Haberler
03 Haziran 2015TİKA Afrika'nın Sesine Ses Katıyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından sivil toplum örgütleri işbirliğinde Uganda'da faaliyet gösteren radyolardan 11 personele Türkiye’de eğitim programı düzenlendi.
Afrika ülkeleri ile basın-yayın alanında işbirliğine gidilmesi büyük önem teşkil ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından 2013 yılı içerisinde Kampala’da Uganda Yüksek İslam Konseyi’ne bağlı olarak yayın yapan Bilal FM’in teknik alt yapısı yenilenirken, Mbale’deki radyo istasyonuna teknik ekipman tedarik edilmişti.
TİKA tarafından Uganda'da faaliyet gösteren radyolarda çalışan toplam 17 kişiye, 2013 ve 2014 yıllarında iki farklı eğitim programı ile Türkiye’de eğitim verilmişti. Söz konusu eğitim çalışmalarının olumlu sonuçlarının görülmesi üzerine TİKA yerel sivil toplum örgütleri işbirliğinde Uganda'da faaliyet gösteren radyolardan 11 personele Türkiye’de yeni bir radyoculuk eğitim programı düzenlenmesi için çalışma başlatıldı.
Bu kapsamda, Türkiye’ye gelen Uganda’da faaliyet gösteren Voice of Africa Radyo, Pearl of Afrika Radyo, Bilal Radyo, Masaba Radyo, Eye FM Radyo, IUIU FM Radyo ve NBS TV isimli radyo çalışanlarına ülkemizde profesyonel radyoculuk eğitimi kapsamında; kayıt ve reklam seslendirmesi, yayın otomasyon programı, yayına hazırlama teknikleri, mikrofon ve line kablo hazırlama, verici, anten ve radyoda yayıncılığının temel ilkeleri konularında teorik ve uygulamalı eğitim verildi.
Afrika’nın Sesi isimli Radyo yöneticisi Sheikh Haroun Rashid Kasangaki ile eğitim programı ile ilgili olarak yapılan söyleşide Kasangaki, Türkiye'nin son 10 yılda yakalamış olduğu başarıya hayran kaldıklarını belirterek, daha önceden Türkiye'yi tanımadıklarını Türkiye’nin ekonomik manada güçlendiği ve bu zenginliğini Uganda gibi az gelişmiş, sömürülmüş ülkelerle paylaşmaya başladığında Türkiye’nin dikkatlerini çekmeye başladığını söyledi. Kasangaki, Türkiye’nin çok farklı olarak sömürmeden verdiğini, işgal etmeden yatırım yaptığını, bunlara başta bir anlam veremediklerini ancak Türkleri tanıdıkça bu ahlakın onlara yabancı olmadığını asırlar önce dedelerinin de bilmedikleri memleketlere gidip oralarda hanlar, kervansaraylar yaptırdıklarını öğrendiklerini belirtti. Eğitimin ve gösterilen ilginin dünya standardında olduğunu ifade eden Kasangaki, gösterilen samimi tavırlardan çok etkilendiklerini, TİKA'nın yapmış olduğu desteklerden dolayı Türk halkına teşekkür etti.
Sonraki Haber
Filistin Halil İbrahim Camii Halıları TİKA Tarafından Yenilendi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Filistin’in el-Halil şehrinde bulunan Hz. İbrahim (a.s) ile ailesinin kabir ve makamlarının da yer aldığı Halil İbrahim Camii halılarını yeniledi. TİKA tarafından yanmaya karşı dayanıklı yaklaşık 660 metre...