Haberler
07 Mayıs 2015TİKA Projeleri Toplu Açılış Töreni Gerçekleşiyor
T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) “Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza” adlı Toplu Açılış Töreni, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştiriliyor. Törende TİKA’nın 6 ülkede tamamlandığı projelerin resmi açılışları yapılacak.
5 kıtada 47 ülkede 49 program koordinasyon ofisi bulunan Türkiye’nin resmi kalkınma yardımı kuruluşu TİKA, 140 ülkeye yayılan faaliyetleri ve gerçekleştirdiği binlerce proje ile Türkiye’nin yüz akı oluyor.
“Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza” başlığı altında gerçekleşecek açılış töreni ile Kırgızistan Bişkek’te yapılan ekmek fabrikası, Myanmar Thayet Türk Şehitliği, Pakistan Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi, Moğolistan Bilge Tonyukuk Karayolu, Kosova Mehmet Akif Ersoy Camii, Filistin Nablus Reşadiye Kız Okulu’nun resmi açılışları bulundukları ülkelerin devlet başkanları ve bakanlarının da katılımı ile Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak.
Etkinliğe geçtiğimiz aylarda TİKA’nın Nablus’ta yaptırdığı ve Filistin Milli Eğitim Bakanlığı’nca kendi adı verilen kız okulunu açan Kudüs Şairi Nuri Pakdil, Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Argon, Dombra şarkısı ile ülkemizde büyük bir ilgi toplayan Nogay ozan Aslanbek Sultanbekov da katılacak.
Yıl içerisinde gerçekleştirilen binlerce proje arasından seçilen 6 projenin her biri Türkiye’nin tarihi ve kültürel bağları ile ilgili büyük anlamlar taşıyor.
AÇILIŞI YAPILACAK PROJELER
KIRGIZİSTAN BİŞKEK EKMEK FABRİKASI
Yüzyıllardır eskimeyen bir geleneği yaşatıyor; barışın, bereketin ve bolluğun sembolü olan ekmeğimizi kardeşlerimizle paylaşıyoruz. Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te ülkenin en modern ve hijyenik ekmek fabrikası TİKA tarafından kuruldu.
Bişkek Ekmek Fabrikası; 3000 metrekare kapalı alanda saatlik 3000 adet, günlük 30000 ve uzun vadede ise 75000 adet ekmek üretim kapasitesine sahip. Fabrika, üretim alanının yanı sıra, idari birimler, toplantı salonu, laboratuvar, un deposu ve çok sayıda bölümleri ile Kırgızistan’ın en önemli üretim tesislerinden bir olarak hizmet veriyor.
Fabrika personeline İstanbul Halk Ekmek Fabrikasında eğitimler verildi. Ayrıca düzenli aralıklarla İstanbul’dan gelen konu ile ilgili uzmanlar aracılığıyla eğitimlerin devam ettirilmesi hedeflenmektedir. TİKA tarafından tamamlanan proje ile Kırgızistan’a modern bir tesis kazandırılırken aynı zamanda fabrikanın okul, kreş, hastane, yetimhane, huzurevi gibi sosyal hizmet veren kamu tesislerine ücretsiz ekmek temin etmesi sağlanarak toplumun ilgi ve şefkate en fazla ihtiyaç duyan kesimine de sahip çıkılıyor.
MYANMAR THAYET TÜRK ŞEHİTLİĞİ
1914 1918 yılları arasında cereyan eden I. Dünya Savaşı sırasında Arap yarım adasında İtilaf Devletleri yanında İngilizlere karşı savaşan Osmanlı askerlerinin bir kısmı İngilizlere esir düşerek, gemilerle Myanmar'da (Burma) yer alan Mandalay Bölgesi Metila Şehri ve Magway Bölgesi Thayet Şehri Askeri Esir kamplarına nakledirler. Getirilen esirler arasında sadece askerler olmayıp, yakaladıkları üst düzey sivil memurları da aynı kategoriye koyarlar. Esir kamplarında, açlık ve salgın hastalıklar ile mücadele etmeleri yanında, bulundukları bölgelerde kara ve demir yolları inşasında zorla çalıştırıldıkları tarihi kitaplarda mevcuttur.
1918'de savaşın bitmesine rağmen, bazı esirlerin 1920'lerde dahi vefat ettiği gözükmektedir. Şehitliğimizde, eski mezar taşları ve numaraları belli olan toplam 222 asker ve sivil memurumuzun kayıtları bulunduğu, bunlardan 55 meçhul şehit olduğu fakat çeşitli tarihi kaynak ve bilgilere şehitliğimizde daha nice meçhul şehidimizin yattığına inanılmaktadır.
Şehitliğimizde yer alan en yüksek rütbeli olarak bilinen dönemin Basra Valisi Mustafa Suphi olup, Dicle Karma Tümeni Komutanı Binbaşı Abdül Halim Bey, Karadeniz Vapuru Çarkçıbaşı Ahmet Efendi, gibi diğer birçok üst rütbeli asker ile özellikle Basra Gümrük Müdürlüğü başta olmak üzere diğer devlet kurumlarından üst düzey sivil memurların esir olarak burada vefat ettikleri bilinmektedir.
