Haberler

31 Ekim 2013

Kırım'da Karara Bağlanan Projelerin Hayata Geçirilmesine İlişkin Momerandum İmzalandı

Kırım Özerk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı arasında, daha önce iki ülkenin Dışişleri Bakanlarınca imzalanan Mutabakat Zaptı ile karara bağlanan projelerin hayata geçirilmesine ilişkin Memorandum imzalandı.

TİKA’nın desteğiyle 24-25 Ekim 2013 tarihleri arasında Yalta’da tertip edilen Uluslararası Karadeniz İşbirliği Forumu esnasında resmi bir tören düzenlendi. Bu çerçevede “Alıcı” statüsündeki Kırım Özerk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu ve TİKA arasında imzalanan Memorandum ile, daha önce imzalanan Mutabakat Zaptı ile karara bağlanan projelerin hayata geçirilmesine ilişkin ilk resmi adım atıldı.

İmza törenine, Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Anatoliy Mogilev, TİKA İnsan Kaynakları Destek Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Gökçen Kalkan ve TİKA yetkilileri katıldı. Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Mogilev törende yaptığı açıklamada Türkiye ve TİKA’ya katkılarından dolayı teşekkürlerini sundu.

Türkiye ve Ukrayna, sadece iki dost ve komşu değil aynı zamanda ortak stratejik perspektifleri paylaşan iki önemli bölgesel aktör konumunda yer alıyor. Nitekim bu bilinçle başlatılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin üçüncüsünün önümüzdeki günlerde gerçekleştirilmesi planlanıyor. İvme kazanan ilşkilerin bir uzantısı olarak, TİKA Ukrayna’daki projelerine ayrı bir perspektif kazandırdı.

Bu çerçevede 1997 senesinde, başta anavatanlarına dönen Kırım Tatarları’nın entegrasyonuna yönelik Bin Konut Projesi gibi uzun soluklu programlarla faaliyetlerine başladı. TİKA, başta Kırım Bölgesine yönelik olmak üzere, ortak kültürel mirasa ilişkin restorasyon çalışmalarından eğitim ve sağlık altyapısının güçlendirilmesine, su ve sanitasyon projelerinden kapasite arttırma programlarına kadar bir çok proje hayata geçirildi.

22 Aralık 2011 tarihinde imzalanarak, Nisan 2013’te iki ülke iç onaylarının tamamlanmasıyla yürürlüğe giren “Mutabakat Zaptı”nın ardından ise, TİKA projelerinin daha hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesine dair uygun bir atmosfer oluştu. Kiev’de açılan merkezi nitelikteki yeni TİKA ofisi ile proje ve faaliyetlerin Ukrayna geneline yaygınlaştırılması sağlandı.

Sonraki Haber

Arnavutluk'ta Güney-Doğu Avrupa'da Osmanlı Kültür Mirasının Restorasyonu Çalıştayı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile UNESCO işbirliğinde Güney-Doğu Avrupa’da Osmanlı Kültür Mirasının Restorasyonu çalıştayı Arnavutluk Cumhuriyeti Tarihi Eserler Enstitüsü binasında düzenlendi. TİKA ve UNESCO işbirliğinde Arnavutluk’ta Arnavutluk Cumhuriyeti Tarihi Eserler Enstitüsü binasında Güney-Doğu...