Haberler

16 Mart 2020

TİKA'nın Onardığı Kerkük Kayseri Çarşısı Esnafa Teslim Edildi

Irak'ın Kerkük kentinde yanarak kullanılamaz hale gelen Osmanlı mirası tarihi Kayseri Çarşısı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) tadilatı sonrası küllerinden doğdu. Çarşı esnafı yaklaşık bir yıl aradan sonra dükkânlarına kavuştu.

26 Kasım 2018’de çıkan yangınla küle dönen 165 yıllık Osmanlı mirası tarihi çarşı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine TİKA tarafından restore edilerek eski görkemine kavuşturuldu. Osmanlının Kerküklülere bıraktığı en anlamlı miraslardan biri olarak nitelendirilen tarihi Kayseri Çarşısı’nın esnafı da, yaklaşık bir yıllık aradan sonra yeniden ekmek kapılarına kavuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan talimat verdi

Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Irak'ın Kerkük kentinde bulunan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihi çarşı, 26 Kasım 2018’de çıkan bir yangınla kullanılamaz hale gelmişti. Yangının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 165 yıllık Osmanlı mirasına anında sahip çıkmış ve yaraların bir an önce sarılması için TİKA’yı görevlendirmişti.

TİKA, yangından sonra 12 gün içinde enkaz kaldırarak başladığı restorasyon çalışmalarını tamamlayıp tarihi çarşıyı Iraklı yetkililere teslim etti. Böylelikle tarihi çarşıda ticari hayatın eskisinden de canlı olması bekleniyor. Böylece bir yandan çarşının bölge halkına önemli bir ekonomik katkı sağlaması diğer yandan da bir Osmanlı mirası olarak korunması hedefleniyor.

TİKA’nın restorasyon çalışmaları ile eskisinden de sağlam oldu

Yaklaşık bir yıl önce Kerkük'teki temasları kapsamında Osmanlı Kayseri Çarşısı'nı ziyaret eden  Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam’ın katılımıyla çarşının açılış töreni yapılacaktı. Fakat dünya genelindeki koronavirüs salgını nedeniyle söz konusu ziyaret gerçekleşmedi.

Çarşıda yangından hasar gören alçı tabakalar yüzeyden sökülerek iç kısmın tamamı yenilendi, zemine mermer tabanlar döşendi. Tahrip olan kapılar ve odalarda bulunan malakari işleri değiştirildi. Çarşının tüm yangın, elektrik, su ve hortum sistemi yenilerek 72 bin litrelik su deposu kuruldu.

Bunların yanı sıra çarşıya benzer felaketlerin yaşanmaması için güvenlik kamera ve hırsız alarm sistemi ile yangın algılama ve ihbar sistemi kuruldu.

Kerküklülerden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye’ye teşekkür

Kerkük Tarihi Eserler Dairesi Müdürü Eyad Tarık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TİKA'nın onardığı çarşının esnafa teslim edildiğini söyledi.

Tarık, çarşının teslim edilmesiyle esnafın da yüzünün güldüğünü belirtti.

Tarihi çarşının orijinal dokusunu bozmamaları konusunda esnaftan taahhüt aldıklarını ifade eden Tarık, Türkiye'ye yardımları dolayısıyla teşekkür etti.

Çarşının 27 yıllık esnafından Nazım Altuncu, talimat vererek bu tarihi eseri yeniden hayata kazandıran ve ekmek teknelerini kurtaran Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarını iletti.

Altuncu, muhteşem onarımla çarşıya 100 yıllık ömür kazandırıldığını söyledi.

Esnaf Aydın Kemal de ''TİKA'nın onarım müdahalesi olmasaydı çarşı yıllar boyunca kullanılmaz halde kalabilirdi.'' ifadesini kullandı.

Kerkük kent merkezinde bulunan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihi Kayseri Çarşısı'nda 26 Kasım 2018'de henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıkmıştı. Yangın nedeniyle çarşıda bulunan çok sayıda iş yeri kullanılamaz hale gelmişti.

165 Yıllık Osmanlı Mirası Tarihi Kayseri Çarşısı

Kerkük Kent merkezinde bulunan ve Osmanlı Döneminde 1850- 1855 yılları arasında yapıldığı bilinen tarihi Kayseri Çarşısı, kentin ekonomisine önemli katkı sağlayan en büyük alışveriş merkezi konumunda bulunuyor.

Zamanın dilimlerine göre inşa edilen Kayseri Çarşısı’nda; günün 24 saatini temsil eden 24 sokak ve içinde de yılın 365 gününü işaret eden 365 dükkan bulunuyor. Haftanın 7 günü dikkate alınarak 7 kapıdan giriş yapılan çarşının 12 bölümü bulunuyor.

Kerkük’teki Kayseri Çarşısı’nın tarihi Kerkük Kalesi’nin bulunduğu tepenin hemen altına inşa edilmiş olması da çarşının bir başka özelliği olarak göze çarpıyor. Kerkük Kalesi, Kayseri Çarşısı için bir çatı (yani koruyucu) olarak nitelendiriliyor.

 

Sonraki Haber

TİKA’dan Kırgızistanlı Basın Mensuplarına Yeni Medya Eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) arasındaki iş birliği kapsamında Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te verilen “Yeni Medya Temel Habercilik Eğitimi” tamamlandı. 9-13 Mart 2020 tarihinde Manas Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen...