Haberler
01 Şubat 2018TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam Ürdün'de
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam, başta Hicaz Demiryolu Amman İstasyonu'nun restorasyonu olmak üzere TİKA tarafından gerçekleştirilen projeleri incelemek ve ofis çalışmaları hakkında bilgi almak üzere Ürdün'ü ziyaret ediyor. TİKA Başkanı, Türkiye'nin Amman Büyükelçisi Murat Karagöz ile birlikte İkinci Abdülhamit döneminde yaptırılan ve TİKA tarafından yeni müze binası inşaatı ile beraber restorasyon çalışmaları sürdürülen Hicaz Demiryolu Amman İstasyonu'nda incelemelerde bulundu.
Hicaz Demiryolları Müdürü Azmi Nalçik ile de görüşen Serdar Çam, bu tarihi istasyonun restorasyonunun TİKA tarafından yürütülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Projenin sadece Ürdün için değil bölge ülkeleri için de büyük önem taşıdığını ifade eden Çam, "Proje iki ülke arasındaki ilişkilere katkı sağlayacağı gibi Türkiye ve Ürdün halklarını da birbirine bağlayacak. Görüyoruz ki eski lokomotifler ve tarihten izler taşıyan diğer eşyalar hala burada muhafaza ediliyor. Buradaki tarihi dokuyu korumanızdan dolayı teşekkür ediyorum." dedi.
"Turizm merkezi haline getirmek istiyoruz"
TİKA Başkanı Serdar Çam, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda bu istasyonu en güzel şekilde yenileyeceklerini ve inşa edilecek müze ile birlikte istasyonu bir turizm merkezi haline getirmek istediklerini ifade etti. Gelecek günlerde vefatının 100. yılında anılacak İkinci Abdülhamid'in Hicaz Demiryolu'nu, "Benim eski rüyam" sözleriyle nitelediğini hatırlatan Çam, şanlı bir tarihe sahip medeniyetimizin en güzel eserlerinden birini dost ülke Ürdün ile birlikte yapmaktan ve gelecek nesillere böylesine güzel bir hatıra bırakmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını söyledi. Amman Büyükelçisi Murat Karagöz de TİKA'nın yürüttüğü restorasyon çalışmalarını yakından takip ettiğini belirterek, projenin bir an önce tamamlanması için büyükelçiliğin destek vermeyi sürdürdüğünü söyledi. Karagöz, projenin Türkiye ve Ürdün arasındaki samimi ilişkileri bir adım daha ileri taşıyacağını vurguladı. Görüşmenin ardından eski lokomotiflerin bulunduğu istasyonda ve istasyonun hemen yanında bulunan yeni müze binası inşaatında incelemelerde bulunan TİKA Başkanı Çam, müze binasının inşaatı hakkında yetkililerden bilgi aldı. Serdar Çam, Büyükelçi Karagöz ve beraberindeki heyet, geçtiğimiz yıl temeli atılan müze binasını inşaatına ziyaretin anısına dair bir mesaj bırakarak üzerine temsili çimento döktü.
Tarihi hicaz demiryolu müzeyle hayat bulacak
Şam ve Medine arasında 1900-1908 yılları arasında inşa edilen Hicaz Demiryolu, hac yolculuğunu kolaylaştırarak İkinci Abdülhamid döneminin en önemli projelerinden biri oldu. Hattın tamamlanmasıyla Suriye'den Medine'ye yaklaşık 40, Mekke'ye ise 50 gün süren ve Bedevilerin saldırıları nedeniyle tehlikeli olan yolculuk yaklaşık 5 güne indi. İkinci Abdülhamid'in "Hicaz Demiryolu benim eski rüyamdır" sözleriyle tanımladığı projenin Amman İstasyonu'nda bulunan tarihi üç yapı eğitim eksikliği, ekonomik yetersizlik, bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle uzun süre sahipsiz kaldı ve bozulma sürecine girdi. Bu üç yapının restorasyon çalışmaları ve istasyonun inşa edildiği dönemin özellikleri ile canlandırılarak ziyaretçilere anlatılması amacıyla yeni bir müze binasının inşaatı TİKA tarafından başlatıldı. Osmanlı mimari çizgisi ile tasarlanan yeni müze binası tamamlandığında, İkinci Abdülhamid'in mührünün bulunduğu raylar, lokomotifler, istasyonda haberleşme amaçlı kullanılan malzemeler, biletler ve fotoğraflar sergilenecek. Ayrıca hat üzerindeki istasyonların tarihi ses kayıtları eşliğinde aslına uygun kıyafetleriyle kondüktörler, yolcular ve eşyalardan oluşan çok boyutlu bir sunumla istasyonun ilk yılları canlandırılacak. Müzenin diğer katlarında ise diorama tekniğiyle diğer istasyonların maketlerinin sergilendiği bir bölüm bulunacak.
Sonraki Haber
Tarihi Köprü TİKA Eliyle Restore Edildi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Balkanlar'daki en büyük restorasyon projelerinden Tarihi Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü Restorasyonu Projesi ile Bosna Hersek'teki ortak kültürel miras koruma altına alınarak köprünün gelecek nesillere aktarılmasına imkan sağladı. Osmanlı tarihinin en...