Haberler
01 Temmuz 2022Tanzanya’nın E Devlet Dönüşüm Sürecine TİKA Desteği
Türkiye’nin e-Devlet dönüşüm sürecinde edindiği tecrübenin ve 2.000’den fazla kamu hizmetine tek tıkla ulaşılabilen e-Devlet kapısı bilgi birikiminin paylaşılması amacıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve TÜRKSAT iş birliğiyle düzenlenen eğitimlerin ikinci ayağı tamamlandı.
TİKA tarafından yürütülen Bilişim Yönetimi Programı (BYP) kapsamında Türkiye’nin sürekli güncellenen tecrübesi birçok ülkeye yol gösteriyor. Bu doğrultuda Tanzanya e-Devlet İdaresi (EGA)’nın e-yönetişim farkındalığının ve teknik kapasitesinin artırılması amacıyla TİKA ve TÜRKSAT iş birliğiyle organize edilen eğitimin ilk ayağı olan “e-Devlet Sistemlerine Giriş Eğitimi” Nisan ayında 40 katılımcı ile bir buçuk haftalık program düzenlenerek çevrimiçi olarak gerçekleştirilmişti. e-Yönetişim konusunda başarılı ülke örneklerinin incelendiği ve Türkiye’nin e-dönüşüm sürecinin aktarılması konusuna giriş yapılan bu çevrimiçi eğitimin ardından, 20-25 Haziran 2022 tarihleri arasında yüz yüze gerçekleştirilen “e-Devlet Sistemleri İleri Seviye Çözümler” eğitimiyle e-Devlet hizmetleri alanında “yapay zeka, veri merkezi, bulut teknolojileri, blok zincir, big data, siber güvenlik” gibi güncel gelişim alanlarına ilişkin ayrıntılı bilgiler aktarıldı, çözüm önerileri sunuldu. Türkiye’den görevlendirilen uzman eğitmenler rehberliğinde ayrıca küçük bir çalıştay gerçekleştirilerek EGA’nın mevcut durumu ışığında ileriye dönük atılabilecek adımlar tespit edildi.
Eğitimin son gününde EGA’nın Darüsselam’daki merkez binasında gerçekleştirilen sertifika törenine, Servis Yönetim Müdürü Ricco S. Boma, Ar-Ge, İnovasyon ve Eğitim Yöneticisi Jaha Mvulla, Darüsselam Koordinatörü Halil İbrahim Okur, TİKA Eğitim Projelerinde Bilişim Yönetimi Programından Sorumlu Recep Çetinkaya, EGA, TİKA ve TÜRKSAT yetkilileri ile kursiyerler katılım sağladı. Müdür Boma yaptığı konuşmada Türkiye’nin Tanzanya’nın e-dönüşüm çabalarına verdiği katkının çok değerli olduğunu söyleyerek, bu katkıyı sağlayan TİKA ve TÜRKSAT’a müteşekkir olduğunu belirtti. Tanzanya’nın e-dönüşüm sürecine yakın zamanda başladığını ve bu alanda kısa sürede gelişim kaydetmek için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini belirten Boma, bu yolda Türkiye ile olan iş birliğinin artarak devam etmesi temennisiyle konuşmasını tamamladı.
Koordinatör Okur, TİKA’nın birçok alanda olduğu gibi bilişim alanında, özellikle de e-yönetişim alanında Tanzanya’nın gelişimine katkıda bulunmak için projeler geliştirmeye devam edeceğini belirterek, başta TÜRKSAT teknik heyeti olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek, eğitimin Tanzanya’nın bilişim alanındaki hedeflerine ulaşmasına katkı sunması dileğiyle konuşmasını tamamladı.
Eğitimin ileri safhalarında, ülkemizin tecrübesinin birebir ve yerinde aktarılması amacıyla Tanzanyalı uzmanların Türkiye’de misafir edilmesi planlanıyor.
Sonraki Haber
"21. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi"ni Tamamlayan Gazeteciler Sertifikalarını Aldı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Anadolu Ajansı (AA) ve Polis Akademisi işbirliğinde düzenlenen Savaş Muhabirliği Eğitimine 14’ü yabancı 22 gazeteci katıldı. Mayıs ayında ülkemizde düzenlenen Türkiye-Afrika forumunun ardından Afrika kıtasına yönelik olarak uygulanan...