Haberler

25 Haziran 2019

Ordu'da Pakistanlı Arıcılara Eğitim Verildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliğinde Pakistan Gıda Güvenliği ve Araştırma Bakanlığı Bal Arısı Araştırma Enstitüsü (Honeybee Research Institute) uzmanlarına yönelik tecrübe paylaşım programı düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan proje kapsamında Ordu'ya gelen heyete 5 gün boyunca eğitim verildi.

 Teknik personeller tarafından enstitüsü binasında yapılan program kapsamında Pakistanlı heyete Türkiye'de arıcılık faaliyetleri, nektarlı ve polenli bitkiler, koloni yönetimi, ana arı ve arı sütü üretimi, ana arı kalitesi, arıcılık ekipmanları ve atölye uygulamaları, bal arısı hastalık ve zararlıları, laboratuvar uygulamaları ile apiterapi konularında teorik ve uygulamalı eğitim verildi.  Heyete, "Arım Balım Peteğim" projesi kapsamında kurulan ve içerisinde Bal Paketleme ve Akredite Laboratuvarları barındıran "Arı Ürünleri AR-GE Merkezi'' de gezdirilerek faaliyetleri hakkında da bilgilendirme yapıldı.

 Eğitim programının ardından Pakistanlı bal üreticilerine Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak tarafından sertifika taktim edildi.  Eğitime katılan Pakistan Bal Arısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Rashid Mahmood gazetecilere yaptığı açıklamada, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün çok iyi bir altyapıya sahip olduğunu ve konusunda uzman personeller tarafından verilen eğitimin Pakistanlı arıcılara çok büyük katkılar sağlayacağını dile getirdi.  Bu işbirliğinde ve projede emeği geçen herkese minnettar olduğunu belirten Mahmood, TİKA uzmanlarına ve Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü idari ve teknik kadrosuna da teşekkür etti.

Pakistan Bal Arısı Araştırma Enstitüsü uzmanlarından Muhammad Khalid Rafique ve Ammara Blouch ise verilen eğitimin çok güzel planlandığını dile getirerek, özellikle yapay tohumlama, morfolojik yöntemlerle genetik çeşitlilik tayini, hastalık ve zararlıların teşhisi gibi çalışmalara ilk defa şahit olduklarını belirtti. İki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Rafique, ülkesinde modern arıcılık tekniklerinin geliştirilmesi ve kaliteli ana arı yetiştiricileri konularında TİKA ve Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Törende konuşan TİKA temsilcisi İbrahim Aybek ise arıcılık konusunda gerçekleştirilen tecrübe paylaşım programının Pakistan arıcılığına önemli bir katkı sunacağına inandıklarını belirterek hem Pakistanlı uzmanlara hem de programa ev sahipliği yapan Arıcılık Araştırma Enstitüsü’ne teşekkür etti.

Programın son gününde Pakistanlı heyet Ordu Valisi Seddar Yavuz tarafında makamında kabul edildi. Yavuz, Pakistan’ın Türkiye için çok özel bir yeri olduğunu vurgulayarak duygusal yakınlığın böyle güzel projelerle somutlaşmasından dolayı memnun olduğunu dile getirdi.

Sonraki Haber

TİKA’dan Afrika Ülkesi Komorlar’da Çiftçilere Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Afrika ülkesi Komorlar’da gerçekleştirilen tarım projesinin ikinci ayağı tohum ve çeşitli tarım ekipmanı teslimatıyla tamamlandı. Afrika’nın güneyindeki adalardan oluşan Komorlar Birliği’nde tarımın geliştirilmesi ve sermayesi olmayan çiftçilerin...