Haberler

11 Mayıs 2018

TİKA ve AA'nın "Diplomasi Muhabirliği Eğitimi" Mezunlarını Verdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Anadolu Ajansı (AA)  işbirliğinde düzenlenen "Diplomasi Muhabirliği Eğitimi"ni tamamlayan 24 yabancı gazeteciye törenle sertifikaları verildi.

Diplomasi haberciliğinde diğer gazetecilerle ortak ağ oluşturmayı, katılımcıları bölge ülkelerinin diplomatik ilişkileri ve Türkiye'nin bölge politikalarına yaklaşımı konularında bilgilendirmeyi ve gazetecilerin kendi ülkeleriyle diğer ülkelerdeki diplomasi haberciliğini karşılaştırabilmesini hedefleyen eğitime, Balkanlar, Güneydoğu Asya ve Afrika bölgelerindeki 15 ülkeden 24 gazeteci katıldı.

Son yıllarda uluslararası ajanslar ve bölgesel medya kuruluşlarıyla iş birliğini artıran AA'nın 30 Nisan-11 Mayıs döneminde AA Haber Akademisi bünyesinde gerçekleştirdiği diplomasi muhabirliği eğitiminde İngilizce 78 saat pratik ve teorik ders verildi. Program çerçevesinde kurumların Türkiye, Balkanlar, Güneydoğu Asya ve Afrika dış politikaları ve bölgesel faaliyetlerine ilişkin TİKA, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Dışişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığına ziyaretlerde bulunuldu.

Kursiyerler törende sertifikalarını AA Dünya Dilleri Yayın Yönetmeni Mehmet Öztürk ve TİKA Proje Görevlisi Hamit Bircan Mert'ten aldı.

"AA'dan eğitim almak iyi bir referans"

AA Dünya Dilleri Yayın Yönetmeni Öztürk, kursiyerlere aldıkları eğitimin ileride oldukça işlerine yarayacağını vurgulayarak, "Prestijli ve yükselen bir ajans olan AA'dan eğitim almak ileriki hayatınızda zannediyorum ki iyi bir referans olacaktır." ifadelerini kullandı. Katılımcılara AA ile ilişkilerini güçlendirme tavsiyesinde bulunan Öztürk, AA'nın Türkçe dahil 13 dilde yayın yaptığını ve etki sahasını giderek artırdığını belirtti. Öztürk, kursiyerlere ayrıca Türkiye ile ilişkilerini güçlendirmeleri tavsiyesinde bulundu. Türkiye ile ilgili genelde bazı odakların da marifetiyle aleyhte kampanyalar yürütüldüğüne dikkati çeken Öztürk, "Ama sizler burada 15 gün de olsa belki Türkiye'nin küçük bir parçası da olsa Türkiye'yi gördünüz. Türkiye, bundan sonraki dönem için de insanlığın hizmetinde olan bir ülke olacak. Zalimin değil mazlumun yanında olacak." diye konuştu.

Öztürk, bunlardan da önemlisinin kursiyerlere kendi aralarındaki diplomasiyi ve ilişkileri güçlendirmek ve programda edindikleri ilişkileri koparmadan devam ettirmeleri olduğu değerlendirmesinde bulundu. Haber ajanslarının insanları yanlış yönlendirebildiklerini kaydeden Öztürk, "Benim sizlerden ricam, meslektaş olarak hakikatten ve adaletten ayrılmamanız ve insana değer vermeniz. Çünkü bizi değerli kılan herşeyin ötesinde insanlığımızdır." dedi.

İnsana yatırım

AA Haber Akademisi Koordinatör Yardımcısı Hayri Çetinkuş da 50 ülkeden 500 gazeteciye farklı programlar aracılığıyla eğitim verdiklerini belirterek, "500 arkadaşımız Türkiye'ye geldi. Bu arkadaşlarımıza hem Türkiye'nin kurumlarını tanıtma fırsatı bulduk hem de gazetecilik mesleklerine bir nevi katkımız olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu. Program sayesinde farklı coğrafyalardan katılan gazeteciler arasında bir ağ oluştuğuna dikkati çeken Çetinkuş, bu kişilerin Türkiye'yi yerinde tanıdıklarını ve Türkiye'nin dünyanın çeşitli bölgelerine nasıl yaklaştığını yerinde görme imkanına sahip olduklarını ifade etti.

Çetinkuş, "Farklı ülkelerden gelen gazeteci arkadaşların ihtiyacı neyse, hangi yönde kendi kurumuna hizmet veriyorsa o çerçevede hizmet veriyor ve böylece katkı sağlamış oluyoruz." dedi. TİKA'nın dünyanın her yerinde farklı faaliyetleri olduğuna dikkati çeken Çetinkuş, "Ama en güzel faaliyetlerinden birisi bizimle bu tarz faaliyetler gerçekleştirip insana yatırım yapılmasına vesile olmasıdır." değerlendirmesinde bulundu. Çetinkuş, TİKA ve AA yöneticilerine insana değer verdikleri ve yatırımların en kıymetlisi olan insana yatırım yapma anlayışına haiz oldukları için teşekkürlerini iletti. Kursiyerlerden Macaristan kamu yayın kuruluşu MTVA'da çalışan Tamas Szeremy, AA ve TİKA çalışanlarına aldıkları eğitim ve kendilerine Türkiye'de kaldıkları süre boyunca sağladıkları kolaylıklar için minnettar olduklarını söyledi.

Szeremy, "Uluslararası diplomasi dünyasını büyük ölçüde kapsamakta olan derslerimiz, Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden gelen hocalarımız sayesinde değerini daha da artırmaktadır." ifadelerini kullandı. Kursiyerlerin çok farklı ülkeler ve kültürlerden gelmelerinin hem eğitimi hem de gruplarını daha da özel yaptığını vurgulayan Szeremy, "Geçen iki haftada öğrendiklerimizi işimiz sırasında kullanmakta kararlı olduğumuzu vurgulamak isteriz." dedi. Eğitim kapsamında programa katılan kursiyerler şu dersleri aldı: "Diplomasi Haberlerinde Dil, Uluslararası İlişkiler, Enerji Diplomasisi, Diplomasi Dili, Diplomasi Muhabirliğinde Uygulamalı Röportaj Teknikleri, Diplomasi Haberlerinde Gündem ve Kaynak, Çatışma Bölgeleri, Orta Avrupa ve Balkanlar Jeopolitik – Kültürel ve Siyasi Yapısı, Güney Afrika ve Güneydoğu Afrika Jeopolitik – Kültürel ve Siyasi Yapısı, Güneydoğu Asya Jeopolitik – Kültürel ve Siyasi Yapısı, Diplomasi Haberlerinde Görsel Teknikler, Uygulamalı Fotoğraf Çekim Teknikleri".

Sonraki Haber

El Halil Hz. İbrahim Tekkesi İmarethanesi Hizmete Açıldı

Filistin’in El Halil şehrinde yer alan Hz. İbrahim, oğulları İshak ve Yakup ile eşlerinin de kabirlerinin olduğu Hz. İbrahim Camii’nin hemen yanında bulunan Hz. İbrahim Tekkesi İmarethanesi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından...