Haberler

10 Mayıs 2018

Kosova Türkolojisi’nin 30. Yılı Paneli

Hasan Priştine Üniversitesi bünyesindeki Türkoloji bölümünün 30. kuruluş yıl dönümü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türk Dil Kurumu (TDK) destekleriyle Türkiye’nin ve Balkanların önde gelen Türkologlarının katılımıyla düzenlenen panel ile kutlandı.

Kosova'nın başkenti Priştine'deki Hasan Priştine Üniversitesi’nde Yunus Emre Enstitüsü işbirliğinde  düzenlenen “Kosova Türkolojisi’nin 30. Yılı” konulu panele, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik, Türkoloji Bölüm Başkanı İrfan Morina, Türkiye’nin ve Balkanların önde gelen Türkologları ile ülkedeki Türk kurumlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Büyükelçi Kılıç, konuşmasında, Kosova'da Türkoloji alanında ortaya konmuş ve ilk olma özelliği taşıyan İsa Sulçevsi tarafından hazırlanan "Kosova Türkolojisi'nin 30. Yılı" monografisinin önemine işaret ederek, Kosova'da Türk dili, varlığı ve kültürünün ayakta kalması ve gelişmesine katkı sağlayan tüm akademisyenlere teşekkür etti.

TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Çevik de TİKA'nın Balkan ülkelerinin gelişimine yönelik farklı projeler gerçekleştirdiğini anımsatarak, Balkanlar'ı "Türk medeniyeti ve kültürünün beşiği" olarak nitelendirdi. Rumeli'deki insanların Türk ve Osmanlı tarihi ile değerlerine sahip çıktığını vurgulayan Çevik, "Sizler, İpekli Mehmet Akif Ersoy’un, Gjirokastra'nın (Ergiri) Fraşeri köyünden Şemsettin Sami'nin, Üsküplü Yahya Kemal Beyatlı'nın yol arkadaşlarısınız." ifadelerini kullandı.

Çevik, bugün 100'den fazla ülkede Türkçe'nin kullanılması ve yaklaşık 300 milyon insanın Türkçe konuşmasının gurur kaynağı olduğunu vurgulayarak, "Balkan coğrafyasında yetişmiş Türkologların maziden günümüze kadar Türk diline hizmet etmesi, bizim de onlara hizmet etmemizin bir vesilesidir." dedi. Üniversitenin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde 2 oturumda gerçekleşen panelde, Balkanlar’da Türk Varlığı ve Türkçenin Önemi, Balkanlarda Türkçe Öğretiminin Güncel Sorunları ve Balkanlar’da Türkçe Öğretimi konulu oturumlarda Türkologlar bilgi ve tecrübe paylaşımında bulundu.

Hasan Priştine Üniversitesi ile Mutabakat Zaptı İmzalandı

Kosova Türkolojisi’nin 30. yılı vesilesiyle düzenlenen panelin sonunda, TİKA ile Hasan Priştine Üniversitesi arasında eğitim ve bilimsel araştırma faaliyetlerinin ortaklaşa geliştirilmesi amacıyla Mutabakat Zaptı, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Mahmut Çevik ie Priştine Üniversitesi Rektörü Marjan Demaj tarafından imzalandı.

Priştine Üniversitesi Rektörü Marjan Demaj, Türkiye’nin Kosova’ya başta eğitim olmak üzere birçok alanda sunduğu desteklerden dolayı teşekkürlerini iletti.

Sonraki Haber

Musul Türkmen Kadın Birliğine Dikiş Kursu ve Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Musul Türkmen Kadın Birliği’ne dikiş kursu ve ekipman desteğinde bulunuldu. TİKA tarafından Musul Türkmen Kadın Birliği’ne ofis malzemesi, dikiş makinesi ve elektrik ekipman desteği sağlandı. TİKA tarafından...