Haberler

31 Ocak 2016

Macaristan ELTE Üniversitesi Türkoloji Bölümüne Teknik Donanım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), 1870 yılında açılan ve dünyanın ilk Türkoloji Bölümü sayılan Macaristan ELTE Üniversitesi Türkoloji Bölümüne teknik donanım desteğinde bulundu.

TİKA, Macaristan’da gerçekleştirdiği projelerine bir yenisini daha ekledi. Macaristan’da farklı sektörlerde önemli projelere imza atan TİKA tarafından 1870 yılında açılan ve dünyanın ilk Türkoloji Bölümü sayılan Macaristan ELTE Üniversitesi Türkoloji Bölümüne teknik donanım desteğinde bulundu.

ELTE Üniversitesi 1635 yılında Nagyszombat şehrinde kurulmuş olup 1777 yılında ise Buda’ya taşındı. Üniversite o zamandan bu yana Macaristan’ın en büyük üniversitesi unvanını taşıyor. ELTE Üniversitesi’ndeki TİKA tarafından donanım desteğinde bulunulan Türkoloji Bölümü ise çok ayrıcalıklı bir yere sahip olma özelliği taşıyor. 1870 yılında ELTE Üniversitesinde açılan Türkoloji bölümü dünyadaki ilk Türkoloji Bölümü özelliğini taşıyor. Bu kapsamda Türk dili akademik anlamda ilk olarak Budapeşte’de öğretilmeye başlandı. Üniversitenin Türkoloji bölümü Osmanlı topraklarını ve Orta Asya’yı gezmiş olan ve Türk dünyasını yakından tanıyan dünyaca ünlü Türkolog Vámbéry Ármin tarafından kuruldu.

Üniversitenin Türkoloji biriminin dekanı 1915 yılı itibariyle ünlü Türkolog olan Németh Gyula oldu. Yine aynı bölümde görev yapan Osmanlı tarihi ve paleografi uzmanı Fekete Lajos 1937 yılında Türkiye’deki Osmanlı Arşivlerini katalogladı.

Bu çerçevede TİKA tarafından temin edilen ekipmanlar düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi. Törene, ELTE Üniversitesi eski bölüm başkanı Türkolog tarihçi Prof. Dr. Geza David, Bölüm Başkanı Doç. Dr. Peri Benedek, öğretim görevlileri Dr. Nandor Kovacs ve Andras Czettnar ile okutman Berker Kurt’un yanı sıra TİKA Budapeşte Program Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş, Yunus Emre Enstitüsü Budapeşte Türk Kültür Merkezi Müdürü Yakup Gül ve T.C. Budapeşte Büyükelçiliği’nden Nursen Özlü katıldı.

Projeden duyduğu memnuniyetini belirten Prof. Dr. Geza David bölümün kütüphanesinin yenilenmesi konusunda da TİKA’dan destek talebinde bulunacaklarını belirtti.     

Sonraki Haber

TİKA'dan Ürdün'de 10 Bin Kişiye İnsani Yardım

TİKA, Ürdün'de bin 500 aileye ulaşmayı hedefleyen yardım programı kapsamında ilk etapta 150'si Suriyeli, 50'si Ürdünlü olmak üzere 200 aileye gıda ve battaniye dağıttı. TİKA, 4 gün sürecek dağıtım çerçevesinde yaklaşık 10 bin kişiyi kapsayan...