Haberler

28 Temmuz 2021

Kolombiya'da Kırsal Tarım Üreticilerine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın doğu bölgesindeki Casanare Departmanında bulunan ‘Çiftçi Makine Bankası’nı güçlendirmek amacıyla tarım makineleri desteğinde bulundu.

Güney Amerika’da Tarımsal Kalkınma Programı kapsamında gerçekleştirilen proje ile tarımsal üretime ve hayvancılığa dayalı yerel ekonominin yeniden canlandırılması hedefleniyor.

Yopal Çiftçi Makine Bankası, küçük ve orta ölçekli üreticiler için bölgede uygulanan doğrudan ve kapsamlı kırsal kapasite artırımı stratejisinin bir parçası olarak kuruldu. Ancak kapasitesi bölgedeki talebi karşılamaya yetmiyordu. TİKA tarafından uygulanan proje ile sağlanan silaj makinesi, ekim mibzeri ve silaj paketleme makineleri çifçilerin tarımsal üretim kapasitesini artırdı. Büyükbaş ve kümes hayvancılığı üretim maliyetlerinin düşürülmesine, mısır ekim alanlarının artırılmasına, gıda güvenliğinin sağlanmasına, büyükbaş ve kümes hayvancılığı için gıda takviyeleri üretimine olanak sağlandı.

Gerçekleştirilen makine hibesinden, bölgede tarımsal üretim yapan evin reisi olan anne ve kadınlar ile iç çatışma mağdurları öncelikli olmak üzere hayvancılık ve tarım sektöründe çalışan yaklaşık 1.000 üreticiye destek sağlandı.

Yopal Belediyesi Ekonomik Kalkınma ve Çevre Sekreteri Jimmy Barrera, “Türk Hükümeti belediyemizin tarım makineleri ihtiyacını dinledi. Bu ekipman ile Belediye Yönetimi üreticilere yardımcı olabilecek; kritik yaz sezonunda mahsullerini ekebilecek ve sığırlarını besleyebilecek”

“Şuan silaj makineleriyle 30 torbayı 1 saatte paketleyebiliyoruz”

Makineler, yıl boyunca mevsim değişimlerinden fazlaca etkilenen Yopal'ın kırsal bölgesinde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin verimliliğini artıracak. Yopal Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hernando Rodríguez: “Bu makineler, yaz mevsiminde küçük ve orta ölçekli çiftçilere yardım sağlayacak, bu tür üreticiler için silaj işleminin yapılması oldukça mühim”.

Bölgede yaşayan çiftçi Jhon Alexander Torres ise, “Önce bir günde 30 torba paketledik, şuan silaj makineleriyle 30 torbayı 1 saatte paketleyebiliyoruz. Bu makineler ile iş kalitesi ve verimliliğini inanılmaz derece yükseltti, çok teşekkür ederim” dedi.

'Juntos Ganamos' adlı Silahlı Çatışma Mağdurları Derneğinin Temsilcisi Emilse Barrientos da bu yeni çalışma araçları için minnettarlığını dile getirdi: “Hem hayvancılıkta hem de tarımda kırsal kesimde çalışan bir derneğiz. Sağlanan destek çok kıymetli Tanrı sizden razı olsun ve uluslararası işbirliğinin kapılarını açmaya devam edin. Bu makinelere hepimiz sahip değiliz, ancak onlara erişme ve böylece kırsal kesimde yapılan işleri kolaylaştırma fırsatımız var”.

 

Sonraki Haber

TİKA’dan Peru Amazonlarında Biyoçeşitliliğin Korunmasına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Amazon Kurtarma Merkezi (CREA) ile işbirliğinde Peru'nun Iquitos şehrinde yasadışı hayvan ticareti mağduru olan ve nesli tükenmekte olan yaban hayvanlarının tedavisi için veteriner kliniği inşa etti. Güney Amerika...