Haberler

16 Kasım 2022

TİKA Mozambik’te Tarımsal Üretim Altyapısını Güçlendiriyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Moamba Tarım Endüstri Enstitüsü ve Maputo Sosyal İşler Müdürlüğü iş birliğinde “Fide Üretim Serası Kurulumu Projesi” hayata geçirildi.

Mozambik yüzölçümünün %45’i tarımsal faaliyetlere uygun olmasına rağmen topraklarının sadece %16’sı (36 milyon hektar) ekilidir. Ekili arazilerde ise sadece %3’ünde sulu tarım yapılmakta olup, çiftçilerin %5’i gübre kullanmakta.

Bu doğrultuda, Mozambik’in tarımsal üretim kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla, TİKA tarafından, Moamba Tarım Endüstri Enstitüsü iş birliğinde 175.000 adet fide üretimi kapasiteli fidecilik serası kurulumu projesini hayata geçirildi.

“Fide Üretim Serası Kurulumu Projesi” ile bölgedeki çiftçilerinin ihtiyaç duyduğu fidelerin üretilerek, hasat başına ortalama 70 dekarlık bir alana yetebilecek düzeyde fide teminin sağlanması hedeflenmekte. Bu doğrultuda, yılda ortalama 280 dekarlık tarım arazisine yetecek düzeyde domates, soğan, lahana, biber, karpuz, limon vb. muhtelif sebze ve meyve fidelerinin yetiştirilerek bölge çiftçilerine temin edilmesi mümkün olacak.

TİKA tarafından gerçekleştirilen projenin açılışında konuşan Mozambik Cumhuriyeti Devlet Bakanı Vitoria Dias Diogo: “Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Moamba Bölgesinde gerçekleştirilen fide üretimi sera projesinin, bölge çiftçilerinin üretim kapasitelerini arttırmalarında oldukça önemli bir hizmeti yerine getireceğini düşünüyorum, bu kapsamda tarımsal üretim konularında altyapı ve eğitim projelerinin devam etmesini temenni ediyor ve katkılarından dolayı Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Açılış töreninde konuşan T.C. Maputo Büyükelçisi Hüseyin Avni Aksoy ise; “Türkiye Cumhuriyetinin kurumları aracılığı ile iki ülke arasındaki iş birliği ve kalkınma projelerine katkı sağlamaya devam edeceğini belirterek, mikro ölçekli projeler sayesinde büyük başarıların gerçekleştirilmesinin somut bir örneği olan bu projenin bölge çiftçilerine ve halkına hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber

Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri Kongresi – II TİKA'nın katkıları ile Gazi Üniversitesi Ev Sahipliğinde Gerçekleşti

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) katkıları ve Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü ile Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (GUZEM) iş birliğinde 16-18 Kasım 2022...