Haberler

11 Aralık 2020

TİKA Hırvatistan’da Görme Engellilerin Yaşamını Kolaylaştırıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Hırvatistan’ın Karlovac şehrinde 1949 yılında kurulan ve görme engellilere birçok alanda hizmet veren Karlovac Körler Derneği ile işbirliğinde, derneğin üyelerine acil durumlarda yardım çağırmalarını kolaylaştıracak alarm sistemi desteğinde bulundu.

Görme engelli vatandaşların evlerine kurulacak olan acil durum alarm sistemi; telefona paralel olarak kurulan, özel bir bilezik ve kolye ile irtibatlandırılan bir sistemden oluşuyor. Görme engelli vatandaşların evlerine kurulan kontrol panelleri vasıtasıyla, acil durumlarda engelli bireyler, kolye ve bileziklerdeki düğmeye basarak, önceden belirlenen telefon numaralarına otomatik arama yapabiliyor ve evlerinde güvenli bir şekilde yardımın gelmesini bekliyor.

Bölgenin engellilere yönelik görme engelinin tespitinden rehabilitasyonuna, görme engelli kişilerin istihdamından eğitimine ve topluma entegrasyonuna kadar birçok alanda hizmet veren ilk dernek olan Karlovac Körler Derneğinin üyeleri, çoğu kırsal kesimlerde yaşayan yalnız kişilerden oluşuyor.

 

Artık Evimizde Yalnız Değiliz

Acil durum alarm sistemi ekipmanlarının teslim töreninde konuşan Karlovac Körler Derneği Başkanı Sayın Denis Velimirovic, görme engelliler için zaten zor olan hayat şartlarının salgın sebebiyle daha da ağırlaştığını, TİKA vasıtasıyla Türk Halkı’ndan aldıkları bu hediyenin kendileri için çok şey ifade ettiğini belirtti.

Teslim törenine katılan Dernek üyelerinden Sayın Anita Milcic ise, çocukluğundan beri görme engeli bulunduğunu ve çocukluğundan beri yalnız yaşadığını, fakat bu alarm sistemi ile hayatında ilk defa kendini yalnız hissetmediğini söyledi.

TİKA Zagreb Koordinatörü Sedef Bulut ise, TİKA’nın çalıştığı bütün coğrafyalarda toplumun kırılgan kesimlerine yönelik projeler geliştirdiğini, Hırvatistan özelinde de bu alanda talep odaklı ve sürdürülebilir projeler gerçekleştirmeye devam edeceklerini ifade etti. 

 

TİKA, Balkanlar ve Doğu Avrupa’daki Dezavantajlı İnsanları Toplumla Bütünleştiriyor

Rumeli’de bütünleşmiş bir toplum  hedefleyen TİKA,  dezavantajlı grupların sosyal ve ekonomik hayata istihdam, katılım ve bütünleşmeleri ile hayatlarının kolaylaştırılmasını amaçlayan “Balkanlarda Engelimi Türkiye ile Aşıyorum Programı” ile Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Maceristan, Makedonya, Moldova, Ukrayna, Romanya ve Sırbistan'da hassas veya sosyal dışlanmaya maruz kalan gruplara yönelik mikro projeler ile dezavantajlı grupların sosyal entegrasyonuna önemli destekler sağlıyor.

Sırbistan’ın kuzeyindeki Vrbas kentinde engelli çocuklar için özel oyun parkı inşa eden TİKA, Bosna Hersek'te zihinsel engelli Sırp ve Boşnak öğrencilere özel eğitim materyalleri ve donanım desteği sağlayarak, daha modern ve kaliteli şartlarda eğitim vermesine imkan sağlamıştı.

Karadağ'da engellilerin yaşam standartlarının artırılması ve engellilerin kolayca evlerinden çıkıp sosyal hayata katılabilmesi için şehrin 250 noktasına engelli rampaları yapan TİKA,  Makedonya'nın Üsküp şehrinde yürüme engelli vatandaşlara akülü araç desteği sağlayarak hayatlarını kolaylaştırmıştı. Kosova'da engellilerin sosyal aktivitelerinin geliştirilmesine katkı sağlamak için Priştine-Perparimi Zihinsel Engelliler Okulu spor salonuna donanım desteği vermişti.

Arnavutluk'ta Engelli Çocuklar ve Aileleri Derneğine donanım desteğinde de bulunan, Moldova'da etnik Bulgar nüfusunun ağırlıklı olarak yaşadığı Tarakliya bölgesi Tvarditsa kasabasındaki 43 zihinsel ve fiziksel engelli çocuğa hizmet veren Speranta Risk Grubu Çocuk Rehabilitasyon ve Sosyal Destek Merkezini de yenileyerek hizmete açmıştı.

Hırvatistan'ın başkenti Zagrep'te Yugoslavya döneminin en önemli sağlık merkezi olan ve halen faaliyette bulunan SUVAG Polikliniğine göz bebeği hareketlerini izleme ve analiz cihazı desteğinde bulunarak, işitme ve konuşma zorlukları olan çocuk ve büyüklere hizmet veren SUVAG Polikliniğinde terapi gören ya da grup çalışmaları yapan vatandaşlara önemli katkı sağlamıştı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ayrıca, Bükreş’te İşitme Engelli Öğrencilere Yönelik Meslek Atölyesi ile Otistik Spektrum Bozuklukları olan çocuklar için Çok Duyulu Stimülasyon Odası kurmuştu.

TİKA’nın Rumeli'de başlattığı “Balkanlarda Engelimi Türkiye ile Aşıyorum Programı”; özel eğitim uygulamaları, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere yönelik yapılan sosyal ve kültürel faaliyetleri, öğretmen yetiştirme faaliyetlerini, özel eğitim ihtiyacı olan bireylere yönelik verilen mesleki eğitim programlarını ve bu programlara katılımın sağlanmasını kapsıyor.

 

Sonraki Haber

Ukrayna’daki Gagauz Kültür Evinin Tadilatı TİKA Tarafından Tamamlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Gagauzların toplu olarak yaşadıkları Reni şehrine bağlı Kotlovina Köyündeki Gagauz Kültür Evinin kapsamlı tadilat ve tefrişatını tamamladı.    Proje ile, Gagauz Türklerinin kültürünün korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına...