Haberler
21 Şubat 2012TİKA, Bosna-Hersek'te Her Alanda Projeler Gerçekleştirmeye Devam Ediyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), 1995 yılından bugüne kadar Bosna-Hersek’te pek çok proje ve faaliyet gerçekleştirdi. TİKA tarafından yapılan çalışmalar, pek çok alanda ülkenin kurumsal alt yapısının güçlendirilmesini sağladı. Yeniden yapılanma sürecinde doğrudan halka hizmet eden projeler hayata geçirildi.
2010 yılında TİKA ülkedeki eğitim faaliyetlerini hızlandırdı ve bunun sonunca 1 meslek lisesi, 6 adet köy okulu tadilatı ve 1 kreş projesi tamamlandı. 2011 yılında da bu süreç devam ettirildi ve bu doğrultuda Kiselyak, Yablanitsa ve Sanski Most kentleri ile Saraybosna’nın Vogaşça semtinde okul tadilatları yapıldı. Mostar kenti Cemal Biyediç Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Merkezi projesi hayata geçirildi. Üniversite için önemli olan bu merkezin yakın zamanda açılması öngörülüyor. Aynı zamanda Gorajde kentinde 130 kişilik öğrencinin barınmasına olanak sağlayan öğrenci yurduna donanım desteği verildi.
100 Mektep Projesi
TİKA ile Saraybosna Kanton Müftülüğünün işbirliğinde 100 mektep projesi hayata geçirildi. Osmanlı’dan günümüze kadar varlığını devam eden 100 mektebin sınıflarının tam teşekküllü donanımını TİKA üstlendi. Bu doğrultuda mekteplerin ve burada eğitim veren öğretmenlerin ihtiyaç duydukları araç gereçler TİKA tarafından sağlanacak.
100 Mektep projesinin açılışının 11 Martta Türkiye’den ülkeye gidecek misafirlerin katılımıyla yapılması öngörülüyor.
Bosna-Hersek’te bulunan Tuzla şehrinde bulunan üniversiteye ait merkezin kütüphane ve öğrenci işleri binasının tadilatı da 2012 yılında yapılması planlanan TİKA projelerinden biri.
Restorasyon Projeleriyle Ortak Geçmiş Hafızası Güncelleniyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Bosna-Hersek’te toplumun sosyal altyapı ve hizmetlerden yararlanamayan kesimi için de çalışmalar yapıyor. Saraybosna Program Koordinatörlüğü erişim sıkıntısı yaşanan, en ücra köylere kadar ulaşmaya çalışıyor. Kent merkezleri kadar kırsal alanlar içinde projeler yapılıyor.
Balkanlardaki Osmanlı eserlerine sahip çıkan Türkiye, restorasyon projeleriyle ilgili ülkelerde ortak geçmiş hafızasını güncelliyor. Bu projeler sadece geçmişin değil geleceğin de yeniden imarına katkı sağlıyor.
Srebrenitsa Sanat Galerisi
Bosna-Hersek’te Maglay şehrinde bulunan tarihi Kurşumliye Camii’nin restorasyonuna 2012 yılı içerisinde başlanılması planlanıyor. Balkanlardaki Osmanlı mirasının mihenk taşlarından biri olan Sokullu Mehmet Paşa Köprüsünün restorasyonu da 2012 yılında başlatılması beklenen TİKA projelerinden biri.
20. yüzyılın zihinlerde en çok hasar bırakan Srebrenitsa savaşının bir daha yaşanmaması, savaşın izlerinde sanat ve estetiğin buluşması için Srebrenitsa Anma Galerisi, TİKA tarafından Bosna-Hersek’te yapılacak önemli bir kültür projesi olma özelliği taşıyor. Galeri, Srebrenitsa ile ilgili bilgi, belge ve dökümanların sergilendiği bir merkez olacak.
Türkiye, TİKA eliyle yaptığı projelerle Bosna-Hersek’te restorasyondan eğitime kadar uzanan geniş bir yelpazede projeler gerçekleştiriyor.
Sonraki Haber
Türkiye, Gagauz Türkleri'ne Yönelik Projelerine Devam Ediyor
Gökoğuzlar (Gagauz Türkleri) günümüzde Moldova başta olmak üzere Ukrayna, Romanya, Bulgaristan, Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan’da yaşamaktadır. Gökoğuzlar kendi şiveleriyle ve cümle yapılarıyla Anadolu Türkçesi konuşmaktadır. Gökoğuz kaynakları dünyada 250.000 dolayında Gökoğuz olduğunu belirtmektedir. Bunun yaklaşık...