Haberler

06 Kasım 2023

TİKA’dan KKTC’de Düzenlenen Çevre Çalıştayına Destek

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), İTÜ Kuzey Kıbrıs ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ortaklığında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) destekleriyle düzenlenen “Mikroplastikler, Endokrin Bozucular ve Çevresel Etkileri Çalıştayı” Girne’de yapıldı.

3-5 Kasım 2023 tarihleri arasında düzenlenen çalıştaya, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İTÜ KKTC Rektörü Prof. Dr. Murat Sarı, TÜBA-Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Emin, TİKA Lefkoşa Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş ve T.C. Lefkoşa Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Ekrem Toklucu katılım sağladı.

TÜBA’nın bilimsel ve toplumsal sorumlulukla hazırladığı çalıştayın ana konusunu; mikroplastikler ve endokrin bozucuların neden olduğu riskler ve bunların, tarım, okyanuslar, iklim ve tüm canlıların sağlığı üzerindeki etkileri ve yarattığı hasarlar oluşturdu.

Cumhurbaşkanı Tatar açılış konuşmasında, İTÜ'nün, eğitim adası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kampüs açması ve çalıştayın ülkede düzenlenmesinin önemine dikkat çekerek, çalıştaydan çıkacak sonuç bildirgesinin hayırlara vesile olmasını diledi.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu da konuşmasında, “Günümüzde çevre duyarlılığı, iklim krizine dair bilinçlenme ve sürdürülebilirlik konusuna olan ilgi büyük bir hızla artış gösteriyor. Bu ilginin artması, bilinçlenmenin ve duyarlılığın da artması anlamına geliyor. Bizler, akademide son yıllarda yaptığımız çeşitli çalışmalarla sürdürülebilirlik konusuna özel bir önem vermeye ve multidisipliner bir anlayışla dikkat çekmeye gayret ediyoruz.” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın yürütücülüğündeki TÜBA-Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu tarafından hazırlanan çalıştayda, konuşmacılardan Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever; “Türkiye’de Su Yönetimi Kapsamında Yapılan Çalışmalar, Güncel Yaklaşımlar ve Öneriler”, Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise “Mikrokirleticiler ve Endokrin Bozucular” konularını anlattılar.

Programın 6 oturumunda ise; Küresel Sorun: Plastikler, Ekosistemlerde Plastik Kirliliği Sorunu, Küresel Sorun, Mikrokirleticiler ve Endokrin Bozucular, Sağlık Özelinde Mikrokirletici Sorunları, Kalıcı Organik/İnorganik Kirleticiler ve Taşınım Süreçleri, Kirleticilerle İlgili Politikalar, Güncel Yönetmelikler ve Uygulamaları başlıkları toplam 30 akademisyen ve uzman tarafından masaya yatırıldı.

Sonraki Haber

TİKA’nın Destekleriyle Üsküp’te “Bir Kadın Bir Hikaye” Çalıştayı Düzenlendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Üsküp ZOR Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen “Bir Kadın Bir Hikaye” Çalıştayının üçüncüsü, Üsküp’te yapıldı. Üsküp ZOR Derneği ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliğinde ilki 2021...