TİKA, Myanmar Türk Büyükelçiliğimiz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız ve Milli Savunma Bakanlığımızın katkılarıyla, Thayet Şehrindeki Türk Şehitliğini yeniden inşaa etmiştir.
PAKİSTAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN HASTANESİ
Pakistan’ın Pencap eyaletinde bulunan Muzaffergah, hemen her yıl gerçekleşen sel olaylarından ağır şekilde etkilenen bir bölgede bulunmaktadır. 2010 yılında gerçekleşen felaketin ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bölgeye yaptığı ziyaret sırasında selden en çok etkilenen Muzaffergah şehri için yeni bir hastane yapım sözü vermiştir. Bu söz üzerine harekete geçen TİKA, Pencap Eyaleti Muzaffergah Vilayetinde 90 yatak kapasiteli modern bir hastane inşa ederek, tam donanımlı bir biçimde hizmete açıyor.
Finansmanında Dışişleri Mensupları Eşleri Dayanışma Derneği’nin de payı bulunan hastaneye Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif tarafından Sayın Cumhurbaşkanımıza ithafen “Recep Tayyip Erdoğan” adı verildi. 2014 Haziran ayında ile faaliyete geçen 90 yataklı hastane; 32 doktor ve 78 hemşireden oluşan sağlık personeli ve 2 ameliyathane, 1 adet morg ve 1 çamaşırhane ile bölgenin en modern sağlık tesisi olarak hizmet veriyor. Hastanede, genel cerrahi, ortopedi, kadındoğum, çocuk, dahiliye, göz, üroloji ve diş, kulakburunboğaz kan bankası ve yoğun bakım üniteleri yer alıyor. Geçtiğimiz Nisan ayı itibari ile boyun omurgası ameliyatları gibi zor operasyonları yapabilecek kapasiteye ulaşan hastanenin işletmesi Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif tarafından kurdurulan Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi Vakfı tarafından yapılmaktadır.
MOĞOLISTAN BILGE TONYUKUK KARAYOLU
Bugün büyük bölümü Moğolistan Halk Cumhuriyeti sınırları içinde kalan topraklar, Türk tarihi, Türk dili, Türk kültür ve medeniyeti açısından büyük önem taşımaktadır. Bu topraklar, tarihte pek çok Türk boyunun ortaya çıktığı, kader birliği yaptığı, zamanla millet olup devletler kurduğu ve gök kadar engin ülkelere sahip olduğu “büyük geçmiş”in eşsiz mirasını üzerinde barındırıyor.
Bilge Tonyukuk Anıtı, II. Göktürk Kağanlığı dönemine damgasına vuran şahsiyetlerden büyük vezir, danışman, komutan, teorisyen ve devlet adamı Bilge Tonyukuk’un bizzat kendisi tarafından diktirilmiş dört cepheli iki anıttan oluşmaktadır. Politikayı iyi bilen, halk ruhunu derinlemesine kavramış olan bu meşhur Göktürk vezirinin kendi adına M.S. 720725 yıllarında kitabe/anıt/ dikilmiştir.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın, 2013 yılında Moğolistan’a gerçekleştirmiş olduğu resmi ziyarette vermiş olduğu talimat üzerine, Türk tarihinin en eski yazılı belgelerinden biri olan Bilge Tonyukuk Anıtı’na ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla TİKA tarafından Bilge Tonyukuk Karayolu Projesi başlatılmıştır. Proje kapsamında Bilge Tonyukuk Anıtı’nı şehirlerarası karayoluna bağlayan 11 km’lik yol tamamlanmıştır. Ayrıca TİKA tarafından Tonyukuk Anıtı bölgesinde çevre düzenlemesi yapılmış olup, bu kapsamda anıtın eskiyen çitleri ve levhaları değiştirilmiştir.kilometrelik toprak yol TİKA tarafından asfaltlanarak kullanıma açıldı.
KOSOVA MEHMET AKİF ERSOY CAMİ
Kosova’nın İpek şehrine bağlı Suşitsa Köyünde bulunan Cami, Osmanlı Dönemi’nde köy halkı tarafından 1861 (H1278) yılında, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un babası Tahir Efendi İstanbul’da eğitimini tamamladıktan sonra imamlık yapması için inşa edilmiştir. Ancak Tahir Efendi İstanbul’da müderris olmuş ve köye geri dönmemiş, onun yerine ise Mehmet Akif’in akrabaları söz konusu camide imamlık yapmıştır.
1999 yılında Kosova’da yaşanan savaş sırasında yakılmış ve büyük oranda yıkılmıştır. Cami bu tarihten itibaren, TİKA’nın çalışmalarına kadar uzun süre harabe halinde kalmıştır.
