Haberler
07 Mart 2012TİKA, Filistin'de Proje ve Faaliyetlerine Devam Ediyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kudüs Program Koordinasyon Ofisi, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 02 Mayıs 2005 tarihinde açıldı. TİKA tarafından Filistin’de okul, hastane ve klinik inşaatları, temiz suya erişim çalışmaları, restorasyon projeleri, çevre düzenleme ve kentsel altyapı çalışmaları, uzman eğitimi çalışmaları yapılıyor. Türkiye’nin Filistin’e yönelik olarak yaptığı altyapı projeleri TİKA’nın koordinasyonunda gerçekleştirilirken; acil insani yardım malzemeleri de yine TİKA eliyle bölgeye ulaştırılıyor.
TİKA tarafından bölgede bugüne kadar pek çok proje ve faaliyet gerçekleştirildi. İnşa edilen eğitim ve sağlık tesisleri ile temel eğitimin ve acil sağlık hizmetlerinin erişilebilirliği arttı. Ülkede bulunan pek çok yetimhanenin donanımı yenilendi, temiz içme suyuna erişim projesi doğrultusunda su ve sanitasyon çalışmaları hızlandırıldı. Yerel sivil toplum kuruluşları ile yapılan işbirliği çalışmaları neticesinde, ülkedeki pek çok kadının meslek edinmesi sağlandı. Kadın işgücünün ülke ekonomisinde bir iktisadi faaliyet olarak değer bulması için gerekli altyapı çalışmaları yapıldı.
Son dönemde Filistin halkının ihtiyaçları ve ülkenin içinde bulunduğu şartlar dikkate alınarak; TİKA’nın koordinasyonunda gerçekleştirilen sosyal alt yapı projelerine ağırlık verildi.
Anata Kültür Merkezine Ekipman Temini
Kudüs’ün bir semtiyken, İsrail tarafından inşa edilen ayırım duvarı ile Kudüs dışında bırakılan Anata bölgesinde yaşayan gençlere meslek öğretmek amacı ile Filisntin halkı tarafından talep edilen oto tamirine yönelik ekipman temin edilerek teslim edildi.
Rawan Derneği Ekipman Temini
Ramallah’ta mukim Rawan Derneği, 3-18 yaş aralığındaki öğrenme ve iletişim sorunları yaşayan çocukların rehabilitasyonuna yönelik projeler uygulanıyor. Söz konusu Derneğin destek verilmek üzere elektronik ekipman ve bilgisayarlar hibe edildi.
Gazze Belediyesi Su Kuyuları
Gazze Belediyesi için ortalama 60 m³/saat kapasiteli su kuyuları açıldı.
Han Yunus Belediyesi Çocuk Parkı Ve Şehir Mezarlığı İnşaatı
Toplam 3200 metrekarelik alana sahip çocuk oyun sahasının düzenlendi. Hafriyat ve yürüme yolu (700 m uzunluğunda kaldırım taşı), ağaçlandırma-çimlendirme (farklı türlerden toplam 83 bitki), saha peyzajı, oyun aletlerinin yerleştirilmesi, 1520 m uzunluğunda çevre duvarı inşası, 3800 metrekarelik alana kilitli parke taşı döşenmesi, 1360 m uzunluğunda kaldırım taşı döşenmesi işleri TİKA tarafından yaptırıldı.
Gazze Türk-Filistin Dostluk Hastanesi
TİKA tarafından Gazze’de 10 bloktan oluşan, 150 yataklı Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi Gazze’de kuruluyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında yapımına başlanan hastanenin inşaatı Türk bir yüklenici firma tarafından devam ettiriliyor. Hastanenin, üniversiteye bağlı eğitim ve araştırma hastanesi olacağı belirtilirken; inşaat tamamlandığında Batı Şeria’nın ve Gazze’nin en büyük hastanesi olacağı da ifade ediliyor. 34 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulacak ve 10 bloktan oluşacak hastanenin önümüzdeki dönemde bitirilmesi öngörülüyor. Şimdilik 170 Gazzeliye iş imkânı sağlayan projenin ilerleyen dönemde 450-500 kişiye istihdam alanı oluşturması bekleniyor. Abluka altında olması dolayısı ile birçok alanda büyük sıkıntılar yaşanan bölgenin sağlık konusunda soruna çözüm getirmesi hedefleniyor.
