Haberler

15 Aralık 2023

TİKA’dan “Balkanlarda Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Sempozyumu”na Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteklediği II. Uluslararası Balkanlarda Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Sempozyumu, 13-15 Aralık 2023 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Türkiye Maarif Vakfı (TMV), Tiran New York Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Türk Dil Kurumu (TDK) iş birliğinde ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle düzenlenen sempozyumun açılış konuşmaları, TMV Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, New York Tiran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Güneş ve TDK Başkan Yardımcısı Dr. Ömer Gök tarafından gerçekleştirildi.

“Kültürel Etkileşim”

Geçmişten günümüze Balkanlar ile kültürel ilişkilerin çeşitli boyutlarıyla ele alındığı sempozyumun bu yılki teması ise “kültürel etkileşim” olarak belirlendi.

Sempozyum,  Türkçe öğretimi ve Türkoloji faaliyetleri başta olmak üzere sosyal bilimlerin çeşitli alanlarında Balkanlar’a yönelik olarak çalışan bilim insanlarını bir araya getirmek, kültürel bağlamda ortaya konulan eserleri, çalışmaları ve etkileşimleri tespit etmek ve yapılan araştırmaları değerlendirerek kamuoyunun istifadesine sunmayı amaçlıyor. Bu çerçevede sempozyum vasıtasıyla dil, edebiyat, tarih, sanat, mimari, musiki vb. alanlardaki kültürel etkileşiminin görünümü ve boyutlarının ortaya konulması hedeflendi.

“Geçmişten Günümüze Balkanlar’da Türk Edebiyatı”

Açılış konuşmalarının ardından sempozyum, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Balcı başkanlığındaki özel oturum ile devam etti. Özel oturumda, Prof. Dr. Mustafa İsen ile Prof. Dr. Tuba Durmuş “Geçmişten Günümüze Balkanlarda Türk Edebiyatı” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

İki panel ile devam eden sempozyumun “Anadolu’dan Balkanlara Kültürel Etkileşim” başlıklı panelinde; Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Behixhudin Shehapi kültür mirası hakkında konuşurken Avusturyalı müzik terapisti Gernot Galib Stanfel, müzikal örnekler ile Balkanlar’ın; Doğu ve Orta Avrupa arasındaki yeri hakkında bilgi verdi.

1. Gün: Türk kültürünün izleri

Sempozyumun birinci gününde “Balkanlarda Türkoloji Çalışmaları” ve “Balkan Edebiyatlarında Türk Kültürünün İzleri” isimli oturumlar gerçekleştirildi. Bu oturumlarda, Balkan kökenli şair ve yazarlar eserlerinde Türk kültürünün izleri, Türkçenin Balkanlar’da yabancı dil olarak öğretilmesinde kültürün etkisi ve Balkan coğrafyası üzerine yapılan Türkoloji çalışmaları gibi konulara dair tebliğler sunuldu.

2. Gün: Balkanlarda Türkçe öğretimi

Sempozyumun ikinci gününde “Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi”, “Balkan Edebiyatlarında Türk Kültürünün İzleri” ve “Balkanlarda Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi Çalışmaları” başlıklı oturumlar gerçekleştirildi. Bu oturumlarda konuşmacılar, Balkan Türkologları tarafından yapılan çalışmalar, Balkan dillerinde yaşayan Türkçe kelimeler ile Balkanlarda Türkçe öğretimi ve öğretim süreçleri gibi konuların inceledikleri tebliğlerini sundu.

3. Gün: Kültür gezisi ve kapanış programı

Sempozyumda "Balkan Edebiyatlarında Türk Kültürünün İzleri", "Balkanlarda Türkoloji Çalışmaları", "Balkanlarda Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi Çalışmaları", "Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi", "Balkanlarda Türk Kültürünün İzleri" başlıklı oturumlar da yapıldı.

Sempozyumun üçüncü günü, kültür gezisi ve kapanış programı ile son buldu.

Sonraki Haber

TİKA’dan Myanmar’a İnsani Yardım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Myanmar'ın Arakan eyaleti Sittwe bölgesi ve çevresindeki mülteci kampları ile yerleşim yerlerinde yaşayan 1500 ihtiyaç sahibi aileye gıda yardımında bulundu. Myanmar'ın Arakan bölgesinde Birleşmiş Milletler tarafından paylaşılan resmi...