Haberler
28 Nisan 2022TİKA’dan Moğolistan’ın Eğitim ve Bilim Altyapısına Destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Moğolistan’da Moğolistan Bilimler Akademisi Dil ve Edebiyat Enstitüsü Ana Dil ve Yazı Arşivi ve Laboratuvarı ile Moğolistan Çocuk Sarayı Halk Müziği Sınıfı ve Atatürk Okulu Teknoloji Sınıflarının tadilat ve donanımı gerçekleştirildi.
Projelerin açılış töreni TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz’ın katılımıyla Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’da gerçekleştirildi.
TİKA tarafından gerçekleştirilen proje ile toplamda 1.205 eski Moğolca kutsal metin, 6.689 Tibetçe kutsal metin, 1.257 Moğolca kutsal metin, 450 dosyadan oluşan yaklaşık 100.000 sayfalık saha ekibi tarafından hazırlanan el yazıtları, öykü, masal, hikaye, şarkı, övgü, şamanizm, budizm ve örf adetlerle ilgili anlatılar ve yaklaşık 1.200 saatlik 1.066 adet manyetik bant kayıtları başta olmak üzere değerli kültürel mirasın standarda uygun ortamda muhafaza edilmesi, gelecek nesillere aktarılması ve tanıtılmasına katkı sağlandı. TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz açılış töreninde yaptığı konuşmasında, ata topraklarımıza sahip çıkan Moğol kardeşlerimizin tarihi ve kültürel mirasının korunmasının önemli olduğunun altını çizerek, bu anlamlı projenin gerçekleştirilmesi için emeği geçen herkese teşekkür etti.
Çocukların serbest zamanlarının verimli şekilde değerlendirilmesi, yeteneklerinin geliştirilmesi ve mesleki alanlara yönlendirilmesi amacıyla 1958 yılında kurulan Moğolistan Çocuk Sarayı 4000 öğrenciye sanat, resim, yaratıcılık, drama, tiyatro, müzik, dans ve yabancı dil gibi 66 alanda eğitim veriyor. TİKA tarafından 2021 yılında gerçekleştirilen Moğolistan Çocuk Sarayı Halk Müziği Sınıfının onarımı ve donatımı projesi sonucunda çocukların kendi örf ve adetlerini öğrenebilmesine, müzik yeteneklerinin geliştirilmesine ve Moğol gelenek ve göreneklerinin korunmasına katkı sağlandı. Projeden toplam 120 öğrenci faydalanıyor.
TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz açılış töreninde yaptığı konuşmasında müziğin evrenin dili olduğunu vurgulayarak, dünya tek yönlü müzik akımına doğru ilerken Moğolistan’da çocukların kendi halk müziğini, kültür, örf ve adetlerini öğrenebilmesine bu proje ile katkı sağlandığı için memnuniyet duyduğunu ifade etti. Ulanbator Valiliği Sosyal Politika Daire Başkanı Baatarkhuu Ichınnorov yaptığı konuşmasında TİKA’nın Moğolistan’da gerçekleştirdiği projelerden övgü ile bahsederek, "Moğol çocuklarımıza yönelik böyle anlamlı projenin hayata geçirilmesinden dolayı Türk halkına ve TİKA’ya minnettarız" dedi.
Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'un en işlek caddelerinden birisi olan Ankara Caddesi üzerinde bulunan Atatürk Okulu, 1939 yılında Ulanbator 5. Okulu adı ile kurulmuş olup Moğolistan Hükümeti Bakanlar Kurulu Kararı ile okulun adı 2007 yılında Atatürk 5. Okulu olarak değiştirildi. Atatürk Okulu Teknoloji Sınıflarının onarımı ve donatımı projesi kapsamında 2 adet sınıfın onarımı yapılarak teknoloji dersi ve ders dışında düzenlenen tasarım, dizayn, çizim, uçak modeli, gemi modeli, araba modeli ve robot gibi çeşitli kurslarda kullanılacak olan teknik ekipman ve malzemeler temin edildi. Projeden toplam 750 öğrenci faydalanacak.
TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz, Atatürk Okulu’nda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmasında Atatürk Okulu’nun önemli bir eğitim kurumu olduğunu söyleyerek, 2007 yılından bugüne dek TİKA’nın Atatürk Okulu’na yönelik olarak okulun ön cephesinde Atatürk büstü kurulması, okul ön alanında çevre düzenlemesi, bilgisayar laboratuvarı kurulması, dış cephe tadilat ve taş kaplaması yapılması, kültür ve spor salonlarının onarımı ile tefrişatı, ebeveynler ve öğrencilere yönelik çeşitli konularda eğitimler düzenlenmesi, öğrenciler ve öğretmenlerin Türkiye’de düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı’na katılmalarının sağlanması gibi birçok proje desteğinde bulunduğunu ve bulunmaya da devam etmekte olduğunu ifade ederek, gerçekleştirdiğimiz Atatürk Okulu Teknoloji Sınıflarının Onarımı ve Malzeme Alımı Projesi’nin açılış törenininde bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirtti.
T.C Ulanbator Büyükelçisi Sn. Zafer Ateş ise açılış töreninde yaptığı konuşmasında “Moğolistan dostumuz, Atatürk Okulu ise göz bebeğimizdir. Bu dostluk ve kardeşlik hukuku çerçevesinde Türkiye olarak elimizden geleni yapıyoruz.” dedi. Çingeltey Belediye Başkanı Batsumberel Natsagdorj da yaptığı konuşmasında ülkenin geleceği olan çocuklara modern ekipmanlarla donatılmış eğitim ortamını oluşturan TİKA’ya şükranlarını sundu. Böyle güzel anlamlı projenin açılışına katıldığından dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek, Atatürk Okulu’nda geleceğin mühendislerinin yetiştirileceğine söz verdi.
Sonraki Haber
TİKA tarafından Ramazan Ayı Boyunca Tunus'ta 8000 Kişiye İftariyelik Dağıttı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 2022 yılı Ramazan Programları kapsamında başkent Tunus’un yoksul bölgelerinde yaşayan insanlara yönelik toplamda 8000 kişilik iftariyelik dağıtımı yapıldı. TİKA, Tunus genelinde düzenlediği ramazan programları kapsamında ihtiyaç sahibi...