Haberler
30 Haziran 2020TİKA'dan Yemen’de Sağlık Personeline Kovid19 Eğitimi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yemen Sağlık Bakanlığı Ulusal Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi işbirliğinde Kovid-19 tanıtımı, belirtileri, sınıflandırılması ve sonrasında uygun tedavinin nasıl uygulanacağı bilinçlendirme projesi kapsamında eğitim çalışmalarına başladı.
Bakanlık İl Sağlık Müdürlüklerine bağlı hastane, karantina merkezleri ve kliniklerde çalışan doktor ve sağlık personeline yönelik her bir kursun iki gün boyuca sürecek eğitim çalışmalarına geçici başkent Aden’de başladı. Kovid-19 Bilinçlendirme çalışmalarına hafta boyunca sürecek olup, sırasıyla Ebyen, Dali ve Taiz illeri ile devam edecek. Ramazan ayı öncesinde başlanılan bu proje ile Yemen genelinde toplam 300 üzerinde sağlık personelinin yararlanması hedefleniyor.
Bilinçlendirme eğitim programının açılış oturumuna Bakanlık Ulusal Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Direktörü Dr. Rayam Hassan Al-Bakri, Sağlık Bakan Vekili ve Aden İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammed Rebid Türk Kızılay’ı yemen delegasyon Başkanı Mustafa Aydın ve TİKA Yemen Koordinatörü Abdullah Sarı katıldı.
Eğitim ve Rehabilitasyon Müdürü Dr. Rayam Bakri: Bakanlığımız, TİKA işbirliğinde yürüttüğü bu çalışma ile Beyaz Ordu'dan katılımcıları virüse karşı koyma, Korona virüsünün yayılma tehlikesiyle nasıl karşı karşıya kalacağını öğretmeyi hedeflediğini belirtti. Sağlık çalışmalarının karşılaştığı tüm zorlukların farkında olarak sağlık merkezlerine, hastanelere ve karantina merkezlerinde vazife yapan beyaz orduya virüsle mücadele etmek için gerekli sağlık hizmetlerini sağlamak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını, Bakanlığın hedefi TİKA işbirliğinde Aden ve hükümete bağlı tüm valiliklerde bir dizi eğitimler uygulayarak sağlık çalışanları ve toplumun virüsle mücadelede uygun önlemlerin alınması hakkında eğitmek olduğunu vurguladı.
TİKA Koordinatörü Abdullah Sarı, Program Koordinasyon ofisi olarak bu zor zamanda dost ve kardeş Yemen halkının bu mağduriyetinin giderilmesi küresel ölçekli bu salgın hakkında öncelikle ilk muhatapları olan doktor ve hemşirelerin bilinçlendirilerek hastalık hakkında gerçek bilgiye ulaşmaları, doğru tanı ve teşhis ile güvenli bir biçimde müdahale etmelerini sağlamak olduğunu ifade etti.
Yemen’de sadece korona değil iç savaşın devam ettiği altı yıl müddetince farklı bölgelerinde birçok salgın baş göstermiş ve en az savaş kadar can kaybı yaşanmıştı.
Farkındalık programında yer alan bu kurs ile ülkenin çeşitli illerinde yayılmakta olan virüsle yüzleşmek, virüsün düzgün ve planlı bir şekilde önlenmesine karşı tedbir yollarını aramak ve virüslü vakaların toplumun içine yayılmayacak şekilde nasıl davranılması gerektiği ile ilgili Tıbbi kadrolara yönelik eğitim verildi.
Sonraki Haber
TİKA’dan Tunus İşbirliği Ajansına Video Konferans Sistemi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Tunus’un uluslararası teknik işbirliğinden sorumlu resmi kuruluşu olan Tunus Teknik İşbirliği Ajansı (ATCT) bünyesinde video konferans sistemi kurdu. Uluslararası teknik ve kalkınma işbirliği faaliyetleri de, diğer tüm sektörlerde olduğu...