Haberler

26 Aralık 2011

Sudan'da Temiz Suya Doğrudan Erişim İçin 41 Adet Su Kuyusu

Dünya Sağlık Örgütü verileri çevresel faktörlerin insan ölümü üzerindeki etkileri hakkında önemli bulgular sunmakta; temiz suya erişim sorununun ve hijyen eksikliğinin dünya üzerindeki ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığını göstermektedir. Bugün pek çok ülkede 10 kişiden 6’sı temiz suya doğrudan erişim sağlayamamaktadır. Su yetersizliğinden kaynaklanan hastalıklar ve ölümler ilgili ülkelerin yoksul gruplarında daha çok görülmektedir. Temiz suya erişim ve hijyen sorunu ‘çakışan yoksunluk’ olarak da ifade edilmektedir.

Yüz ölçümü ülkemizin yaklaşık 2,5 kat büyüklüğünde olan (1.861.484 km2) Sudan Cumhuriyeti’nde yaşanan sosyal ve ekonomik sorunların temelinde su kaynaklarının kıtlığı yer almaktadır. Nil Nehri, geçtiği yerlere hayat verirken, nehrin batısında ve doğusunda ciddi rakamlarla ifade edilebilen kuraklık ve su kıtlığı yaşanmaktadır. Bölgedeki su ihtiyacı karolar ile aşılmaya çalışılmaktadır. Karo iki demirden varilin uç uca kaynaklanarak birleştirilmesi ve içine konan suyun eşek arabaları ile taşınarak su olmayan bölgelere para karşılığı dağıtılması işidir. Böyle bir aracı olan kimse aylık 100 dolardan fazla kazanabiliyor. Karoculuk zamanla Sudan’da çok yaygınlaşmıştır. Ülkede ziyaret edilen pek çok bölgede _ özellikle suya doğrudan erişimin bulunmadığı mülteci mahallelerinde_ genç karocuların sayısı hemen fark edilmektedir.
Sudan’da yaşanan temiz suya erişim sorunundan dolayı yoksul halk, içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayabilmek için her gün onlarca kilometrelik yolu yürüyerek veya binek hayvanları ile kat ederek temin etmek durumundadır.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın, Sudan’da ağırlık verdiği ve bu amaçla çeşitli projeler uyguladığı çalışmaların ilk sırasında içecek su temini ve su hijyeni konuları yer almaktadır.

TİKA Hartum Program Koordinatörlüğü, İller Bankası tarafından Sudan’da görevlendirilen uzman bir ekibin koordinasyonunda hazırlanan hidrojeolojik ve jeofizik etüt raporlar doğrultusunda halkın içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere Sudan’ın 9 farklı eyaletinde 41 adet su kuyusu açılmasını kararlaştırmıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde, ilk olarak su kuyusu çalışmaları El-Cezire eyaletinin Fadlallah Cibril bölgesinde başlamış ve El-Danakla, El-Ömerap ve Ebu Şam mevkilerindeki devam etmiştir. Şu ana kadar toplam 4 su kuyunun açılmış; her bir su kuyusu için ihtiyaç duyulan su deposu ve jeneratör odalarının montajı ile kuyu açılmasına ilişkin gerekli altyapının kurulması sağlanmıştır.

Bu doğrultuda, Elcezire eyaleti’nin Fadlalla Cibril kasabasında düzenlenen teslim törenine TİKA Hartum Program Koordinatörü Osman Vatansever, T.C. Hartum Büyükelçisi Erdoğan Kök, Afrika Teknoloji Kenti Genel Müdürü Usame Reis ve El-Cezire Valiliği yetkilileri katılmıştır.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), sürdürülebilir ve insani gelişmeye olanak sağlayan projelerine dünyanın pek çok ülkesinde devam etmektedir.

 

Sonraki Haber

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam Almanya Federal Cumhuriyeti Baden Württemberg Eyaleti Uyum Bakanı Bilkay Öney ile Görüştü

Almanya Federal Cumhuriyeti Baden Württember Eyaleti Uyum Bakanı Bilkay Öney, ülkemizdeki resmi ziyaretleri doğrultusunda AB Bakanı Egemen Bağış’ın ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ tarafından kabul edildi. Öney, görüşmelerinde, Türkiye-Almanya arasında uyum çalışmaları dolayısıyla ülkemizde bulunduğunu...