Haberler

12 Haziran 2023

TİKA ve İHH İş Birliğinde Somali'de Başlatılan Yumurta Tavukçuluğu Projesi İlerletiliyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından Somali'de “Yumurta Tavukçuluğunun Geliştirilmesi Projesi Faz – II” çalışması başlatıldı.

TİKA, faaliyet gösterdiği coğrafyalarda özellikle tarım ve hayvancılık alanında gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda TİKA ile İHH’nın destekleriyle Somali’de yer alan Zamzam Üniversitesi iş birliğinde yürütülen yumurta tavukçuluğunun geliştirilmesi projesinin ikinci aşaması için damızlık yumurta, tavuk yemi ve kuluçka makinasından oluşan tavukçuluk ekipmanları başkent Mogadişu'da düzenlenen törenle üniversite yetkililerine teslim edildi.

Üniversitenin kampüsünde gerçekleştirilen teslim törenine; Somali Federal Cumhuriyeti Hayvancılık Bakanlığı Genel Müdürü Dr. Hashı Osman Ahmed, Zamzam Vakfı Başkanı Shuaib Abdulatif, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Somali Koordinatörü Hasan Demir, Zamzam Üniversitesi Rektörü Mohamud Mohamed Hassan, TİKA Mogadişu Koordinatörü İlhami Turus ve üniversite öğrencileri katıldı.

Hayvancılık Bakanlığı Genel Müdürü Dr. Ahmed, tavukçuluk projesinin Somali’de sürdürülebilir olmasının önemli olduğuna değinerek desteklerinden dolayı Türkiye Cumhuriyeti’ne ve TİKA’ya şükranlarını sundu.

Ülke Koordinatörü İlhami Turus ise TİKA olarak gerçekleştirdikleri tüm projeler ile Türk halkının dostluk elini farklı coğrafyalara uzattıklarını ifade etti. Somali’de tavukçuluk ve yumurta üretimi alanında katkı sağlayacak bir projeyi hayata geçirmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Proje hakkında

Somali’de Yumurta Tavukçuluğunun Geliştirilmesi Projesi kapsamında 2021 yılında Türkiye’den getirilen yerel (ataks) civcivlerle günde 1000 yumurta üreten tesis ile projenin birinci etabı başlatılmıştı.

Yumurta Tavukçuluğunun Geliştirilmesi Faz-II çalışmaları kapsamında Türkiye’den Somali’ye getirilen ekipmanlar ve eğitmenler ile 7500 yumurtanın kuluçkalama işlemi yapılarak 7146 adet civciv elde edildi.

Proje, ülkemizde gelişen ve büyüyen kanatlı hayvan sektörünün dünyaya açılmasına, yerli ekipmanların dünya pazarına sunulmasına ve iş birliği yapılan ülkeler ile ilişkilerin en üst seviyeye çıkarılmasına katkı sunuyor.

TİKA tarafından Somali’ye gönderilen ve tamamı yerli üretim olan 7500 damızlık yumurta ve kuluçka makinası desteği ile sağlıklı binlerce civciv yetiştirilebilecek. Proje ile beş ay sonra günlük 3000'den fazla yumurta üretimi hedefleniyor.

Sonraki Haber

Türk Dünyası Multipl Skleroz Kongresi Bakü'de Düzenlendi

5. Uluslararası Türk Dünyası Multipl Skleroz (MS) Kongresi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle 8-11 Haziran 2023 tarihleri arasında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirildi. Türkiye ve Azerbaycan sağlık bakanlıklarının himayesinde, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türk...