Haberler

01 Aralık 2017

Küresel Güney Güney İşbirliği Kalkınma Fuarı TİKA'nın Desteği İle Gerçekleşti

Antalya'da düzenlenen 9. GSSD Expo'da, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin (UNOCHA) ortaklaşa düzenlediği oturumda farklı ülkelerden panelistler insani yardımlar üzerine değerlendirmede bulundu.

Her yıl, Birleşmiş Milletler Güney-Güney İşbirliği Ofisi tarafından düzenlenen Küresel Güney-Güney İşbirliği Kalkınma Fuarı, 27-30 Kasım tarihleri arasında Antalya’da düzenleniyor. Dışişleri Bakanlığı’nın evsahipliğinde, TİKA, Turkic Council ve SESRIC’in katkıları ile düzenlen 9. GSSD Expo’ya uluslararası kalkınma ve insani yardım kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ve özel sektör ile STK’ların temsilcileri, 20’den fazla BM’ye bağlı ofis ve ajans, ve 40’tan fazla ülkenin kalkınma ve işbirliği ajansları katıldı.

Program süresince 30’dan fazla oturum ve yan etkinlik gerçekleşti. Fuarın 3. gününde TİKA Başkan Yardımcısı M. Süreyya Er’in moderatör ve konuşmacı olarak katıldığı “From Delivering Aid to Ending Need: Advancing the 2030 Agenda in Crisis Contexts” başlığı altında Liderler Yuvarlak Masa toplantısı yapıldı.

Oturuma, UNOCHA Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardımlar Koordinatör Yardımcısı Ursula Mueller, İslam Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Mansur Muhtar, Meksika Kalkınma Ajansı temsilcisi Noel Gonzales, Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı’ndan İnsani Reform ve Performans Direktörü Steve Darvill, Birleşmiş Milletler İnsani Konulardan Sorumlu Özel Temsilci Büyükelçi Ahmed al Meraikhi, Bangladeş Ekonomik İlerden Sorumlu Maliye Bakanı Kazi Shofiqul Azam katıldı.

TİKA Başkan Yardımcısı M. Süreyya Er, insani yardımların meydana gelen krizlerin, insani yardımlarla kısa dönemde çözülmesi, uzun dönemde ise bir daha tekrarlanmaması için yerel halkın ihtiyaçlarına yönelik kalkınma projeleri ile desteklemenin önemine vurgu yaparak oturuma başladı. Türkiye’nin Somali’ye yönelik programların bu tarz bir yaklaşıma güzel bir örnek oluşturduğunu vurgulayan Er, Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın Somali seyahati sonrası kısa sürede kapasite ve altyapı ile eğitim, su-sanitasyon ve sağlık gibi sosyal hizmetlerin geliştirilmesine yönelik projelerin hızlı bir şekilde başlatıldığı belirtti.

Arakan’da yaşanan insani kriz sonrası bölgeye girebilen tek yardım kuruluşu TİKA olduğunu hatırlatan M. Süreyya Er, gerek Arakan’da, gerekse Bangladeş’te pek çok Arakanlı Müslümana gıda, yiyecek ve kış mevsimi için battaniye ulaştırıldığını söyledi.  TİKA Başkan Yardımcısı M. Süreyya Er, bugün dünyada ne yazık ki benzer krizlerin yaşanması sonucu yeni bir yaklaşım ve modele ihtiyaç duyulduğunu belirttikten sonra sözü kendi tecrübelerini aktarabilmeleri için katılımcılara bıraktı. Katılımcılar, kendi ülkelerine yönelik insani yardım yaklaşım ve önerilerini sundu.

Panelin ardından yapılan ortak açıklamada 2016’da Türkiye’nin 6 milyon dolarlık insani yardım ile en cömert ülke olarak uluslararası arenada lider ülke olduğu vurgusu yapıldı. Güney-Güney işbirliğinin de bu anlamda önemli bir yere sahip olduğunu belirten UNOCHA Genel Sekreter Yardımcısı Ursula Mueller “Türkiye, insani yardım konusunda uluslararası arenada lider konumunda. Türkiye ve TİKA’nın bu anlamda çalışmalarını önemsiyoruz” dedi.

Expo’nun ilk gününde, Uluslararası Tarım Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından düzenlenen panelde TİKA’nın özellikle kırsal kalkınmaya yönelik projelerinde bilişim ve iletişi teknolojilerinden nasıl faydalandığını gerçek örnekler ile paylaşıldı. Fuarın son gününde ise gerçekleşen raporlama toplantısında Türkiye’nin resmi kalkınma yardımlarını OECD’ye raporlama sorumluluğuna sahip TİKA’nın tecrübeleri paylaşıldı.

Fuarın kapanış konuşmalarında TİKA Başkan Yardımcısı M. Süreyya Er, geleneksel kalkınma modellerinin yerine güney-güney işbirliği aktörlerine daha fazla yer veren, insan ve talep odaklı kalkınma modellerinin geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı. 

Sonraki Haber

TİKA Bangladeş’te Eğitime Destek Vermeye Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Bangladeş’in kuzeydoğusunda bulunan 650 öğrencinin eğitim gördüğü köy okulu için yenilenme ve kapasite artırım çalışmalarında bulundu.   TİKA’nın desteği ile yenilenen ve %65’i kız öğrencilerden oluşan Saleha Khatun...