Haberler
12 Ağustos 2013Kudüs'ü Dünyaya Anlatacak Kitapçık Üç Dilde Hazırlandı
Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa’nın, Kubbet-üs Sahra’nın ve Kudüs’ün önemini dünyaya anlatacak kitapçıklar Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından üç dilde hazırlandı.
Tarihi ve kültürel mirasın korunması ve tanıtılması yolunda çok önemli projelere imza atan TİKA, Mescidi Aksa (Haremi Şerif) Rehberi adlı bir çalışma ile çok önemli bir projeyi daha hayata geçirdi. Müslümanlar için Mescidi Haram ve Mescidi Nebevî’den sonra yeryüzündeki en kutsal üçüncü mekan olan Mescidi Aksa’nın tanıtılmasına katkıda bulunmak üzere TİKA, Filistin’in en önemli düşünce kuruluşlarından biri olan PASSIA (Filistin Uluslar arası İlişkiler Akademik ve Sosyal Çalışmalar Kuruluşu) ile işbirliği yaparak “Mescidi Aksa Haremi Şerif Rehberi” adlı bir kitapçığın üç dilde hazırlanmasını ve basımını sağladı. Söz konusu çalışmayla bu alanda uzun yıllardan beri ihtiyaç duyulan büyük bir boşluk dolduruldu.
Kitapçık, Mescidi Aksa’nın içerisinde yer alan 76 adet tarihi bina ve eser hakkında bilgiler veriyor. Mescidi Aksa’ya gelen ziyaretçiler için çok önemli bir tanıtıcı çalışma olan kitapçık İngilizce, Arapça ve Türkçe dillerinde hazırlandı. Eserlere ait resimler ve haritalarla zenginleştirilen kitapçık düzenlenen yemekle kamuoyuna tanıtıldı. Kitapçığın tanıtımına Mescidi Aksa’da hizmet veren Müslüman Din Alimleri, Filistinli devlet adamları, Yabancı misyon temsilcileri, TİKA yetkilileri, Kudüs Başkonsolosluğu temsilcileri, Türkiye’den gelen konuklar, yazarlar ve gazeteciler katıldı.
Üzerinde barındırdığı kutsal emanetleri ve mekânları ile yeryüzünde en çok müntesibi bulunan üç din olan İslam, Hıristiyanlık ve Yahudilik için kutsal bir şehir olan Kudüs şehrinde bulunan Mescidi Aksa, İslamın en güzel eserlerin sergilendiği adeta bir açık hava müzesi özelliğini taşıyor. Aynı zamanda Mescidi Aksa, dünyanın her yerinden gelen ziyaretçileri ile dünyada her yıl en çok ziyaret edilen yerler arasında yer alıyor. Müslümanların Kudüs’ü fethinden günümüze gelinceye kadar Kudüs’te hüküm sürmüş olan Müslüman devletlerin idarecilerinin kendi zamanlarından bir eserin kalması için adeta yarıştıkları Mescidi Aksa, Emevîler, Abbasîler, Fatımîler, Eyyûbîler, Memlüklüler ve Osmanlılar zamanından kalma pek çok eseri bünyesinde barındırıyor. Kudüs’te dört asır devam eden Osmanlı Devleti hakimiyeti zamanında Mescidi Aksa “Haremi Şerif” olarak adlandırıldı. Mescidi Aksa bünyesinde pek çok Osmanlı Sultanı, devlet adamı ve hayır sahibi tarafından eserler yaptırıldı.
Bu kapsamda bütün bu bahsi geçen hatıraların canlı tutulması ve Mescidi Aksa’nın tanıtılmasına katkıda bulunmak maksadıyla TİKA tarafından söz konusu kitapçık hazırlatıldı. İçeriğinde kısa fakat öz bilgiler olmasına, bilgilerin sağlam referanslara dayanmasına özen gösterilerek, titiz bir akademik bir çalışma sonucu hazırlanan kitapçık sayesinde Mescidi Aksa’nın tanıtılmasına çok ciddi katkıda bulunulması ve yeni yapılacak çalışmalar için bir örnek olması hedeflendi.
Filistin’de Türk-İslam kültür ve medeniyetine ait eserlere sahip çıkmak yolunda TİKA proje ve faaliyetlerine devam ediyor.
Sonraki Haber
Makedonya'da Eğitim Atağı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Makedonya’daki eğitimin desteklenmesine yönelik kalkınma yardımlarıyla Türk, Makedon, Arnavut, Boşnak ve Romen vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor. 1991 yılında bağımsızlığını kazanan Makedonya Cumhuriyeti’nin kaynaklarının yetersiz olması nedeniyle eğitime yönelik...