Hastanelere Acil Çağrı Sistemi Kurulması
Kriz durumlarında sağlık personeline ulaşımı sağlamak amacı ile Gazze’de bulunan 12 hastaneye acil çağrı sistemi kuruldu. Dağıtımı yapılan 1.300 adet pager ile sağlık personeli arasında acil çağrı sistemi kuruldu.
Gazze Katı Atık Yönetimine Yedek Parça Hibesi
Kentsel alanlarda kamu sağlığı ve çevre koşullarının iyileştirilmesi misyonuyla faaliyet gösteren Kuzey Gazze Katı Atık Yönetimi Konseyi’nin katı atık toplamada kullandığı araçların yedek parçaları teminine yönelik proje tamamlandı. Proje kapsamında söz konusu kuruluşa araçlar için lastikler, yağ, pompa vb. yedek parçalar temin edildi. Sağlanan yedek parçalar ile atıl durumda bulunan katı atık toplama araçları yeniden faaliyete geçti. Kullanılmayan araçların yeniden faaliyete geçmesi ile birlikte çöplerin daha hızlı ve geniş bir coğrafyada toplanabileceği ve bu sayede olası hastalıkların önlenebileceği ve kentin estetik görüntüsüne katkı sağlanacağı ifade edildi.
Tuzdan Arındırma Üniteleri Kurulması
Gazze Şeridi’nde eğitim vermekte olan okulların içilebilir su ihtiyacının karşılanması amacı ile uygulamaya koyulan proje ile 3 ayrı merkezde kurulan tuzdan arındırma ünitelerinde kullanılabilir hale gelen suyun satın alınan 15.000 litre kapasiteli 6 adet su tankeri ile 380 okulda kurulan su depolarına taşınarak yaklaşık 250.000 öğrencinin temiz su kullanması sağlandı.
Sıcak Yuva Derneği’ne Ekipman Temini
Ramallah’ta bulunan dernek, genç, çocuk ve kadınların kişisel gelişimlerine yönelik projeler yürütüyor. Bu doğrultuda ofis mobilya ve donanım talebinde bulunan derneğe gerekli malzeme yardımı yapıldı.
Tulkarem Müzesine Ekipman Temini
Filistin Ulusal Yönetimi Turizm Bakanlığı’na bağlı olan Müzeye ofis ekipmanı ve teşhir vitrini temin edildi. Müzede, Roma, Osmanlı ve Filistin’e ilişkin eserler sergileniyor.
Gazze İslam Üniversitesi Ekipman Temini Projesi
2008 yılında başlayan İsrail saldırıları ile tahrip edilen Üniversite laboratuarları için ihtiyaç duyulan cihazlar temin edildi. Buna ilave olarak Üniversite’nin ihtiyaç duyduğu diğer eğitim ekipmanları temin edildi.
Gazze’ye 1,6 Milyon ABD Doları Tutarında İlaç
Gazze’de sık sık yaşanmakta olan ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyacını gidermek amacıyla, Türkiye’den Filistin’e 46 ton tıbbi malzeme ve ilaç yardımı gönderildi. Gönderilen yardımın tutarı 1.6 milyon ABD Doları tutarında. Gazze Şeridi’ne ulaşan yardım paketi 57 çeşit ilaç ve 43 çeşit sarf malzemesinden oluşuyor. Tıbbi yardım paketinde bulunan ilaçların tümün Türkiye’de üretildi. Ülkedeki abluka dikkate alınarak ilaçların son kullanma tarihinin 2014 ve sonrası olmasına önem verildi.
Sonraki Haber
TİKA-Undp İşbirliğinde Gerçekleştirilen Gım Projesinde İlk Adım
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı arasında gerçekleştirilmesi öngörülen“Güney Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkeleri Büyüyen Pazar İnisiyatifi (GIM)” projesinin protokolü 2010 yılında imzalandı. Bu proje ile Bosna-Hersek,...