Haberler

09 Kasım 2016

TİKA’dan Ukrayna Diplomasi Akademisine Çok Amaçlı İnteraktif Sınıf

Ukrayna kurum ve kuruluşlarının kapasitelerinin artırılması kapsamında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Ukrayna Diplomasi Akademisinde çok amaçlı interaktif sınıf faaliyete geçti.

TİKA ile Ukrayna Diplomasi Akademisi arasındaki işbirliği çerçevesinde TİKA tarafından tadilat ve ekipman temini yapılan interaktif sınıfın açılışı, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri (BADA) Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik, TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, T.C. Kiev Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Özgün Talu,  Ukrayna Dışişleri Bakanlığı 2. Avrupa Departmanı Ataşesi Olga İvasenko, Ukrayna Diplomasi Akademisi Rektör Yardımcısı Natalya Tatarenko ve Akademi öğrencileri ile öğretmenlerinin katılımlarıyla resmi törenle gerçekleşti.

Ukrayna diplomasisinin omurgasını teşkil eden Ukrayna Diplomasi Akademisi, Ukrayna Devlet Başkanı kararı üzerine 1995 yılında Ukrayna Dışişleri Bakanlığına bağlı olarak kuruldu. Günümüzde Akademi, diplomasi alanında görev yapacak kadroların yetiştirilmesi, kariyerine yeni adım atmış diplomatlara meslek içi eğitim ve tekâmül eğitimi konusunda Ukrayna’nın başlıca yüksek eğitim kurumu konumunda.

Uluslararası arenada Ukrayna’yı temsil eden diplomatik misyon, konsolosluk, dış ilişkiler ve diğer temsilciliklerde görev yapan kadronun tekamül eğitimi, diplomasi alanında kariyer yapmak isteyenlere ikinci yüksek eğitimi sunmak, uluslararası ilişkiler konusunda araştırma yapmakla yükümlü Akademi ile TİKA’nın işbirliğinin temelleri 2014 yılında imzalanan İyi Niyet Anlaşması ile atıldı.

Açılış töreninde konuşma yapan Ukrayna Diplomasi Akademisi Rektör Yardımcısı Natalya Tatarenko, hizmet içi eğitim gören ve yurtdışında görev yapmak isteyen Ukrayna Dışişleri Bakanlığı personelinin TİKA tarafından kurulan sınıfta bilgisayar üzerinde sınav olmalarına olanak tanıyan modern bilgisayar ekipmanlarından faydalanabilmelerinin önemini vurguladı. Tatarenko, “TİKA ile işbirliğimiz sadece altyapının güçlendirilmesi ile sınırlı değil, TİKA tarafından çok sayıda konferansa da katkı sağlandı. Maalesef, devlet tarafından ancak öğretim görevlilerin maaşları sağlanabiliyor. TİKA’nın sayesinde sorunlarımıza çözüm bulunuyor.” dedi.

TİKA BADA Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik, genel olarak TİKA’nın faaliyet ve çalışma prensiplerine değinerek, “Muhatap olunacak kuruluşlar Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmi kuruluşu büyükelçiliğimiz ve TİKA'dır. Türk diliyle, Türkiye'nin bayrağını temsil ediyorum diye, başka ülkelerde olduğu gibi burada da Türkiye'yi anlatmaya gayret sarf eden çeşitli şer ve güç odakları olabilir. Bayrağımızın ve dilimizin başkaları tarafından kullanılmasını istemiyoruz” diyerek, birçok etnik unsurun yaşadığı ve birçok kültürün barındığı Balkanlar ve Doğu Avrupa coğrafyasında barış ve dostluk ilişkilerinin geliştirilmesinde diplomasinin öneminin altını çizdi. Konuşmasının devamında Çevik, burada atılacak diplomatik temelin iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin derinleşmesine katkı sağlayacağına, diğer yandan bu sınıfta eğitim gören öğrencilerin gelecekte çok iyi birer diplomat olacağına dair ümidini paylaştı.

Kurumlarımız arasındaki işbirliği çerçevesinde, Ukrayna’da NATO İrtibat Ofisinin de katkılarıyla 2014 yılından bu yana her sene düzenli olarak “Global Alanın Yeniden Yapılandırılması: Tarihsel Mecburiyetler ve Zorluklar” başlıklı bilimsel konferans düzenlenmekte, gerek Ukrayna’da gerek ise dünyada gündeme gelen konuları ele almak üzere üst düzey Ukrayna bürokratları, bilim adamları, yabancı uzmanlar ve Ukrayna’da akredite edilmiş diplomatik misyon üyelerini bir araya getiren konferans yerli ve yabancı medyada da her sene büyük yankı uyandırmakta.

Kurumlarımız arasındaki işbirliğinin bir tezahürü olarak, diplomat ve kamu personelinin uzaktan eğitim almalarına imkân tanınması amacıyla Ukrayna Diplomasi Akademisinde TİKA’nın desteği ile çok amaçlı bir interaktif sınıf kuruldu. Ukrayna Diplomasi Akademisinin interaktif sınıfının tadilatı ve modern bilgisayar ekipmanı donatılması yoluyla öğrencilere ve meslek içi eğitimi gören kamu personelinin gerek güncel bilgilere erişim sağlanırken eğitim süreci de görsel verilerle desteklendi.   

Sonraki Haber

Kırgızistan’da Tarihi Dungan Camisinin Çevre Düzenlemesi Yapıldı

Kırgızistan’ın önemli turizm merkezlerinden olan Isık Göl-Karakol şehrinde; 1907-1910 yılları arasında inşa edilen Dungan İbrahim Hacı Camisinin çevre düzenlemesi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından gerçekleştirildi. Kırgızistan’ın otantik tarihi eserleri arasında yer alan İbrahim...