2014 yılının Mart ayında restorasyon uygulama çalışmalarına başlanmıştır. Restorasyon çalışmaları kapsamında yıkılan beden duvarları caminin orijinal taşları da kullanılarak tamamlanmış, caminin ahşap çatısı orjinaline uygun olarak inşa edilmiştir. Cami minaresi inşa edilmiş, cami içerisindeki ahşap ve taş işleri yapılmış, camiye dokusuna uygun sade bir kalem işi yapılmıştır. Caminin bahçesi taşla kaplanmış, cami avlusunda 2 adet kapalı tuvalet ve abdesthane inşa edilmiştir. Yine cami avlusunda bir adet çeşme inşa edilmiş, cami avlusu dışındaki kuyuda tadilat işleri yapılmıştır. Cami avlusu 200 m uzunluğunda taştan örülmüş ve üzerine perforje demir yerleştirilmiş bahçe duvarı ile çevrelenmiştir.
Mehmet Akif Ersoy Camii’nin tahribatı sırasında Mehmet Akif Ersoy’un akrabaları tarafından emanete alınan ve üzerinde “YA MÜFETTİH BİL EBVAB İFTAHLENA HAYREL ESBAB”, “Ey kapıları açan, bize hayır kapılarını (iyilik kapılarını) aç” niyazı nakşedilen kitabe, restorasyon sırasında ait olduğu yere yerleştirilmiştir. Kosova makamlarınca Mehmet Akif Ersoy’un adı verilen camii de bugün Akif’in akrabaları tarafından aziz hatırasına Fatihalar okunuyor.
FİLİSTİN NABLUS REŞADIYE OKULU
İsmini Sultan V. Mehmed Reşad’tan alan ve Nablus’un önemli Osmanlı eserlerinden biri olarak kabul edilen Nablus Reşadiye (Fatımiye) Okulu TİKA tarafından yenilenerek bir kez daha Filistin halkının hizmetine sunuluyor.
Filistin Eğitim Bakanlığı bünyesinde bulunan tarihi okul, 3200 m2 kullanım alanı,12 sınıf, 1 oyun sahası 2 bilgisayar laboratuvarı ve 1 mutfağa sahip olacak şekilde 2014 yılı itibari ile TİKA tarafından yenilendi. 21’i öğretmen ve 4’ü idari personel olmak üzere 25 kişinin çalıştığı okul 1011 ve 12. sınıflardaki 311 kız kardeşimiz için eğitim hizmeti sunuyor.
Reşadiye Okulu,1911 yılında Filistin’in Osmanlı Devleti idaresi altında olduğu dönemde şehir merkezinde nüfusun en kalabalık olduğu bölgeye inşa edildi. 1920’de okulun adı Hz. Peygamber’in kızı Hz. Fatıma’ya nispetle Fatimiye olarak değiştirilen okul kızlara has kılınmadan önce diğer okullardan farklı olarak verdiği eğitim kalitesi ile öne çıkmıştır. Okuldan mezun olan önemli şahsiyetler arasında; modern Arap şiirinin öncü isimlerinden Fedva Tukan, eski bakan Macide elMısri ve İsrail direnişine karşı önemli rol oynayarak 1968 yılında rahmete yürüyen Filistinli ilk şehide Şadiye Ebu Gazzale sayılabilir. Şehidenin ismi, okulun bir etkinlik salonun isim annesi olarak yaşamaktadır.
2002 yılında Aksa İntifadası’na (Aksa Direnişi) bağlı olarak gelişen Nablus’taki çatışmalarda bir İsrail tankı tarafından dış duvarları tamamen yıkılan okul bölgede yaşanan çatışmalardan, haksızlıklardan ve zulümden en derin şekilde etkilenen Filistinli genç kardeşlerimizin hizmetindedir.
TİKA HAKKINDA
2002 yılına kadar 12 ülkede program koordinasyon ofisi bulunan TİKA, Türkiye’nin güçlenen ekonomisi, duyarlı, pro aktif ve etkin dış politikası ile birlikte bugün 47 ülkede 49 program koordinasyon ofisi ile 5 kıta 140 ülkede yardım faaliyeti yürütüyor. Uluslararası camiadaki etkinliği ile adından söz ettiren TİKA 2015 Türk Patent Ödülleri kapsamında Uluslararası Kamu Markası ödülüne layık görüldü. Türk Patent Enstitüsü (TPE) Uluslararası Kamu Markası ödülü Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’a tevdi edildi. 2013 yılında OECD Kalkınma İşbirliği Komitesi’nce (DAC) yayınlanan öncül veriler ışığında Türkiye ABD, Avrupa Birliği Kurumları ve İngiltere’nin ardından en fazla insani yardım sağlayan 4. donör olurken İnsani Yardım/GSMH’de yakalanan %0,21 oranı ile ülkemiz dünyada birinci sırada yer almıştır.
TİKA projeleri toplu açılış törenini internet üzerinden Canlı Yayın sayfamızdan veya aşağıdaki frekans bilgileri ile izleyebilirsiniz.
Uydu: TÜRKSAT 3/A
Frekans: 12612
Symbol Rate: 5925
Fec: 5/6
Polarizasyon: Yatay
Sd
Sonraki Haber
TİKA Projeleri Toplu Açılış Töreni Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Katılımıyla Gerçekleştirildi
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA)’nın "Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza" ismiyle 6 farklı noktada düzenlediği proje açılış töreninde katıldı ve önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Belki ibret alırlar, belki utanırlar" diye Fatih'in emanetinin...