Haberler

28 Aralık 2021

Kırgızistan Milli Sinema Arşivi TİKA ve TRT Desteği ile Dijital Ortama Aktarılıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) iş birliğinde, Milli Sinema arşivinin dijital ortama aktarılması amacıyla  Kırgızistan Milli Sinema Stüdyosu'na eğitim verildi.

TİKA tarafından gerçekleştirilen “T. Okeev Kırgızfilm Milli Sinema Stüdyosu Önemli Evrak ve Eserlerin Dijitalleştirilmesi Projesi” kapsamında temin edilen ekipmanların daha verimli bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla TRT Medya Yönetimi ve Arşiv Dairesi uzmanları Tekniker Barış Çakmak ve Yayın Uzmanı Hamdi Ekin’den oluşan heyet, Bişkek’te 10 günlük eğitim programıyla tecrübelerini Kırgız meslektaşlarına aktardı.

Eğitim programı esnasında stüdyoyu ziyaret eden TİKA Bişkek Koordinatörü Osman Usta ve Kırgızfilm Milli Sinema Stüdyosu Müdürü Akjol Bekbolotov, hem eğitim ve aktarım süreci hakkında bilgi aldı hem de projenin içeriğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

TİKA Bişkek Koordinatörü Osman Usta yaptığı açıklamada; arşivin bir milletin hafızası olduğunu belirterek Kırgızfilm arşivinin dijitale aktarılmasıyla hafızanın da gelecek nesillerle buluşmasına katkı verildiğinin altını çizdi. Usta, Kırgızistan’ın tarihini bütün Türk Dünyası’nın tarihi olarak gördüklerini, bu bağlamda da anlamlı bir projeye imza attıklarına inandıklarını kaydederken, projeye verdiği katkıdan  dolayı TRT’ye teşekkür etti.

Kırgızfilm Milli Sinema Stüdyosu Müdürü Akjol Bekbolotov ise açıklamasında, arşivlerinde 1941-1998 yılları arasında filme alınan belgesel, resmi tören ve çeşitli etkinliklerden oluşan binlerce eser bulunduğunu belirterek, "Bu halkın zenginliğidir. Bütçemiz el vermediği için bu arşivleri dijital ortama aktaramadık. TİKA'nın proje desteği sayesinde arşivlerimizi halka sunacağız." ifadelerini kullandı. Bekbolotov ayrıca, 10 gün boyunca tecrübelerini Kırgızfilm personeline aktaran TRT ekibine özverili çalışmaları için müteşekkir olduklarını sözlerine ekledi.

TRT Medya Yönetimi ve Arşiv Dairesi’nin 25 yıllık personeli Tekniker Barış Çakmak, gerek Osmanlı’nın son dönemi gerekse Cumhuriyetin ilk yıllarına ilişkin birçok kaydı dijitalleştirerek ekranlara sunulmasına katkı sağlayan ekibin bir parçası olarak Kırgız meslektaşları ile tecrübelerini paylaştıkları için son derece mutlu olduklarını kaydederek, bu  imkânı sağladığı için TİKA’ya teşekkür etti.

Sonraki Haber

Türkiye Mali Denetim Alanındaki Tecrübesini Kırgızistan’a Aktarıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Sayıştay Başkanlığı işbirliğiyle 20-23 Aralık 2021 tarihlerinde Ankara’da Kırgızistan Sayıştayı denetçilerine yönelik 4 günlük “Mali Denetimde Risk Yönetimi ve Denetimin Belgelendirilmesi” başlıklı program düzenlendi. TİKA tarafından yürütülen Sayıştay...