Haberler

13 Nisan 2017

TİKA, Moğolistan’da Hayvancılık Projelerine Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Moğolistan’da 2017 yılında yaşanan şiddetli kışa bağlı doğal afetler nedeniyle hayvan yemi temininde sıkıntı yaşayan Bulgan, Selenge, Hövsgöl ve Töv vilayetlerindeki hayvan sahiplerine hayvan yemi desteğinde bulunuldu.

TİKA, Moğolistan’da gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Özellikle tarım ve hayvancılık sektöründe Moğolistan’da önemli projelere imza atan TİKA tarafından, 2017 yılında yaşanan şiddetli kış dolayısıyla hayvan yemi temininde sıkıntı yaşayan Bulgan, Selenge, Hövsgöl ve Töv vilayetlerindeki hayvan sahiplerine hayvan yemi desteğinde bulunuldu.

Moğolistan Gıda, Tarım ve Hafif Sanayi Bakanlığı tarafından başlatılan yardım kampanyası kapsamında kış şartlarından dolayı en fazla hayvan telefinin olduğu bölgelerden Bulgan, Selenge, Hövsgöl ve Töv vilayetlerindeki hayvan sahiplerine TİKA tarafından 170 ton saman balyası ve hayvan yemi yardımı desteği verildi. Proje kapsamında TİKA tarafından temin edilen hayvan yemleri, T.C. Ulanbator Büyükelçisi M. Ahmet Yazal, TİKA Ulanbator Koordinatörü Veysel Çiftci, Gıda, Tarım ve Hafif Sanayi Bakanlığı yetkilileri ve hayvan sahiplerinin katıldığı bir törenle hayvan sahibi vatandaşlara teslim edildi.

T.C. Ulanbator Büyükelçisi M. Ahmet Yazal, teslim töreninde yaptığı açıklamada 2010 ve 2016 yıllarında da Moğolistan’da oluşan doğal afete maruz kalan Övörhangay, Zavhan ve Arhangay vilayetlerindeki halka TİKA tarafından destekte bulunulduğunu ifade etti. Büyükelçi Yazal, 2011 yılında Türkiye’nin Van ilinde meydana gelen deprem sonrasında Moğolistan halkının Türkiye’deki depremzedelere olan desteğini Türkiye’nin unutmadığını belirterek, “Bu karşılıklı insani yardımlar,  iki ülke halkın birbirine daha da yakınlaştıracak” dedi.

Moğolistan Gıda, Tarım ve Hafif Sanayi Bakanlığı Değerlendirme ve İç Denetim Dairesi Başkanı D. Sovd, geçen sonbaharda kar yağışlarından ve şiddetlş kış şartlarından dolayı çoğu bölgede arazi donması nedeniyle 15 ilde meydana gelen yem ve ot sıkıntısından dolayı hayvanların telef olduğunu dile getirdi.  Sovd, ayrıca 20 Mart 2017 tarihinde meydana gelen yoğun kar yağışından da etkilenen hayvan sahiplerine böyle zor durumda yardımda bulunan Türkiye’ye ve TİKA’ya teşekkür etti.

TİKA Ulanbator Koordinatörü Veysel Çiftci ise, Türkiye ve TİKA olarak Moğolistan’da tarımın ve hayvancılığın desteklenmesi için projeler geliştirildiğini ifade ederek TİKA’nın Moğolistan’a yönelik proje ve faaliyetlerinin artarak devam edeceğini kaydetti.  

TİKA Ulanbator Koordinatörü Çiftci, Türk tarım uzmanlarının yapmış olduğu çalışmalar sonucunda Moğolistan iklim şartlarına dayanabilecek, düşük maliyet ve yüksek verimli hayvan yemi yetiştiriciliği konusunda da TİKA, Moğolistan Gıda, Tarım ve Hafif Sanayi Bakanlığı ve ilgili il valilikleri ile 2017 yılında ortak deneme ekimlerine başlanacağını belirtti. TİKA Ulanbator Koordinatörü Çiftci, başarılı olunması durumunda bir sonraki yıl geniş alanlarda üretilecek yemler sayesinde Moğol çiftçilerin bir daha böyle bir durumla karşı karşıya kalmayacağını ifade etti. 

Sonraki Haber

Türkiye, Cezayir’de Tarihi ve Kültürel Mirasına Sahip Çıkmaya Devam Ediyor

Başkent Cezayir’de bulunan ve Cezayir’in bağımsızlık sembollerinden biri olan Keçiova Camii Restorasyonu gerçekleştiren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Cezayir’le ortak tarihi ve kültürel mirasımızın yaşatılmasına yönelik çalışmalarına devam ediyor. TİKA Başkanı Dr. Serdar...