Haberler
05 Nisan 2021TİKA’dan Bosna Hersek’te Arı Ürünlerinin Gelişimine Destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bosna Hersek’in Una Sana Kantonuna bağlı Sanski Most Belediyesinde yaşayan ailelere yönelik arıcılık ekipmanı desteğinde bulunuldu.
24.475 nüfusa sahip Una Sana Kantonuna bağlı Sanski Most Belediyesi içerisinde yaşayan halkın %40’ı tarım ile geçimini sağlıyor. Kırsal kesimde tarla, bağ ve bahçe işleri ile uğraşan ve ürünlerde tozlaşmayı sağlayan arıcılığı yan iş olarak yapan bölge halkı, bu sayede daha verimli ürünler alarak ek gelir sağlıyorlar.
2002 yılında kurulan ve 122 üyeye sahip Sanski Most Sana-Med Arıcılar Derneği; arıcılık ve bal üretiminin geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürütmekte olan bir sivil toplum kuruluşu. Kar amacı gütmeyen STK, arıcılık ile uğraşan üyeleri başta olmak üzere sektöre yönelik eğitimler sunuyor ve ürünlerin tanıtılması, yeni teknolojilerin uygulanması ve arıların korunmasına yönelik çalışmalar yürütüyor. 3.500 kovana sahip olan STK bünyesinde ortalama kovan başına 10 kg civarında bal üretimi gerçekleştiriyordu. Fakat son yıllarda yaşanan mevsimsel değişiklikler ve Covid-19 salgını sebebiyle arı kolonilerine gerekli bakımın gösterilememesi nedeniyle kovan başı bal üretimi 6 kg seviyelerine kadar düşmüştü.
Üretimde gerçekleşen düşüşü telafi etmek ve ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla TİKA tarafından Sanski Most Belediyesinde yaşayan 122 aileye toplam 1.220 adet polen tuzaklı kovan dip tahtası desteğinde bulunuldu.
Bölgede üretilen bal türünün yüksek polen tanesine sahip olması ve üreticilere ek gelir sağlaması amacıyla hayata geçirilen projenin teslim törenine TİKA Saraybosna Koordinatörü Muhammed Ünal, Sanski Most Sana-Med Dernek Başkanı Asmir Lišančić, arı yetiştiricileri ve yerel basın kuruluşları katıldı.
Düzenlenen törende konuşan Dernek Başkanı Asmir Lišančić; 2020 yılının salgın hastalıkla mücadele ve mevsimsel değişiklikler sebebiyle kendileri için zorlu geçen bir yıl olduğunu ve kayıplar yaşadıklarını ifade etti. TİKA tarafından sağlanan destekten dolayı çok memnun olduklarını söyleyen Lišančić, bölge arı yetiştiricilerinin yaşadıkları gelir kaybını ürün çeşitliliklerini artırmak suretiyle kapatabileceklerinin altını çizdi.
TİKA Saraybosna Koordinatörü Muhammed Ünal da konuşmasında; Bosna Hersek’in sahip olduğu zengin bitki örtüsü sebebiyle tarımsal üretim konusunda ideal bir ülke olduğunu, TİKA tarafından hayata geçirilen “Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliğini Destekleme Programı” kapsamında üretim alanında birçok eğitim programının düzenlendiğini belirtti. Gelir kaybına uğrayan ve kırsal bölgelerde yaşayan ailelerin yaşam koşullarının korunması kapsamında arı yetiştiricilerine Türkiye’de üretilen polen tuzaklı kovan dip tahtası desteğinde bulunulduğunu ifade eden Ünal, imkânları ölçüsünde destek sunulmaya devam edileceğinin altını çizdi.
Sahip olduğu farklı iklim bölgeleri, doğal çayırlar ve zengin bitki örtüsü sayesinde arıcılık için mükemmel doğal koşullar sunan Bosna Hersek’te doğal bal üretim potansiyeline sahip 700’ü tıbbi ve aromatik bitkiler olmak üzere toplam 3.700 farklı bitki türü bulunuyor.
%53’ü ormanlarla kaplı olan ülkenin güneyinde çiçek balı ve adaçayı balı üretilirken güney batı bölgelerinde funda balı ve kuzey batı bölgelerinde ise yüksek mineral içeriğine sahip kestane balı üretiliyor.
Sonraki Haber
TİKA’dan Kuzey Makedonya’ya Gıda Paketi Desteği
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kuzey Makedonya’nın doğu bölgelerinde 5.000 aileye gıda paketi desteğinde bulundu. TİKA, Kuzey Makedonya’nın doğu bölgelerinden İştip, Koçana, Radoviş, Ustrumca, Valandova, Doyran, Gevgeliya, Demirkapı, Negotin, Köprülü, Maleşova, Sv.Nikole, Karbinci...