Haberler
15 Temmuz 2016“TİKA son 3 yılda 3 kıtada 18 ayrı ülkede 100'ü aşkın restorasyon çalışması yürüttü”
Yurt Dışındaki Kültür Varlıkları Eşgüdüm ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak başkanlığında, bakanlıklar ve kurum temsilcilerinin katılımıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nda (TİKA) yapıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde 6 Temmuz 2008 tarihli 26928 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2008/15 sayılı Başbakanlık Genelgesi uyarınca kurulan Yurt Dışındaki Kültür Varlıkları Eşgüdüm ve Yönlendirme Kurulu, yurtdışında bulunan kültürel varlıklar ile ilgili restorasyonlarda eşgüdüm ve koordinasyonun sağlanması ve strateji geliştirilmesi görevlerini sürdürüyor.
Kurulun 2016 yılı ilk toplantısında açılış konuşmalarını gerçekleştiren Başbakan Yardımcısı Kaynak “Türkiye 15 yılda çok büyük bir gelişim ve ilerleme kaydetti. Türkiye 2002 yılı öncesinde yardım alan ülkeler kategorisinden bugün donör ülke konumuna yükselmiştir. 2016 Küresel İnsani Yardım Raporu’na göre Türkiye 2015 yılında, 3.2 milyar dolar ile dünyada ABD’den sonra en fazla insani yardım yapan 2. ülke oldu. Aynı zamanda Türkiye, 2015 yılında milli gelire oran bakımından en fazla insani yardım yapan dünyanın en cömert ülkesi olma onurunu yaşadı. Bütün bunlar güçlü bir liderlik, siyasi irade ve milletimizin özveri ve hamiyetperverliği sayesinde olmuştur.” diye konuştu.
Kaynak, TİKA’nın Gazze'de bir hastane inşa ettiğini belirterek, "Ancak abluka veya ambargo, her neyse adı, tefrişatını, alet gereçlerini yapmamıştık. Bu yıl sonuna kadar TİKA onu tamamlayacak. Aynı zamanda TİKA orada 320 konutluk proje yapıyor. Bu sene onu da tamamlamayı planlıyoruz." dedi.
Yurtdışındaki kültür varlıkları ile ilgili TİKA, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür Bakanlığı ve diğer birçok bakanlık ve kuruluşun etkin bir şekilde faaliyet gösterdiğini belirten Kaynak “Yurtdışındaki kültür varlıklarının korunması konusunda sadece TİKA’nın bugüne kadar gerçekleştirdiği projeleri isim isim burada saymakta zorlanırız. Afganistan Belh’te gönüller sultanı Mevlana’nın babası Sultanu'l-ulema Bahaeddin Veled’in evini restore ediyoruz. Türkmenistan’da büyük Türk fatihi Sultan Alparslan'ın Mezarının Bulunması ve Türbesinin İnşa Edilmesi çalışmaları hızla devam ediyor. Cezayir’in bağımsızlık sembolü olan Keçiova Camini restore ediyoruz. Bosna’da romanlara konu olmuş Drina Köprüsünü, Ferhadiye Camisini ve Kosova’da Yaşar Paşa Camii, Emin Paşa Camii restorasyonu çalışmalarını tamamladık. Sudan’da Hanefi Camii, Şafii Camii ve Gümrük Binası Restorasyonu ve Tayland’ta Bang Uhtit Camii Restorasyonunu gerçekleştirdik. Etiyopya’da ilk hicreti gerçekleştiren Müslümanlara kucak açan Hz. Necaşi’nin Türbesini ve Sahabe Efendilerimizin mezarlarının restorasyonu çalışmaları ise tamamlanmak üzere.” diyerek TİKA’nın restrorasyon faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
“TİKA son 3 yılda 3 kıtada 18 ayrı ülkede 100'ü aşkın restorasyon çalışması yürüttü”
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak; “TİKA, 2014-2016 yılları arasında 3 kıtada 18 ayrı ülkede 100’ü aşkın eserin ihyası için çalışmalar yürüttü. Sadece son üç yılda; Balkanlar genelinde 7 farklı ülkede toplam 28 eser; Afrika kıtasında ise; 3 farklı ülkede 13 eser olmak üzere toplam 41 eserin restorasyonu yapılarak, hizmete açıldı. Önümüzdeki bir yıl içerisinde farklı ülkelerde restorasyonu devam eden 24 eserin daha çalışmaları tamamlanacak. Bunların yanı sıra TİKA, yurtdışındaki 32 eserin ihale hazırlık süreci devam ettirirken, ayrıca Balkanlarda 30’a yakın eserin projelerinin hazırlanmasına ilişkin fizibilite çalışmaları da tamamlandı.” Açıklamasında bulundu Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kaynak, gelen soru üzerine Gazze’ye Kurban Bayramı öncesinde bir yardım gemisi daha gönderileceğini açıkladı.
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın basın mensuplarının sorularını cevaplamasının ardından toplantının basına kapalı devam eden bölümünde, kurumların yurtdışındaki kültür varlıklarına yönelik faaliyetleri değerlendirildi. Yurtdışı kültür varlıkları ile ilgili envanter çalışmalarının belli bir koordinasyon içerisinde yürütülmesi kararlaştırıldı. Yurtdışındaki somut kültürel varlıklar ile birlikte gelişen ve yaşayan soyut kültür varlıklarının da korunması ve gelecek nesillere aktarılması için yine bu kurul tarafından stratejiler belirlenmesi konularında karar verildi.