Haberler
30 Ocak 2012Tacikistan'ın Mesleki Eğitim Altyapısı TİKA'nın Desteğiyle Uluslararası Standartlara Kavuşuyor
Orta Asya ülkeleri arasında kişi başına düşen milli gelirin en düşük olduğu ülke Tacikistan’dır. Ülkede sanayi ve hizmet sektörüne nitelikli ara eleman sağlayacak mesleki eğitim altyapısının yetersiz olması nedeniyle, mesleki eğitim imkânından yararlanamayan ve ülkesinde iş bulmayan çok sayıda (yaklaşık 1,5 milyon kişi) Tacik vatandaşı yurtdışında çalışmak zorunda kalıyor.
Ülkede yeterli sayıda nitelikli ara eleman bulunamaması, yabancı yatırımcıların Tacikistan’a yatırım yapma konusunda tereddüde düşmelerine yol açıyor. Son yıllarda özellikle başkent Duşanbe’de yeni oteller ve restoranlar hizmete açılmakla birlikte buralarda çalışabilecek nitelikte yetişmiş ara eleman bulunamaması hizmet kalitesinin düşmesine neden oluyor. Aynı şekilde imalat sektörüne yönelik yatırımlarda da artış gözlenirken; kalifiye işgücünün kısıtlı olması maliyetlerin artmasına ve verimlikte azalmaya sebep oluyor.
Tacikistan’da Yoksulluğun ve İşsizliğin Azaltılması ve Ülkenin Mesleki Eğitim Altyapısının Uluslararası Standartlara Uygun Şekilde Modernize Edilmesi Amacıyla, TİKA Tarafından Yürütülmekte Olan Çalışmaların Önemli Bir Aşaması Daha Tamamlandı.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Tacikistan Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında Mesleki Eğitim Alanında İşbirliği Yapılması için imzalanan protokol doğrultusunda Duşanbe şehrinde faaliyet gösteren Yetişkinlerin Eğitim Merkezi’nin fiziki altyapısının iyileştirilmesi ve kursiyerlere modern koşullarda mesleki eğitim alma imkânı sağlanması amacıyla yürütülmekte olan “Mesleki Eğitim Merkezi Projesi”nin bir aşaması daha başarıyla tamamlandı.
TİKA tarafından adı geçen Merkez bünyesindeki boş araziye geçtiğimiz aylarda inşa ettirilen “Kaynakçılık Eğitim ve Uygulama Atölyesi”nin tefrişat işleri de tamamlanarak Atölye faaliyete geçti. Ayrıca, atölyede görev alacak Tacik uzmanlara, Çankırı Karatekin Üniversitesi’nden gelen 1 Öğretim Görevlisi ile 1 Tekniker tarafından 15 gün süreyle hem teorik hem de uygulamalı eğitim verildi. Eğitim programını başarıyla tamamlayan katılımcılara sertifikaları düzenlenen törenle teslim edildi.
Eğitim programı esnasında Tacikistan Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mahmadamin Mahmadaminov ve beraberindeki heyet Atölyeyi ziyaret ederek incelemelerde bulundu ve konuyla ilgili olarak yetkililerden bilgi aldı. Bilahare, TİKA Duşanbe Program Koordinasyon Ofisi yetkililerini makamında kabul eden Bakan Mahmadaminov, projenin Tacikistan’daki başlıca sorunlardan birisi olan işsizliğin azaltılması için önemli bir adım olacağını belirtti. Projenin başta Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İmamali Rahmon olmak üzere Tacikistan Cumhuriyeti Hükümeti tarafından en üst düzeyde yakından takip edildiğinin ve takdirle karşılandığının altını çizen Bakan Mahmadaminov, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine ve projenin uygulayıcısı olarak TİKA’ya müteşekkir ve minnettar olduklarını ifade etti.
Tacikistan’da mesleki eğitim altyapılarının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların bir diğer unsurunu ise yine Yetişkinlerin Eğitim Merkezi bünyesinde bir “Turizm-Otelcilik Eğitim ve Uygulama Merkezi” kurulması teşkil ediyor. Bu doğrultuda TİKA tarafından tadilatı yaptırılan iki katlı binanın önümüzdeki süreçte tefrişat işlerinin de tamamlanarak faaliyete geçmesi öngörülüyor.
Her iki merkezde de işi olmayan yoksul vatandaşların mesleki eğitim almaları ve bu sayede Tacikistan’ın işgücü piyasasında nitelikli elemanlar olarak istihdam edilmeleri hedefleniyor.
Projenin hazırlık aşamasında, Tacik makamları ile yapılan görüşmeler ve projenin uygulama alanında yapılan incelemeler neticesinde, Tacikistan işgücü piyasasının öncelikli ihtiyaç ve talepleri göz önüne alınarak, yukarıda belirtilen alanlara odaklanılması kararlaştırıldı.
Proje kapsamındaki inşaat, tefrişat ve eğitim faaliyetlerinin tamamı TİKA Başkanlığınca finanse ediliyor. Ayrıca, Çankırı Karatekin Üniversitesi Meslek Yüksekokulu tarafından proje kapsamında danışmanlık desteği sağlanıyor.
Sonraki Haber
Somali'de Çeşmelerden ‘Hayat' Akıyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın koordinasyonunda Somali’nin başkenti Mogadişu’da yapılan sondaj çalışmalarının neticesinde açılan kuyudan gelen su, yapılan çeşmelerle halkın kullanımına sunuldu. Çeşmeler, deneme amaçlı olarak su verildiğini gören çocuklar, sevinçle dakikalarca oynadı. Türkiye...