Haberler
22 Kasım 2013Nebi Musa Makamı Külliyesinde Restorasyon Çalışmalarına Başlandı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Filistin’de Kudüs-Eriha yolu üzerinde yer alan Nebi Musa Makamı Külliyesi’nde restorasyon çalışmalarına başlandı.
Türk ve İslam medeniyetine ait mimari eserlerin restore edilerek yeniden ihya edilmesi faaliyetleri kapsamında ele alınan çalışma ile Filistin’de çok önemli bir eser daha TİKA tarafından yenilenmiş olacak. Memlüklü Sultanı Baybars tarafından miladi 1268-1269 yıllarında Hz. Musa’nın kabri olduğuna inanılan mezar üzerine türbe ve cami yaptırıldı. Nebi Musa Makamı Külliyesi, geçen asırlar boyunca çeşitli dönemlerdeki eklemelerle içinde türbe, han ve diğer müştemilatlar bulunduğu büyük bir külliye olma özelliği taşıyor. Hac güzergâhı üzerinde yer alan bu külliye, tarih boyunca özellikle de Osmanlı döneminde Hac yolcularının Kudüs’e varmadan önce konakladıkları ve ihtiyaçlarını giderdikleri bir han olarak da kullanıldı.
Osmanlılar döneminde külliyenin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla başta Eriha şehri olmak üzere Filistin’in diğer şehirlerinde vakıflar tahsis edildi. Tarihi kaynaklara ve arşiv belgelerine göre Osmanlılar döneminde Hz. Musa’nın kabrinden ötürü buraya büyük bir önem verildiği biliniyor. Müslümanlar tarafından Hz. Peygamber’den rivayet edilen sahih hadislere ve diğer tarihi bilgilere dayanarak Hz. Musa’nın kabrinin burada olduğuna inanılıyor.
Sultan Selahaddin Eyyübi döneminden başlayan ve Osmanlı döneminde artan yüzlerce yıllık bir gelenek olarak kutlanan Nebi Musa Şenlikleriyle her yıl Nisan ayında onbinlerce müslüman bayraklarla Nebi Musa Makamı’ndan Kudüse yürüyüş düzenledikleri bir etkinliğin de yer aldığı bir hafta boyunca süren çeşitli kutlamalar yapıyorlar. Söz konusu kutlamalar günümüzde eski görkeminde olmasa da sürdürülüyor. TİKA tarafından gerçekleştirilen restorasyon projesiyle Nebi Musa Makamı’na olan ilginin ve dünyanın dört bir tarafından gelen ziyaretçi sayısının artaması hedefleniyor.
Günümüzde Eriha İslam Vakfı’nın idaresinde bulunan bu eserin restorasyonu projesi için Filistin Din İşleri ve Evkaf Bakanlığı ile yapılan değerlendirme toplantıları sonrasında TİKA tarafından restorasyon projesine destek verilmesine karar verildi. Bu kapsamda restorasyon projesine Ekim ayı içerisinde yer teslimi yapılarak başlandı. Söz konusu restorasyonun tamamlanmasıyla İslam tarihi ve kültürel mirası açısından son derece önemli bir eserin gelecek nesilllere aktarılması ve korunması noktasında çok önemli bir çalışmaya TİKA tarafından imza atılmış olacak.
Sonraki Haber
Pakistan'da Selzedelere Yemek Yardımı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Pakistan’ın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Khubaib Foundation işbirliğinde 700 Pakistanlı selzedenin 1 ay boyunca günlük yemek ihtiyaçları karşılandı. Pakistan iklim koşulları gereği muson iklim kuşağına sahip olması...