Haberler

21 Mayıs 2017

Kamerun’daki Gençlere Sağlık Taraması ve Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya’nın memleketi olan, Güney Vilayetindeki Sangmélima ve Zoétélé beldelerinde gençlere yönelik sağlık taraması ve eğitim programı gerçekleştirdi.

Gerek Kamerun Devleti gerek uluslararası kuruluşlar (başta Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Ulusal Kalkınma Ajansı olmak üzere) AİDS ile mücadele konusunda çaba gösteriyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, Kamerun’da 2015 yılı itibariyle AİDS’e yakalanan kişi sayısı 20 milyonluk nüfusta 620.000’e ulaştı. Birleşmiş Milletlerin 2030 yılı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında da AİDS ile mücadele konusuna yer verildi.

AİDS hastalığının, ülkenin özellikle Güney Vilayetinde kırsal alanda çok yaygın olduğu, kimi köylerde köy halkının tamamının HIV virüsü taşıdığı ifade edilmekte olup, tabu sayılan konuya dair gençler arasında bilgi eksikliği bulunması hastalığın daha da yayılmasına neden oluyor.

“Gençliğin Kamerun Kalkınmasına Katkıları” temasıyla bu sene altıncısı düzenlenen Eğiticilerin Eğitimi programı bünyesinde,  “Gençlere Yönelik Sağlık Taraması ve Bilinçlendirme Eğitimi Projesi”, Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya’nın Eşi Chantal Biya Vakfı Faaliyetlerine Destek Derneği (3AFCB) ile gerçekleştirildi. Bu çerçevede yaklaşık 200 kişi hastalıklar ve korunma yolları hakkında eğitim görmüş, 600 kişi de AİDS, Hepatit B/ C testi yaptırdı. Test yaptıranlar arasında 36 kişinin HIV ya da Hepatit virüsü taşıdığı tespit edildi.

Kamerun’un 2030 yılı hedefleri arasında yer alan AİDS’le mücadele kapsamında ele alınan projede, sağlık alanındaki koşulların ve gençlere yönelik çalışmaların yetersizliğinden dolayı gereken kontrolleri yaptıramayan kişilere sunulan bu hizmetle, bölge halkının bilinçlenmesi hedeflendi.

Sonraki Haber

TİKA Bangladeş’te Tüberkülozla Mücadele Edecek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK), Bangladeş Sağlık Bakanlığı Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı Genel Müdürlüğü Bangladeş’te Tüberkülozla Mücadele Programı başlatıldı. Tüberküloz(TB) hastalığı, günümüzde etkin bir şekilde tedavi edilebiliyor olmasına...