Haberler
25 Ekim 2019TİKA, Romanya’da Ortak Tarihi ve Kültürel Mirası Yaşatıyor
Bükreş Milli Kütüphanesinde, Türkoloji Kürsüsü Başkanı Rumen tarihçi Prof. Tasin Gemil'in girişimleri ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle Türk-Romen ilişkilerini ele alan konferans düzenlendi.
Transilvanya Bölgesi’nin merkezi Cluj-Napoca şehrinde bulunan ve Romanya’nın en prestijli üniversitelerinden biri olan Babeş-Bolyai Üniversitesi’nde 2009 yılının Ekim ayından bu yana faal olarak çalışmalarına devam eden “Türk ve Orta Asya Çalışmaları Enstitüsü”nün kuruluşunun 10. yılı kapsamında Türkoloji Kürsüsü Başkanı Romen tarihçi Prof. Tasin Gemil’in girişimleri ve TİKA’nın desteği ile Türk-Romen ilişkilerini ele alan, öğrenciler ve bölgede yaşayan Türk toplumu ile Türkiye ve Romanya’nın önde gelen tarihçilerini bir araya getiren bir konferans düzenlendi.
Türkiye’den Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Enis Tulça ile Romanya’dan Prof. Dr. Tasin Gemil ve Prof. Dr. Calin Felezeu’nun panelist olarak katıldığı konferansın açılış konuşması Babeş-Bolyai Üniversitesi Senato Başkanı Prof Dr. Ioan Chirila tarafından yapıldı.
Chirila, Enstitü kuruluş tarihi ve faaliyetleri hakkında bilgi verdiği konuşmasında, Cluj, Babeş-Bolyai Üniversitesi Psikoloji ve Eğitim Bilimleri Fakültesi Video Konferans Sistemi projesine değinerek, TİKA’ya teşekkür etti.
Prof. Dr. Ortaylı’nın Osmanlı Dönemi’nde iki ülke arasındaki ilişkileri, Prof. Dr. Tulça’nın ise Türkiye ve Romanya arasındaki yakın dönem ilişkilerini ele aldığı konferansa bölgede yaşayan soydaşlar, akademisyenler, öğrenciler ile iş adamları katılarak yoğun ilgi gösterdi.
Romanya Milli Kütüphanesi’ne Destek
TİKA tarafından geçtiğimiz yıl Romanya’nın ulusal kültür mirasının muhafaza ve idaresinden birinci derecede sorumlu kurumu Romanya Milli Kütüphanesi’ne, profesyonel tarama ve dijital depolama sistemlerinin kurulumu sağlanarak ortak hafızanın korunmasına destek sağlanmıştı.
TİKA tarafından sağlanan bu alt yapı desteğiyle birlikte, başta el yazmaları olmak üzere nadir ve değerli eserler, arşiv belgeleri, haritalar, grafik, gravür, fotoğraf ve süreli yayınlardan oluşan toplam 65.000 eserin bulunduğu Romanya Milli Kütüphanesi’ne ait Özel Koleksiyon Bölümü’ndeki dijitalleştirme çalışmaları kapsamına alınan eserlerin bir bölümü Milli Kütüphane fuayesinde sergilendi.
Prof. Dr. İlber Ortaylı Romanya’da İkinci Konferansını Bükreş Milli Kütüphanesi’nde Verdi
Sergi kapsamında Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Enis Tulça’nın katılımları ile iki ülke ilişkileri ve bu bağlamda ortak hafızanın korunması ve önemi üzerine kısa bir konferans gerçekleştirildi. Konferansın açılışında konuşan Milli Kütüphane Müdürü Carmen Mihaiu Özel Koleksiyon Bölümü’ndeki eserlerin taranarak korunabilmesi, diğer yandan elektronik ortamda dünya çapında araştırmacıların ulaşımına açılmasına olanak veren proje için TİKA’ya teşekkür etti. Prof. Dr. Ortaylı’nın iki ülke ilişkilerinin özellikle Cumhuriyet öncesi dönemine dikkat çektiği ve merhum tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat’ın hayatına değindiği konuşmasına Romanya’da yaşayan soydaşlar, öğrenciler, çeşitli STK temsilcileri, iş adamları, akademisyenler ile Türk ve Tatar toplumunun temsilcileri başta olmak üzere ilgi yüksekti.
TİKA Tarafından Romenceye Kazandırılan Merhum Tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat’ın “Sarı Saltuk Diyarı Babadağı” Kitabının Tanıtımı Yapıldı
Prof. Dr. Enis Tulça ise konuşmasının bir bölümünde özel olarak merhum tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat ve son eserine yer verdi. Bu bağlamda Büyükelçi Aramaz ve Sayın Tulça TİKA’ya merhum tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat’ın son eseri olan “Sarı Saltuk Diyarı Babadağı” adlı kitabının Romen diline kazandırılmasının öneminden yola çıkarak teşekkür etti.
Merhum tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat 20 Şubat 2019 günü vefat etmişti. Romanya’nın Dobruca Bölgesi’nde 1926 yılında dünyaya gelen ünlü tarihçi, Kırım’dan Dobruca’ya oradan da Anadolu’ya göçen Tatar asıllı bir ailedendir. Dobruca’da doğup büyümüş ve Mecidiye Semineri’nde yetişmiştir.
“Sarı Saltuk Diyarı Babadağı”, merhum Karpat’ın kaleminden okurlara aktardığı son eser. Babadağı, Osmanlı Beyliğinin İmparatorluğa yükselişine ve sonrasında yıkılarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına tanıklık etmiş ve bu süreçten birebir etkilenmiş bir beldedir. Karpat bu eseriyle bize iki ülkenin kültürel ve tarihi bağlarının nasıl şekillendiğinin ve Dobruca Bölgesi’nde yaşayan Türk – Tatar Müslüman toplumunun bugününün anlaşılabilmesi için, olayların cereyan ettiği noktadan, Babadağ’dan bakma fırsatı sunuyor.
Sonraki Haber
TİKA’dan Kosova’da Arıcılığa Destek
2018 yılı itibariyle de Kosova’da başlatılan Gıda ve Yaşam Güvenliği Programı çerçevesinde uygulanan Sürdürülebilir Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Geliştirilmesi Projesi’nin ilk ayağı Podujeva’da tamamlandı. Kosova, iklim, flora ve diğer koşullar göz önüne alındığında arıcılık konusunda...