Haberler

30 Temmuz 2015

TİKA Cezayir Heyetini Türkiye’de Ağırladı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Ecdad Yadigârı Kasaba Bölgesi Restorasyonu İçin Cezayir Heyetini Türkiye’de Ağırladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 19-20 Kasım 2014 tarihlerinde Cezayir'e gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Cezayir Cumhurbaşkanı Abdelaziz Bouteflika ile gerçekleştirdiği görüşmede, Başkent Cezayir'de bulunan tarihi Kasaba Bölgesinin rehabilitasyonu konusunda iki ülke arasında işbirliği yapılması hususunda mutabık kalınmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’de gerçekleştirilmiş olan restorasyon çalışmalarını örnek göstererek bu konuda ülke olarak deneyimleri Cezayirli kardeşlerimiz ile paylaşılabileceğini ifade etmişlerdi.

Daha sonrasında Cumhurbaşkanımızın talimatı ile bu alanda iki ülke arasında tesis edilecek işbirliğinin koordinasyonu görevi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’na (TİKA) verildi. Bu bağlamda TİKA’nın daveti üzerine Cezayir Kültür Bakanlığı ve Cezayir Valiliği yetkililerinden oluşan bir heyet 19-24 Temmuz 2015 tarihleri arasında ülkemize geldi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından organize edilen program Cumhurbaşkanımızın Cezayir ziyareti esnasında örnek olarak gösterdiği Beyoğlu Belediyesi tarafından Tarlabaşı bölgesinde yürütülen projenin incelenmesi ile başladı. İlk olarak Beyoğlu Belediyesi Başkanı Ahmet Misbah DEMİRCAN tarafından kabul edilen heyet daha sonrasında Belediye yetkililerinden proje hakkında ayrıntılı bilgi aldı. Belediye binasındaki ziyaretin ardından Tarlabaşı bölgesi dönüşüm projesi hakkında bir sunum gerçekleştirilmiş olup Cezayirli yetkililere Tarlabaşı projesinde karşılaşılan zorluklar ve çözüm yolları hakkında bilgi verilerek görüş alışverişinde bulunuldu. Akabinde Tarlabaşı şantiyesi ziyaret edilerek yapılan çalışmalar yerinde incelendi. Programın ikinci gününde İstanbul’un bir başka dönüşüm projesi olan Süleymaniye dönüşüm projesi hakkında bilgi verilerek yerinde inceleme imkânı sunuldu.

İstanbul programının ardından Bursa’ya hareket eden heyet programın üçüncü gününde Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdulkadir KARLIK tarafından kabul edilmiş ve sonrasında Bursa’da tamamlanmış ve devam etmekte olan restorasyon çalışmaları hakkında bir sunum yapıldı. Sunumun ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri eşliğinde Muradiye Külliyesi içerisinde bulunan ve restorasyon çalışmaları devam eden Türbeler yerinde incelenmiş ve Dünya Miras Komitesinin 38. Dönem Toplantısında Kültürel kategoride Dünya Miras Listesine alınan Cumalıkızık köyü yerinde incelenerek heyete bilgi verildi.

Bursa programının ardından Eskişehir’e hareket edildi. Programın 4. gününde Osmanlı dönemi örneklerini koruyan Eskişehir'in ilk yerleşim yerini oluşturan kıvrımlı yolları, çıkmaz sokakları, ahşap süslemeli  cumbalı evleri ile ünlü Odunpazarı Evleri hakkında bilgi verilerek Heyete Odunpazarı Evlerini yerinde inceleme imkânı sunuldu.

Eskişehir programının ardından Ankara’ya geçen heyet burada ilk olarak Altındağ Belediyesinin Hamamönü bölgesinde yürüttüğü dönüşüm projesi ile ilgili Başkan Yardımcısı Saim PARLAK’tan ayrıntılı bir sunum almış ve sunumun ardından karşılaşılan sorunlar ile ilgili bilgi alışverişinde bulunmuştur. Belediye ziyaretinin ardından Osmanlı zamanından kalma Türk motifleri ile bezenmiş tarihi konak, hamam ve camilerin bulunduğu Hamamönü bölgesi yerinde incelendi.

Programın son gününde Ankara’da bulunan bir başka restorasyon bölgesi olan Hacıbayram Camii, Augustus tapınağı ve iç düzeni ve süslemeleri ile Türk mimarisinin seçkin örneklerinin bulunduğu Hacıbayram bölgesi yerinde incelenmiş ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Plan ve Proje Şube Müdürü Berathan Bedir tarafından heyete bölgede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir.

Son olarak heyet TİKA Ortadoğu ve Afrika Dairesi Başkanı Keman Özdemir’i makamında ziyaret ederek program ile ilgili bir değerlendirme görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Görüşmeden sonra heyet onuruna verilen TİKA yemeği ile ziyaret son bulmuştur.

Sonraki Haber

TİKA Myanmar’da Kütüphane Kurdu

Myanmar'ın eski başkenti Yangon Şehri'nin Kuzey Batısında yer alan Magway Bölgesi içerisinde bulunan Tayet Şehri Kasabası'nda kasaba halkının ve öğrencilerinin kullanabileceği kütüphane Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından inşa edilerek Myanmar'ın eğitim ve...