Haberler

27 Haziran 2022

TİKA Bosna Hersek’te Organik Meyve Suyu Üretim Hattı Kurdu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Bosna Hersek’in Zepçe bölgesinde faaliyet gösteren Pinar Genel Kooperatifi bünyesinde organik meyve suyu üretim bandı kuruldu.

Zenitsa Doboj kantonuna bağlı Zepçe bölgesinde faaliyet gösteren 32 üyeli Pinar Genel Kooperatifi 2016 yılında kuruldu. TİKA tarafından gerçekleştirilen proje ile kooperatifin üretim kapasitesinin sezonda 200-250 ton seviyesine çıkartılabilmesi, Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi (HACCP) standartlarına uygun üretim altyapısına sahip olması ve daha kaliteli hizmet sunabilmesi adına ihtiyaç duyulan organik meyve suyu üretim bandı kuruldu.

Üretim bandının açılış törenine Pinar Genel Kooperatifi Müdürü Zijad Çamdziç, TİKA Saraybosna Program Koordinatörü Muhammed Ünal, kooperatif üyeleri ve yerel üreticiler katılım gösterdi. Sağlanan destekten dolayı teşekkürlerini sunan Zijad Çamdziç; dernek bünyesindeki temel ekipmanlar ile önceden 3-4 çeşit meyveyi işleyebildiklerini fakat TİKA tarafından kurulan üretim bandı sayesinde neredeyse tüm meyve ve sebzeleri sıkma kapasitesine kavuştuklarını belirtti. Önceden elle işlem yaptıkları için modern standartlarda üretim yapamadıklarını aktaran Çamdziç, kurulan üretim bandı ile el değmeden organik üretim yapabileceklerini ve yurtdışına satış miktarlarını artıracaklarını belirtti. Çamdziç, TİKA aracılığıyla sağlanan destekten dolayı Türkiye’ye teşekkürlerini ifade ederek sözlerine son verdi.

TİKA Saraybosna Program Koordinatörü Muhammed Ünal; Bosna Hersek’e özgü doğal ürünlerin işlenmek suretiyle ülke ekonomisine katkı sağlamasına yönelik devamlı destekler sunduklarını, kurulan üretim bandı sayesinde HACCP standartlarına göre işlenecek meyve ve sebzelerin son tüketiciye hem iç pazarda hem de başka ülkelerde güvenli ve sağlıklı bir şekilde ulaştırılmasına katkı sağlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. TİKA olarak her zaman üretim odaklı hareket ettiklerini ve bölgesel potansiyelleri ortaya çıkarılması suretiyle küçük ve orta çaplı üreticilerin iş yapma kapasitelerinin artırılmasına katkı sunmaya çalıştıklarını belirtti.

Sonraki Haber

TİKA’dan 4.İpek Yolu Konferansına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteği ile Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi (ADAM) ve Pakistan Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (NUST) tarafından 25-26 Haziran 2022 tarihlerinde Başkent İslamabad’da “Pakistan ve Türkiye Arasındaki Ekonomik,...