Haberler

18 Kasım 2022

TİKA’dan Bangladeş’te Dijital Üretim Laboratuvarı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bangladeş'in başkenti Dakka'daki İslam Teknoloji Üniversitesine (İUT) dijital üretim laboratuvarı kuruldu.

 

Laboratuvarın resmi açılışı Türkiye Büyükelçisi Mustafa Osman Turan, Bangladeş Dışişleri Bakanlığı Sekreteri Shabbir Ahmad Chowdhury, üniversite yönetimi ve TİKA yetkililerinin katılımıyla yapıldı.

Törende konuşan Chowdhury, ülkesinde eğitim ve diğer hizmet sektörlerinde önemli yardımlar sağlayan Türk hükümetine ve halkına şükranlarını dile getirdi. Chowdhury, öğrencilerin bu laboratuvarda edindiği teknik bilgilerin, bir bütün olarak bölgedeki bilim ve teknolojinin gelişmesine katkıda bulunacağını umut ettiğini söyledi. İki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerine de değinen Chowdhury, Türkiye'nin sunduğu bu tür desteklerle önümüzdeki dönemde ikili ilişkilerin daha da güçleneceğini sözlerine ekledi.

Büyükelçi Turan ise laboratuvarın öğrencilerin bilgilerini pratik teknik becerilerle tamamlamalarına izin vererek onları iş piyasasında daha rekabetçi hale getireceğini söyledi. Yaratıcı mühendislerin bir ulusun ilerlemesi için önemini vurgulayan Turan, Müslüman ülkelerdeki gençlerin inovasyon için çok fazla potansiyele sahip olduğunu ve bu laboratuvarın bilgilerini genişletmelerine yardımcı olacağını ifade etti. TİKA tarafından kurulan laboratuvarın, 13. yüzyıl Türk mekanik teknolojisi ve robotik bilim adamı El Cezeri'nin adını taşıyan "Cezeri Lab" olarak markalaştırılmasına atıfla Turan, “Teknoloji ve icatta batılıların öncü olduğu değerlendirmesi yanlıştır. Tarihe baktığımızda, 13. yüzyılda İsmail El Cezeri gibi Müslüman alimler tarafından yapılmış sayısız icat görüyoruz." dedi

Prof. Dr. Anayet Ullah Patwari ise 21 farklı ülkeden gelen öğrencilerin bu laboratuvardan pratik bilgiler alıp ülkelerinde yaygınlaştıracağını söyleyerek; "Mekanik, elektrik, inşaat, mimarlık ve CSE (Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği) öğrencileri burada uygulamalı çalışmalarını tamamlayacaklar. Ayrıca bu laboratuvardan ortak bir projeyi tamamlayabilirler" diye ekledi.

Üniversitede eğitim gören Gambiyalı öğrenci Abdul Magid, "Bu laboratuvarın yardımıyla pratik ve teorik bilgimizi keskinleştirebileceğimizi umuyoruz." dedi.

Proje kapsamında TİKA tarafından 3D yazıcılar, CNC makineleri, lazer kesiciler ve diğer ekipmanların temin edilmesinin yanı sıra ayıca; akademisyen ve öğrenciler için laboratuvar kullanımına yönelik teorik ve pratik eğitim düzenlendi.

Sonraki Haber

Gambiya’da Mesleki Eğitime TİKA Desteği

Gambiya’da bulunan SOS Çocuk Köyleri bünyesindeki Anne ve Yetişkin Eğitim Merkezi’nin mutfağı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yenilendi. Hedef kitlesi yetim çocuklar ve bekâr ebeveynler olan Anne ve Yetişkin Eğitim Merkezi’nde, İkram...