Haberler
09 Nisan 2021TİKA’dan Sudan’daki Arap Sakızı Üreticilerine Destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Sudan Arap sakızı üreticilerine hasat malzemeleri yardım çantası desteği sağladı.
TİKA tarafından Sudan Arap Sakızı Meclisi ile işbirliği içinde Sudan’ın 10 farklı eyaletindeki küçük üreticilere dağıtılması planlanan 300 adet çantanın 150 adedi, 7 Nisan 2021 tarihinde Kuzey Kordofan Eyaleti Ubeyd şehrinde düzenlenen “Birinci Arap Sakızı Forumu”nda üretici birlikleri temsilcilerine teslim edildi. Forumun açılış programına, Sudan Başbakanı Abdullah Hamdok ile bakanların ve ilgili kurumların üst düzey yöneticileri katıldı.
Açılış konuşmasında söz alan TİKA Hartum Koordinatörü Bilal Özden, Arap sakızının Sudan için öneminin ve değerinin farkında olduklarını, Türkiye’nin “Büyük Yeşil Duvar” projesi kapsamında Sudan’da yürütülen ağaçlandırma çalışmalarına FAO aracılığıyla 10 milyon USD destekte bulunduğunu aktardı. Özden, çok değerli olan bu üründen Sudan’ın hak ettiği geliri elde etmesini sağlamak amacıyla kurulan yakın işbirliği sayesinde yeni projeler geliştireceklerini ifade etti.
Sudan dünyanın en önemli Arap sakızı üreticisi olmasına rağmen Arap sakızından hak ettiği geliri sağlayamıyor. Sudan gümrük idaresinin 2020 yılı verilerine göre Sudan ihraç ettiği 79,684 ton Arap Sakızından 96.9 milyon dolar gelir sağladı. Ülkede üretilen ve gıda, ilaç, kimya, kozmetik gibi sektörlerde düzenleyici, bağlayıcı, kıvam artırıcı, kristalleşmeyi önleyici gibi pek çok amaçla kullanılan Arap Sakızının büyük bir kısmı kaçak yollarla yurtdışına çıkarılıyor.
TİKA tarafından yürütülen proje ile Arap sakızı konusunda ulusal ve uluslararası farkındalığın artırılması, küçük üreticilere kendilerine değer verildiğinin hissettirilmesi amaçlanıyor.
Kurulan yakın işbirliği sayesinde Arap sakızının desteklenmesi programı kapsamında ürünün niteliğinin ve niceliğinin yanı sıra, Arap sakızından elde edilen katma değerin artırılması amacıyla önümüzdeki dönemde yeni projelerin gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Yardım çantası içeriğinde Kuzey Kordofan Üniversitesi Arap Sakızı Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen hasat aletleri, koruyucu kıyafet, eldiven, çizme, gözlük, matara, heybe, naylon örtü, el radyosu, el lambası, ilk yardım sağlık kiti gibi malzemeler yer alıyor.
Sonraki Haber
TİKA’dan Bosna Hersek’teki Ailelere Tarımsal Destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bosna Hersek’in Tuzla, Una Sana, Zenica-Doboj ve Orta Bosna Kantonlarında yaşayan ve ekonomik desteğe ihtiyaç duyan toplam 500 aileye tarımsal üretim desteği sağlandı. Dünyanın birçok ülkesinde etkili...