Haberler

04 Ağustos 2021

TİKA'dan Kolombiya’daki Yerlilerinin Ekonomik Canlanmasına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya Ulusal Yerli Örgütü – ONIC ile işbirliğinde yerli toplulukların üretim faaliyetlerini ve ekonomilerini güçlendirmek amacıyla yerel kökenli organik kahve dönüşüm-işleme tesisi kurdu.

Cundinamarca Departmanı Silvania'da yer alan ve yıllık ortalama 4 ton kahve üretimi ile şu anda toplam 11.300 kahve ağacının bulunduğu ONIC Java Liviana Çiftliğinde kurulan kahve laboratuvarı ve işleme tesisinin, 70 yerli aileye ve proje boyunca 50 yerli derneğe doğrudan fayda sağlaması bekleniyor.

Kolombiya’da 800.000 yerliyi temsil eden çatı yerli kuruluşu olan ONIC’in Başkanı Orlando Rayo Acosta, tesisin açılışında yaptığı konuşmada, verilen destek için TİKA'ya teşekkür etti. Acosta, “Ülkemizdeki en büyük çeşitlilik yerli topraklardadır. Biz, yerli halklar olarak, kültürel, manevi ve geleneksel büyük zenginliğe sahibiz. Sadece kendi yerli halklarımıza değil, aynı zamanda tüm ülkeye, tüm insanlığa yardım etmek için çalışıyoruz. Bize yardım etmeye geldiğiniz için teşekkür ederiz. İşbirliğimizin devamını,  etmesini ve bu kardeşlik bağlarını oluşturmaya devam etmemizi diliyoruz.” dedi.

Projenin ONIC için büyük bir başarı olduğunu söyleyen ONIC Yönetim, Planlama ve Finans Daire Başkanı Héber Tegría ise, “Yerli halkların ekonomilerinin güçlendirilmesini teşvik eden uluslararası kuruluşlarla ilişkileri güçlendirmeye devam edeceğiz. Bugün TİKA'dan aldığımız makine desteği sayesinde, biz yerli halkların Kolombiya'ya ve dünyaya ekonomik sistemler, girişimler, gelirler üretebileceğimizi ve sürdürülebilir olabileceğimizi gösteren büyük bir adımdır.” dedi.

Güney Amerika Bölgesinde Yerlilerin Ekonomik ve Sosyal Girişimlerinin Desteklenmesi Programı kapsamında yürütülen proje ile kahve ekimi ve hasadı faaliyetlerinin tamamlayıcısı olarak kahve işleme ve pazarlama süreçlerinin başlatılması hedefleniyor.

İşleme süreçleri ile birlikte iyi üretim uygulamaları, kahve analizi ve tadımı konusunda eğitim faaliyetlerinin de gerçekleştirilmesi hedeflenen proje kapsamında ayrıca tesise; kahve ayıklama, sınıflama, öğütme, kavurma ve tadım işlemi teçhizatı temin edilerek, kahve kalitesi analiz laboratuvarı teçhizatları desteğinde bulunuldu.

Sonraki Haber

TİKA’nın Tacikistan Bilişim Sektörüne Desteği Sürüyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Alif Akademi Sivil Toplum Kuruluşu işbirliğinde, Tacikistan’daki işsiz gençlere yönelik yazılım ve kodlama eğitimi veren ikinci bilgi teknolojileri eğitim merkezinin ikincisi Hocend şehrinde açıldı. TİKA tarafından tadilatı...