Haberler
26 Temmuz 2013Somali'de Tarım Alanında Kalitenin Artırılmasına Yönelik Çalışmalar Devam Ediyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve İHH İnsani Yardım Vakfı işbirliğinde 2012 yılında uygulamaya konulan Somali Tarım Okulu Projesiyle Afrika kıtasındaki kuraklığa önlem alınarak Afrikalı insanların sahip olduğu zenginliklerin farkına varması ve sürdürülebilir tarımsal faaliyetlerle yaşam kalitesinin arttırılmasına yönelik önemli katkılar sağlanıyor.
Somali Tarım Okulu 16 Mart 2013 tarihinde 20 öğrenci ile eğitime başlamış olup, Mogadişu çevresi, Balat, Afgoye, Kismayo, Bay ve Cevher bölgelerinden gelen öğrencilere eğitim vermeye devam ediyor. Uygulama ve eğitimi birlikte yürüten 3 Ziraat Mühendisi tarafından Somali Tarım Okulunda öğrencilere haftada 6 gün yatılı eğitim yapılıp,1 gün tatil veriliyor. Tarım okulundan 4 hafta süreyle uygulamalı eğitim alan öğrenciler toprak işleme, tohumdan fide elde etme, fide şaşırtma, çapalama, sulama, tohum elde etme, saklama, arıcılık, hayvancılık gibi konularda teorik ve pratik eğitime tabi tutuluyorlar. Kurak şartlarda sebze yetiştiriciliği, sulama teknikleri, su tasarrufu gibi hususlarda eğitim alan öğrenciler, tarım okulundan mezun olduklarında sertifikalarıyla birlikte, tarım için gerekli aletler ve tohumlar hediye ediliyor.
Bu kapsamda şu ana kadar Somali Tarım Okulundan beş dönemde 104 öğrenci mezun oldu. Somali Tarım Okulunun hedeflediği başarıları ölçmek amacıyla Mezun olan ilk 40 öğrenciden 32’sine ulaşılarak eğitim sonrası durumları araştırıldı. Ulaşılan 32 öğrenciden 22’si öğrendiklerini uyguladıklarını, verilen tohumları ektikleri ve sonuçların çok iyi olduğu,10 kişinin ise çeşitli sebeplerden uygulama yapamadıkları tespit edildi.
Somali Tarım Okulu projesiyle Somali’de ilk kez sera kurulmuş olup kavun, patlıcan gibi ürünler ilk kez yetiştirilmeye başlandı. Ayrıca damlama sulama sitemlerinin kullanımı ve teknik arıcılık da ilk kez öğretilmeye başlandı. Somali Tarım Okulu’nda eğitim gören öğrencilere Somali şartlarında çok iyi yetişen fakat Somali halkının tüketmediği patlıcan, kavun, semizotu gibi sebzelerden yemek yapması öğretilmiş ve öğrencilere bu ürünleri tüketme alışkanlığı kazandırılmaya çalışıldı.
Bunu yanında Somali Tarım Okulunda, Somali Benadır Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Plazma Üniversitesi Ziraat Fakültesine talepler doğrultusunda uygulamalı eğitim veriliyor. Ziraat Fakültelerinde öğretim gören 3 öğrenciye burs verilerek tüm ihtiyaçları karşılanırken, öğrencilerle proje kapsamında birlikte çalışmalar yapılıyor. Eğitim bahçesinde üretilen fazla ürünler yetim pazarında değerlendirilerek sosyal katkı sağlanarak, diğer resmi kurumlara da üretilen ürünlerden gönderiliyor.
Somali’nin iklimi ve toprak yapısı Somali de pek çok tarımsal ürünün yetiştirilmesi için çok uygun olup hava sıcaklığının 15-35 derece arasında olması Somali’yi doğal bir sera haline getirdi. Ayrıca Şabella ve Juba nehirleri ülkedeki oldukça geniş tarım alanlarında sulu tarım yapılmasına imkân sağlıyor. Bu uygun şartlar Somali de, aynı topraktan yılda 3-4 kez ürün almayı mümkün kılıyor.
Cevher, Balat ve Afgoye bölgesinde yapılan teknik incelemeler de, tarımın geleneksel olarak yapıldığı, mekanizasyonun yetersiz olduğu çiftçi organizasyonlarının olmadığı ve teknik bilgiden yoksun oldukları tespit edildi. Sonuç olarak Somali’de bulunan Tarım arazilerinde tekniğine uygun ve modern ekipmanlar kullanılarak tarım yapıldığında, depolanması mümkün olan ürünler depolandığında bir daha açlık yaşanmayacağı, hatta Somali nüfusunun 4-5 katı nüfusu besleyebilecek kapasitede üretim yapılabileceği tespit edildi. Bu çerçevede TİKA ve İHH İnsani Yardım Vakfı işbirliğinde kurulan Somali Tarım Okulu’nda tarım kalitesinin artırılması yönünde çalışmalar devam ediyor.
Sonraki Haber
Doğu Bosna Srebrenitsa Tarım Projeleri Tamamlandı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Srebrenitsa Merkezli olarak Doğu Bosna’da üç aşamalı olarak uygulanan Doğu Bosna Tarımsal Kalkınma Projesi 7 adet 300 kilogram kapasiteli kurutma makinelerinin dağıtımıyla tamamlandı. Bosna Hersek’te 1992-1995 savaşı sırasında...