Haberler

27 Ekim 2022

Kırgızistan Milli Sinema Stüdyosu’na TİKA ve TRT İş Birliğinde Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) iş birliğinde, milli sinema arşivinin dijital ortama aktarılması amacıyla Kırgızistan Milli Sinema Stüdyosu personellerine yönelik Ankara’da “Film Aktarma ve Renk Düzenleme Eğitimi” düzenlendi.

Kırgızfilm heyeti, TİKA tarafından gerçekleştirilen T. Okeev Kırgızfilm Milli Sinema Stüdyosu Önemli Evrak ve Eserlerin Dijitalleştirilmesi Projesi kapsamında temin edilen ekipmanların daha verimli bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla geçtiğimiz yıl Bişkek’te gerçekleştirilen eğitim programının devamı olarak Ankara’da düzenlenen tecrübe paylaşım programına katıldı.

TRT Genel Müdürlüğü Medya Yönetimi ve Arşiv Dairesi’nde gerçekleştirilen eğitim programı kapsamında; film materyal ve teknolojilerine giriş, film dijitalleştirme süreçlerine genel bir bakış, 16mm film dijitalleştirme uygulaması, 35mm film dijitalleştirme uygulaması, optik ve manyetik ses dijitalleştirme uygulaması, negatif ve pozitif film teknolojileri, cintel scanner incelemesi, resolve restorasyon uygulaması, 16 ve 35mm film teknolojileri, yazılım ara yüzü genel incelemesi, görüntü analizi ve proje yönetimi, pozitif ve negatif film müdahaleleri ve printing, resolve ve fusion üzerinden restorasyon araçlarının kullanımı, color correction uygulaması, davinci resolve sekmelerin tanıtımı ve işlevleri, node dizilimi ve temel prensipleri, fusion restorasyon uygulaması, görüntü esleme, sekans dizilimi ve color correction temel aşamaları konu başlıkları yer aldı.

Eğitimlerini tamamlayan Kırgızfilm heyeti, TRT Yayıncılık Müzesi ve 15 Temmuz Millet Stüdyosunu da (TRT Haber) ziyaret etti.

Kırgızfilm heyetinden TİKA ziyareti

Daha sonra Ankara’da bulunan TİKA Başkanlığını ziyaret eden Kırgızfilm heyeti, Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Daire Başkanı Uğur Tanyeli tarafından kabul edildi. Yapılan görüşmede Tanyeli, Kırgızistan ile gerçekleştirilen iş birliğinden duydukları memnuniyeti dile getirerek projenin basın yayın tarihi alanındaki öneminin altını çizdi.

Programın devamında TİKA’da düzenlenen sertifika töreninde konuşan TRT Genel Müdür Yardımcısı Fethi fahri Kaya, “TRT olarak yetkinliklerimizi birçok ülkeyle paylaşıyoruz. Bu paylaşımlarla birlikte yeni iş birliklerinin zeminini oluşturuyoruz.” dedi.

Eğitim Programına katılan Kırgızfilm uzmanlarından Zholdoshbek Akmataliev ise film aktarma eğitiminin kendileri için çok faydalı olduğunu belirterek desteklerinden dolayı TİKA ve TRT’ye teşekkürlerini sundu.

Kırgızfilm Uzmanı Evgeni Krokhmalenko da “Kırgızfilm olarak 1940’lı yıllardan itibaren büyük bir arşive sahibiz. Burada o arşivin en doğru nasıl dijitale aktarılabileceğini öğrendik. Bu nedenle aldığımız eğitimi bize sağlayan kurumlara şükranlarımızı sunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Sonraki Haber

TİKA’nın Desteğiyle Hazırlanan “Türk Çocuk Edebiyatı 10 Temel Eser” Kitabının İkinci Setinin Dağıtımına Kuzey Makedonya’da Başlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle, Kuzey Makedonya’da faaliyet gösteren ZOR Derneği tarafından hazırlanan ve Kuzey Makedonya Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın ilkokullar için öngördüğü yardımcı ders kitaplarını içeren “Türk Çocuk Edebiyatı 10 Temel Eser” isimli...