Haberler

20 Ağustos 2015

TİKA Cezayir Program Koordinasyon Ofisi’nin Statüsüne İlişkin Protokol İmzalandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Cezayir Program Koordinasyon Ofisi’nin statüsüne ilişkin protokol başkent Cezayir’de imzalandı.                

Protokol, Cezayir Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleşen ve Cezayir Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Konut ve Şehircilik Bakanlığı, Başkent Cezayir Valiliği ve T.C. Cezayir Büyükelçiliği yetkilileri ile medya mensuplarının katıldığı törenle imzalandı.

Protokole ülkemiz adına Büyükelçimiz Sayın Adnan Keçeciİ, Cezayir adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sayın Abdelhamid Senouci Bereksi imza attı. Bu protokolün yürürlüğe girmesiyle, Mart ayından itibaren faal halde bulunan TİKA Cezayir Program Koordinasyon Ofisi Cezayir’de resmi bir statü kazanmış olacak.

Törende konuşan T.C. Cezayir Büyükelçisi Sayın Adnan Keçeci, bu protokolün sosyal, kültürel ve ekonomik alanlardaki ikili ilişkilerin gelişmesi için çok faydalı olacağını ve bu ilişkilere bir dinamizm kazandıracağını belirtti.

Tören sırasında görüşülen Bereksi, diğer bazı ülkelerin de Cezayir ile benzer protokoller imzalamak istediğini ancak bunların müzakere aşamasında kaldığını, bununla birlikte Cezayir ve Türkiye arasındaki müstesna ilişikler göz önüne alınarak, TİKA için Cezayir bürokrasisinin olağanüstü çaba gösterdiğini belirterek, varılan neticeden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, bu protokolün imzalanmasının iki ülke arasındaki işbirliğinin gelişimi açısından önemli bir etap olduğu ifade edildi. Açıklamada ayrıca söz konusu protokolün, ortak kültürel mirasın korunması, eğitim, bilimsel araştırma, kurumsal kapasite artırımı, su kaynaklarının değerlendirilmesi ile kırsal ve kentsel gelişim gibi diğer birçok sektörü de kapsayan işbirliklerinin kapsamının genişletilmesi anlamı taşıdığı belirtildi.

Başkent Cezayir’de şu anda UNESCO Dünya Kültürel Mirası listesinde yer alan Kasaba bölgesinde bulunan tarihi Keçiova Camii’nin restorasyonu Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yürütülmektedir.

Ayrıca Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından gerçekleştirilmesi planlanan başkent Cezayir’deki Dayı Sarayı ile Oran şehrinde bulunan Bey Sarayı ve Paşa Camii restorasyon projeleri ile iki ülke arasındaki ortak tarihi ve kültürel mirasın yaşatılmasına katkıda bulunulması planlanmaktadır.

Sonraki Haber

Gökoğuz Yeri M. Maruneviç Bilim Ve Araştırma Merkezi TİKA Desteğiyle Yenilendi

2011 yılından beri Gökoğuz dili, tarihi, kültürü ve sanatı alanında çalışmalar yürüten M. Maruneviç Bilim ve Araştırma Merkezi TİKA’nın desteğiyle faaliyetlerini modern bir çalışma ortamında sürdürecek. Komrat’ta bulunan yeni hizmet binasının tadilat ve donanımı Türk...