Haberler
25 Ekim 2016Kiev'de Kırım Tatar Kültür Merkezi Hizmete Açıldı
Ukrayna'nın en prestijli üniversitesi olan Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi bünyesinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından kurulan Kırım Tatar Kültür Merkezi hizmete açıldı. Kültür merkezinin açılışına Kırım Tatar milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu katıldı.
TİKA, faaliyet coğrafyasında gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından Ukrayna’nın başkenti Kiev'de, Ukrayna'nın en prestijli üniversitesi olan Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi bünyesinde kurulan Kırım Tatar Kültür Merkezi hizmete açıldı.
TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi (BADA) Başkanı Dr. Mahmut Çevik, TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, Kiev Büyükelçiliği Müsteşarı Özgün Talu, ayrıca Kırım Tatar milli lideri ve Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun katıldığı açılış töreni Ukrayna ve Kırım Tatar geleneksel kıyafetli öğrencilerin özel gösterisiyle başladı.
Üniversitede 2003 yılında faaliyete açılan Türk Enformasyon ve Araştırma Merkezinden bu yana sağladığı maddi ve manevi destek ile TİKA’yı en yakın dost olaraka betimleyen Rektör Yardımcısı Petro Beh, yine TİKA’nın katkısı ile kurulan Kırım Tatar Kültür Merkezinin, dil eğitiminden öte kültürleri ve bir toplumun geçmişi ile geleceğini birbirine bağlayan bir köprü olduğunu belirtti.
TİKA BADA Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik ise törende yaptığı açıklamada önce teşekkürlerini bildirerek, Ukrayna’nın en güçlü üniversitesi olan ve en önemli ilim adamlarını yetiştiren Milli Taras Şevşenko Üniversitesinin TİKA ile işbirliğinin artarak devam etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gerçekleştirilen tüm projelerle özellikle bilime sağlanan katkının yanı sıra Türk dilinin yaygınlaştırılmasının önemine değinen BADA Daire Başkanı Dr. Çevik, “Balkanlar ve Doğu Avrupa'da yürüttüğümüz Türkoloji projemizde, üniversitelerde yaklaşık 30 Türkoloji kürsüsünün desteklenmesine ve kurulmasına katkı sağladık. Dillerin, bilim adamlarıyla ve devletin resmi kurumlarıyla çalışılarak öğretilmesi gerekiyor. Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başbakanının ifadeleriyle, bugün dünya genelinde Türkçenin yaygınlaştırılması noktasında, eğitim ve öğretim alanındaki projelere ivme kazandırmış bulunmaktayız. İşbirliğimiz, devletimizin bu kararlılığıyla artarak devam edecektir” diye konuştu.
Kırım Tatar Milli Lideri ve Ukrayna Milletvekili Kırımoğlu, TİKA tarafından gerçekleştirilen projenin önemine değinerek, “Kırım Tatar Kültür Merkezi’nin açılışı Kırım Tatarları için çok büyük bir yardım ve Kırım’da kalanlar için manevi destek. Bu merkez, Türkiye ile Ukrayna arasındaki bağların kuvvetlenmesine de katkı sağlayacaktır” dedi. Kırımoğlu, desteklerinden dolayı Kırım Tatar halkı adına TİKA’ya teşekkür etti.
Kırım Tatar Kültür Merkezinde öğrencilere dil, kültür ve literatüre ilişkin kapsamlı bir eğitim sunuluyor ve ülke çapında düzenlenen yarışmalara ev sahipliği yapılıyor. Hâlihazırda Kırım Tatar Dili Bölümünde çoğu Ukrayna kökenli olan toplam 35 öğrenci eğitim görüyor. Kırım Tatar Dili ve kültürüne Ukraynalılar tarafından duyulan merakın günbegün arttığı göz önünde bulundurulduğunda, Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Filoloji Enstitüsü bünyesinde kurulan Merkez, Kırım’ı terk etmek zorunda kalan Kırım Tatarlarına manevi destek sağlamasının yanı sıra Ukrayna’da yaşayan halklar arasındaki kültürel bağlarının güçlenmesine de katkı sağlıyor. Kırım Tatar kökenli sanatçı, yazar ve bilim adamlarının yapıtlarını da sergileneceği Merkez ile Kırım Tatar kültürünün yaşatılması ve yeni nesillere aktarılması mümkün olacak.
Fikirleriyle, mücadeleci karakteriyle, mücadele metotlarıyla Türk dünyasının ufkunu açan, aydınlanmanın ve yenilikçiliğin öncüsü, "Dilde, fikirde, işte birlik" olarak ölümsüzleştirdiği Türkçülük fikrinin babası, Türk ve İslam toplumlarının eğitim, kültür reformu ve modernleşmeye ihtiyacını betimleyen Türk aydınının adını taşıyacak İsmail Gaspralı Araştırma Merkezinin de TİKA katkılarıyla kurulmasına yönelik ön çalışmalar devam ediyor.
Sonraki Haber
Ürdün’de Filistinli Mültecilere Tıbbi Ekipman Desteği
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler için Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) işbirliğiyle Ürdün’de bulunan 8 Filistin mülteci kampında yaşayan engelli Filistinlilerin ailelerine tıbbi ekipman desteğinde bulunuldu. TİKA, Ürdün’de gerçekleştirdiği...