Bilişim Eğitim Merkezinde Cisco Network Akademi programları dışında genel bilişim eğitimleri de verilmeye başlandı. Önümüzdeki aylarda devlet kurumlarına bağlı bilgi işlem merkezlerinin ve Elektronik Hizmet Merkezlerinin bilgi işlem yöneticileri ve çalışanlarına yoğunlaştırılmış güncel güvenlik eğitimleri verilecek. Uygulama ağırlıklı olan eğitimlere Türkiye’de konusunda uzman saha mühendisleri gelip eğitim verecek.

Cisco Eğitimi öncesi başlatılan temel network eğitimleri ve yazılım uzmanlığı dersleri de devam ediyor.

 

 

Sonraki Haber

TİKA ve İHH İşbirliğinde Gazze'de Kadın İstihdamına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) işbirliğinde Filistin Gazze’de 80 aileye dikiş ve overlok makinası desteğinde bulunuldu. Gazze'nin içinde bulunduğu durum sebebiyle yaşam şartları her geçen...